Egy órát állt a munka az önkormányzatok hivatalaiban

Incidensektől mentesen, szinte mindenütt észrevétlenül zajlott le a helyi közigazgatásban dolgozók kedd reggeli tiltakozó akciója. Az önkormányzatok hivatalaiban egy órán keresztül szünetelt a munka.

Kovászna megyéből mintegy 600 közigazgatási alkalmazott tartott figyelmeztető sztrájkot az első munkaórában, így nem dolgoztak 7.30-tól 8.30-ig vagy pedig 7-től 8-ig annak függvényében, hogy mikor kezdődött a munkaidő az adott hivatalban.

Ferencz Tibor, a háromszéki Nova Vita közigazgatási szakszervezet vezetője a Maszolnak elmondta, az önkormányzatok alkalmazottai az alacsony fizetések, valamint az ebéd és vakációs jegyek hiánya miatt tiltakoznak, és a sztrájk által érintett önkormányzati vezetők, polgármesterek többsége egyetért a követeléseikkel.

A keddi, egyórás általános sztrájkhoz csatlakozott a Kovászna megyei tanács, a sepsiszentgyörgyi, baróti, kovásznai, bodzafordulói városháza, illetve további 14 vidéki település önkormányzatának mintegy 600 dolgozója, akik kedden az első munkaórában tiltakozásként nem végezték el feladataikat, viszont az korai óra miatt az ügyfélkapcsolatokat nem nagyon befolyásolta a sztrájk. A tiltakozó akcióban részt vevő közigazgatási alkalmazottak az egyórás sztrájk idejére nem kapnak fizetést.

Antal Árpád támogatja követeléseiket

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád úgy nyilatkozott: teljes mértékben egyetért a városháza alkalmazottainak követeléseivel, hiszen fizetésük szintje nincs összhangban a rájuk bízott hatalmas munkamennyiséggel és felelősséggel. Az elöljáró szerint az alacsony bérezés miatt a szakemberek átmeneti munkahelyként tekintenek az önkormányzatokra, amíg egy jobban fizető állást találnak maguknak.

Példaként említette a sepsiszentgyörgyi városháza pályázati irodáját, ahol három személy dolgozik, akik az elmúlt években legalább 20 nagy pályázatot irányítottak és ellenőriztek, miközben nagyon alacsony a fizetésük. Antal Árpád szerint egy városházi alkalmazott 5-6 millió eurós uniós pályázatot kell felügyeljen 1300 lejes fizetésért.

Az alkalmazottak fele minimálbérből él

Ferencz Tibor elmondta, a helyi közigazgatásban dolgozók mintegy fele minimálbért kap, illetve sérelmezik, hogy indokolatlanul nagyok a bérkülönbségek a helyi és központi közigazgatásban dolgozók fizetési szintje között. A háromszéki szakszervezeti vezető szerint az elmúlt 26 évben a helyi közigazgatást elhanyagolták, a leghátrányosabb helyzetben lévő közalkalmazottak közé tartoznak.

Ferencz Tibor szerint a szakszervezet beadványait a kormány nem vette figyelembe, és csak mímelik a párbeszédet, ezzel is azt bizonyítják, hogy nem akarják megoldani a helyi közigazgatásban dolgozók követeléseit.

A háromszéki szakszervezet kéri a kormánytól, hogy növeljék meg 25 százalékkal a fizetéseket és biztosítsák számukra az ebédjegyeket és vakációs utalványokat. Hozzátette: ha keddi egyórás sztrájkjuk nem vezet eredményre, július 12-én egész napos munkabeszüntetést tartanak, ezt követően pedig július 19-én kirobbanthatják a meghatározatlan ideig tartó általános sztrájkot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?