Az EMNP szerint gyilkosság történhetett Kézdiszentéleken

A kézdiszentléleki motoros baleset miatt a nyomozó hatságokat bírálja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszéki elnöke.

Bedő Zoltán keddi sajtótájékoztatóján kifejtette: több szemtanú is azt állítja, hogy a balesetet követő pillanatokban még élt a szovátai motoros fiatalember, akinek fejéről a helyszínen összegyűlt romák vették le a sisakot, majd ütlegelni, rugdosni kezdték, vélhetően emiatt veszítette életét.

A politikus arra kéri a szemtanúkat, tartsanak ki állításuk mellett, és felajánlotta, hogy ha szükséges, a Néppárt jogi segítséget is nyújt számukra. Az EMNP sepsiszéki elnöke szerint a nyomozó rendőrök és az ügyészség sokszor egymásnak ellentmondó nyilatkozatot is tettek az ügyben.

Egyrészt Florin Sătârbasa ügyész azt nyilatkozta, hogy fel sem merül a gyilkosság gyanúja, ezt követően várták a korboncnoki látlelet eredményeit, később pedig további vizsgálatokat kértek. Ezt követően pedig Gheorghe Achim kézdivásárhelyi ügyész azt nyilatkozta, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és rendzavarás miatt állítottak össze bűnvádi iratcsomókat, összegezte a néppárti politikus.

Bedő Zoltán veszélyesnek tartja a nyomozó hatóságok magatartását, mivel félő, hogy ha a helybéli közösség nem érzi, hogy igazságot tesznek az ügyben, külső sugallatra önbíráskodni fog, amitől az EMNP-s politikus óva inti a kézdiszentléleki közösséget.

Csendőrök bántalmaztak kézdiszentlélekieket

Bedő Zoltán sajtótájékoztatóján azt is sérelmezte, hogy ugyancsak Kézdiszentléleleken, az augusztus 23-án tartott falunapokon csendőrök bántalmaztak helybéli férfiakat. Az eset előzménye, hogy a falunapokon három férfi összeszólalkozott egy régebbi 100 eurós adósság miatt, de az érintettek elmondása szerint nem történt verekedés.

A nézeteltérést a csendőrök állították le, de két férfit a földre teperték, gúnyolódtak velük, majd a helyi rendőrőrsön is ütlegelték, végül a rendőrség is fejenként 1000 lejre bírságolta őket rendbontás miatt, számolt be Bedő Zoltán, aki „egyenruhás verőlegényeknek” nevezte a csendőröket. Az ügy kapcsán Petronela Corodeanu a Kovászna megyei csendőrség szóvivője azt nyilatkozta: a hatóság törvényesen járt el a rendbontókkal szemben, akik a testükön lévő sérüléseket az egymásnak okozták, verekedés közben.

A sepsiszéki EMNP-s politikus kifejtette: nem hisz a csendőröknek, hiszen az esemény szemtanúi mást nyilatkoznak. Emlékeztetett, hogy néhány éve a Szent György napokon csendőrök által bántalmazott gidófalvi fiatalok is pert nyertek és bebizonyosodott ártatlanságuk, ezért arra szólítja fel a kézdiszentléleki férfiakat, hogy jogi úton keressék igazukat, amihez a Néppárt ügyvédi segítséget is kész nyújtani.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?