Egy napra leállt a közigazgatás Háromszéken

Kovászna megyében, négy városban és 15 községházán nem volt kedden ügyfélfogadás, az egész napos munkabeszüntetéshez 612 közalkalmazott csatlakozott, vállalva, hogy emiatt levonnak a fizetésükből, mondta el megkeresésünkre Ferencz Tibor.

A Nova Vita szakszervezet háromszéki elnöke kifejtette: körbetelefonálta a csatlakozó önkormányzatokat, és mindenütt zökkenőmentesen zajlott az akció, az ügyes-bajos dolgaikat intéző polgárok megértették, hogy sztrájk van, és egy napot kénytelenek halasztani az ügyintézést.

Ott jártunkkor csak néhányan lézengtek a sepsiszentgyörgyi városházán, szemlátomást nem tudtak a sztrájkról, majd amikor a portás felvilágosította őket az egynapos munkabeszüntetésről, akkor még próbálkoztak azzal, hogy csak érdeklődni szeretnének, vagy csak időpontot kérnének, de amikor látták, hogy úgysem jutnak be, feladták, és zúgolódás nélkül távoztak.

Ferencz Tibor elmondta, első lépésben a háromszéki megyeháza alkalmazottai, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és az alárendelt intézmények, a kovásznai, baróti és bodzafordulói városháza alkalmazottai, a nagyajtai, bölöni, baconi, előpataki, kökösi, árkosi, kőröspataki, gidófalvi, mikóújfalusi, zágoni, zágonbárkányi, szitabodzai, nagypataki és zabolai községházán dolgozók csatlakoztak, majd utólag a hídvégiek is.

A szakszervezeti bizalmi arra kéri a közalkalmazottakat, ha nem is vállalják a bérlevonással járó munkabeszüntetést, legalább adják írásba, hogy támogatják a megmozdulást. „Mindenkinek a jogaiért, a fizetésemeléséért harcolunk, úgy tisztességes, ha valamilyen szinten mindenki kiveszi a részét a küzdelemből.”- fogalmazta meg.

Hozzátette, a polgármesterek általában támogatják a követeléseiket, hiszen pontosan tudják, hogy milyen kevés pénzért dolgoznak. Kovászna megyében 80-90 százalékos a megmozdulás támogatottsága, Ferencz Tibor bízik benne, hogy a július 19-re meghirdetett, meghatározatlan ideig tartó általános sztrájk előtt sikerül valamilyen egyezségre jutni a kormánnyal, ellenkező esetben országos szinten össze kell gyűjtsék a tagok több mint 50 százalékának a támogató aláírását, hogy beszüntessék a munkát.

Mint ismeretes a tiltakozók 25 százalékos béremelést kérnek, hiszen a helyi közigazgatásban sokan minimálbérért dolgoznak, ugyanakkor az élelmiszerpótlék és a vakációs jegyek kiterjesztését a helyi közigazgatásban dolgozókra is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?