Mégsem zárható ki, hogy gyilkosság történt Kézdiszentléleken

A kórbonctani jelentés elkészültéig nem zárható ki, hogy Sebestyén Attilát meggyilkolták, a motoros nem a balesete következtében halt meg augusztus 10-én Kézdiszentléleken. A jelentés ezen a héten kapják meg az ügyészek.

Ezt a kézdivásárhelyi ügyészség szóvivője nyilatkozta kedden a maszol.ro-nak. Valentin Teodorescutól azt kérdeztük, hogy hol tartanak a vizsgálatok Sebestyén Attila halálának ügyében, és összesen hány bűnvádi dossziét nyitott a háromszéki községben történtek kapcsán a vádhatóság.

E kérdések tisztázását különösen azért éreztük szükségesnek, mert míg korábban a Kovászna Megyei Törvényszéki Ügyészség főügyésze, Florin Sătârbașa lapunknak azt nyilatkozta, hogy nem merül fel a gyilkosság gyanúja a Kézdiszentléleken elhunyt motoros ügyében, Ioan Popa háromszéki rendőrparancsnok múlt héten arról beszélt: Sebestyén Attila halálának tisztázása „további kivizsgálásokat” igényel.

A jelentés ezen a héten készül el

Valentin Teodorescu elmondta, az eset kapcsán négy bűnvádi dosszién dolgoznak a kollégái. Az egyiknek a tárgya éppen Sebestyén Attila halálának tisztázása. A dosszié egyik legfontosabb eleme a kórbonctani jelentés, amely azonban még nem készült el. Ebből derül majd ki, hogy a motoros a szemtanúk beszámolói szerinti ütlegelések következtében, vagy pedig a balesetben vesztette el életét.

„Sebestyén Csaba sérüléseinek elemzéséből egyértelműen megállapítható majd, hogy az esés, vagy pedig a helyiektől elszenvedett állítólagos bántalmazások következtében hunyt el” – magyarázta az ügyész. Hozzátette, a kórbonctani jelentés ezen a héten készül el.

Arra a kérdésünkre, miszerint a felettese, a megyei főügyész milyen alapon beszélt akkor korábban arról, hogy szinte teljes bizonyossággal kizárható a gyilkosság gyanúja Sebestyén Attila ügyében, a szóvivő kijelentette: Florin Sătârbașa a halottvizsgálati bizonyítványra utalhatott, amely a halál okaként a motoros koponyasérülését nevezte meg. „El tudja képzelni, mekkorát esett, hogy ha a motorkerékpárja egy háztetőn kötött ki. Az esése nyomán elszenvedett fejsérülés nyilván a halál oka lehet” – magyarázta.

Közrendháborítással gyanúsítják a romákat

A szóvivő elmondta, ebben a dossziéban kihallgatták azokat a tanúkat is, akik azt állítják, hogy a Sebestyén Attila által elgázolt kislány hozzátartozói ütlegelték a földön heverő motorost. Vallomásaikat összevetik majd a kórbonctani jelentéssel. Ha bebizonyosodik, hogy Sebestyén halálát a baleset okozta, a dossziét lezárják. Ugyanez történik, ha kiderül, hogy az úton szaladgáló kislány okolható a motoros haláláért. „A kiskorút nem vonhatjuk büntetőjogi felelősségre” – tette hozzá Teodorescu.

A szóvivő tájékoztatása szerint az eset kapcsán további három bűnvádi dosszién dolgoznak az ügyészek. Az egyikben gyilkossági kísérlettel gyanúsítanak négy férfit, akik közül egy előzetes letartóztatásban van. Ők azok, akik a szemtanúk szerint a Sebestyén Attila és a kislány segítségére siető másik motorost bántalmazták. Arra a felvetésünkre, hogy a kézdiszentlélekiek szerint nem a valós tettes, hanem egy félkegyelmű, fogyatékos személy ül most fogdában, Teodorescu kijelentette: ebben az ügyben forduljunk a törvényszéki ügyészséghez, mert az ők kompetenciájukba tartozik.

A harmadik bűnvádi dosszié tárgya közrendháborítás. Egyelőre ezzel gyanúsítják az elütött kislány kézdiszenléleki hozzátartozóit, akik a baleset után kivonultak az útra, és a szóvivő szóhasználata szerint „törvénybe ütközően viselkedtek”. A negyedik dossziét egy feljelentés nyomán nyitották meg. A panaszt a balesetben segíteni megálló és megkéselt motoros utasa, egy nő nyújtotta be, aki azt állítja, hogy több helybéli megfenyegette Kézdiszentléleken.

Kapcsolódók

Kimaradt?