Tizenkét térfigyelő kamerát szerelnek fel Kézdiszentléleken

Kézdiszentlélek lesz a leginkább megfigyelt háromszéki település. Az augusztusi motoros baleset, és a motorosokat ért erőszakos cselekmények miatt 12 térfigyelő kamerát szerelnek fel a községbe, a már meglévő két kamera mellé. Baróthi Balázs kézdiszentléleki alpolgármester szerint ez az intézkedés a település közbiztonságának fokozása és a bűnözők elbátortalanítása érdekében történik.

A felsőháromszéki település elöljárója emlékeztetett, hogy az augusztusi halálos motoros baleset, majd a társa segítségére siető motoros bántalmazása hatalmas „hullámokat kavart” az egész országban, és mozgósította a motoros társadalmat, amelynek nyomán több felvonulást is szerveztek a faluban. Egyébként két térfigyelő kamera felszerelését éppen a motorosok finanszírozzák, miután gyűjtést szerveztek a felszerelések megvásárlására.

Baróthi Balázs szerint a baleset etnikai feszültségekhez is vezetett, mivel több kézdiszentléleki lakos felrója a roma közösségnek, hogy bántalmazták a társa segítségére siető motorost, ahelyett, hogy segítséget nyújtottak volna a sérültnek.

Kézdiszentlélek utcáira jövő héten 12 térfigyelő kamerát szerelnek, ebből nyolcat a helyi önkormányzat vásárol, további kettőt a Kovászna megye tanács finanszíroz, további kettő beszerzését pedig a motorosok fizetik. Az alpolgármester elmondta: térfigyelő kamerákat helyeznek el a parkba, és minden olyan utcára amely a mezőgazdasági területek fele vezet, így próbálják megelőzni a bűncselekményeket és lopásokat.

Baróthi Balázs hozzátette: a motoros baleset sokkolta az egész közösséget, felborította a település csendjét, hiszen az egész országban róluk kezdtek beszélni. „Tudatában vagyunk, hogy a térfigyelő kamerák nem oldanak meg minden problémát, ezért a következőkben olyan programokra van szükség, amelyek segítik a roma közösség társadalmi beilleszkedését”, tette hozzá az alpolgármester.

Mint ismert augusztus 10-én, életét veszítette Sebestyén Attila, aki motorbiciklijével egy háznak ütközött, miután megpróbált kikerülni egy 11 éves kislányt, aki szabálytalanul akart átkelni az úttesten. A segítségére siető másik motorost viszont meglincselték a cigánysor feldühödött lakói, de egyesek gyanúja szerint az életét vesztett motorost is ütlegelték.

A Kovászna megyei rendőrség parancsnoka Ion Popa nemrég azt nyilatkozta: a korboncnoki jelentés szerint a 37 éves motoros a balesetben szenvedett súlyos sérüléseibe halt bele. A segítségére siető motorost megverték és megszúrták a cigány sor lakói, ez ügyben egy személy őrizetben és másik hármat szabadlábon vizsgálnak.

Mint arról beszámoltunk a kézdiszentléleki történéseket követően három alkalommal is szerveztek felvonulást, legutóbb szeptember 20-án mintegy 3500 motoros vonult be Kézdiszentlélekre, és kérték a hatóságokat, hogy szolgáltassanak igazságot az ügyben. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?