Felfüggesztették sztrájkjukat a helyi közigazgatási alkalmazottak

Ferencz Tibor, a sepsiszentgyörgyi Nova Vita szakszervezet elnöke hétfői tájékoztatása szerint a lemondanak a július 19-re tervezett általános munkabeszüntetésről, mivel a hét végén Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes, közigazgatási miniszter tárgyalásokat kezdett a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FNSA) vezetőivel az önkormányzati alkalmazottak követeleléseiről.

A helyi önkormányzatokban és alárendelt intézményekben dolgozókat képviselő szakszervezet a tárgyalásokat követően közölte: értékelik azt, hogy a minisztérium átfogó modernizációs és reformstratégiát készít elő, és keresi a lehetőséget a helyi közigazgatásban dolgozók bérgondjainak megoldására, korszerűsíteni szeretnék a közigazgatást és képzeni a közalkalmazottakat.

Hétvégén megállapodtak abban, hogy a kormány a szakszervezettel közösen elemzi és kijavítja a közalkalmazottak idei bérezését szabályzó 20/2016- számú kormányhatározatot annak érdekében, hogy kiegyenlítsék az ágazatban dolgozók közti bérszakadékot. Ugyanakkor a kormány ígéretet tett arra, hogy a helyi közigazgatás problémáit prioritásként kezeli.

A FNSA a hétvégi tárgyalások során vállalta, hogy információkat gyűjt és adatokat közöl a kormánnyal a helyi közigazgatásában dolgozók augusztusi béréről. A minisztérium ígéretet tett, hogy tárgyalásokat kezd a pénzügyminisztériummal annak érdekében, hogy minden közigazgatási alkalmazott megkaphassa a szakszervezet által igényelt ebédjegyet, illetve ha az önkormányzatok pénzügyi keretei megengedik, bizonyos kritériumok alapján vakációs utalványokat is kaphassanak az alkalmazottak. Vasile Dîncu miniszter szerint a kormány a szakszervezetekkel közösen szeptemberig dolgozza ki a közigazgatást érintő modernizációs és reform stratégiát.

Mint arról beszámoltunk,Kovászna megyében nagy volt a sztrájk támogatottsága. Háromszék négy városában, a megyi önkormányzatnál és 15 községházán több mint 600 alkalmazott csatlakozott a július 12-i egynapos munkabeszüntetéshez, vállalva, hogy emiatt levonnak a fizetésükből. Ismert, hogy tiltakozók 25 százalékos béremelést kérnek, hiszen a helyi közigazgatásban sokan minimálbérért dolgoznak, ugyanakkor az élelmiszerpótlék és a vakációs jegyek kiterjesztését a helyi közigazgatásban dolgozókra is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?