Kamerákkal figyelnék a kézdiszentléleki romákat

Térfigyelő kamerákat szerel fel Kézdiszentlélek önkormányzata a három hete történt lincseléses baleset miatt a községben lévő cigánysoron – számolt be a maszol.ro-nak hétfőn Balogh Tibor polgármester.

Az elöljáró tájékoztatása szerint pénteken lakossági fórumot tartottak a településen, amelyen megoldást próbáltak találni a tragédia után kialakult etnikai feszültségekre. Mint ismert, a helyiek haragja azért (is) irányul a romákra, mert az elütött kislány hozzátartozói súlyosan bántalmazták a baleset áldozatain segíteni szándékozó motorost.

Feszült hangulat

A fórumon a helyi magyarok, romák, a csendőrség és a rendőrség képviselői mellett részt vett Sebastian Cucu háromszéki alprefektus és Kovács Ödön, Kovászna megyemenedzsere is. „A találkozó feszült hangulatban zajlott. Elmondtam: csillapítaná a kedélyeket, ha a romák kiadnák a hatóságoknak, akik a baleset utáni önbíráskodásban részt vettek, hiszen nem két személyről, hanem negyvenről van szó” – mondta a polgármester.

Balogh tájékoztatása szerint a rendszeresíteni fogják a lakossági fórumokat a községben. „Ezeken a találkozókon kielemezzük majd a térfigyelő kamerák felvételeit, hogy megnézzük, változtattak-e a magatartásukon a romák” – magyarázta az elöljáró. Szerint az etnikai feszültségek nem új keletűek Kézdiszentléleken. „A fórumon is elmondtam: lassan már közlekedni sem lehet néhány család miatt az országúton. A garázdálkodó, törvénysértő romákkal szemben pedig szinte tehetetlenek vagyunk” – tette hozzá.

A lakossági fórumon tapsvihart aratott Dr. Finta Csaba háziorvos, aki azt mondta: legfennebb csak sürgősségi ellátásban részesíti a roma közösség tagjait, amíg fény nem derül a gyilkossági kísérlet elkövetőire.” Nem zajlott szabályos nyomozás az ügyben, nem volt elfogadható boncolás, és a közösség sem volt kielégítő módon tájékoztatva az eseményekről, a nyomozás folyamatáról. Engem több ízben – főleg a kilencvenes években – a rendelőmben is megtámadtak, verekedésig fajult a dolog” – jelentette ki az orvos.

Túl gyorsan hajtanak végig a cigánysoron

A lakossági fórumról tudósító hirmondo.ro beszámolója szerint a romák képviseletében felszólaló Gergely Sándor elismerte, hogy a baleset után történtek nem voltak helyénvalók, de azt is igazságtalannak tartja, hogy a cigányságot egyetlen család tettei miatt megbélyegezzék. Az a megjegyzése, miszerint a korábban balesetet okozó sofőröket nem bántották, kiabálásba fulladt: a jelenlevők kórusban jelezték, azért nem lett bajuk, mert elszaladtak.

A romák képviselője sebességkorlátozó sziget építését javasolta, meglátása szerint egyesek sokan túl gyorsan hajtanak végig a cigánysoron. Gergely azt is elmondta: összehívják a romákat, a szülőket figyelmeztetik arra, hogy ne engedjék ki az útra a gyereküket, ugyanakkor megpróbálnak odahatni, hogy visszaszorítsák a lopásokat, és a viselkedésükön is változtassanak. Ehhez a hatóságok segítségét is kérte.

.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?