2024-es generáció: több mint 60 000 diák nem jutott el az érettségiig – Tízezerrel több, mint tavaly

Több mint 60 000 olyan diák van, aki 12 évvel ezelőtt kezdte az első osztályt, és idén nem jelentkezett érettségire az Edupedu.ro nyilvánosan elérhető adatokon alapuló elemzése szerint. Számításaik szerint ez a korosztály mintegy 30 százaléka, és nincsenek benne azok, akik 9. osztálytól a szakoktatást választották. Ez a hatvanezres hiány tízezerrel több, mint az előző évben a kiesők száma. Kiemelik, az oktatási minisztériumban senki nem ad magyarázatot arra, hol vesztek el ezek a diákok és ki a felelős a kiesésükért. Ők voltak az utolsók, akik nem jártak előkészítő osztályt.

Az elmúlt 12 évben 12 oktatásügyi miniszter váltotta egymást, és mindannyian új elképzelésekkel és felfogással irányították a tanügyet, ugyanakkor az Európai Bizottság, az OECD vagy akár a Világbank nemzetközi jelentései szerint egészen az idei évig – amikor az oktatásügy a pedagógussztrájknak és az országos helyreállítási tervnek köszönhetően jobb finanszírozást kapott –, ez a terület krónikusan alulfinanszírozott volt, mivel a kormányok soha nem biztosították a törvény által előírt büdzsét (az 2011/1-es törvény szerint 6%-ot, a 2023/198-as törvény szerint pedig az általános konszolidált költségvetés 15%-át), írja az Edupedu.ro a mostani végzősökről beszámoló cikkében.

Mint írják, a Tanügyminisztérium adatai szerint 2012 szeptemberében 202 134 tanuló iratkozott be az első osztályba. Ők voltak az utolsó generáció, akik nem jártak előkészítő osztályt. A következő tanévben, amikor a 2. osztályba léptek, 203 387-en iratkoztak be a 2014-es évvégi képességfelmérőkre vonatkozó adatok szerint. Ebből a generációból összesen 197 593 diák lépett harmadik osztályba az Edupedu.ro kérésére az Országos Statisztikai Intézettől kapott adatok szerint.

A következő elérhető adat erre a generációra vonatkozóan a 7. osztályból származik, amikor az oktatási minisztérium az országos képességfelmérők próbáját szervezte meg. Ebből az adatból az derül ki, hogy 182 203 diákot írattak be. Az eddigi különbség az I. osztályhoz képest 19 931 tanuló.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2020-ban a 8. osztály végén 180 306 tanuló volt. Közülük 2020-ban csak 178 717-en szerepelnek általános iskolát végzettként (forrás: Jelentés az oktatás helyzetéről - 2023). Egy hasonló, 2020-ban készült elemzésben ugyanerről az akkor 8. osztályos kohorszról az oktatási minisztérium által közzétett, akkor rendelkezésre álló adatok azt mutatták, hogy a 2020-as képességfelmérőre 172 532-en iratkoztak be, és 161 038-an voltak jelen. A 8. osztályt befejezők közül szakképzésben folytatta tanulmányait – az oktatási minisztérium adatai szerint – 22 527 diák.

A jelenlegi tanév elején – 2023-2024 – 146 000 diák iratkozott be a 12. osztályba az oktatási minisztérium által közzétett próbaérettségire vonatkozó adatok szerint. Nem tudni, hogy közülük hányan fejezték be tanulmányaikat, de az oktatási minisztérium vasárnapi bejelentése szerint a jelenlegi generációból mindössze 119 000 diák jelentkezett a 2024-es érettségi nyári szessziójára is.

Így körülbelül 27 000 olyan diák van, aki 12. osztályos volt, és nem jelentkezett az érettségire, a számok alapján. A 2012-ben I. osztályba beiratkozott 202 134 diákhoz képest (ebből levonjuk a szakiskolások számát) 60 607-en vannak, akik 12 év után nem jutottak el az érettségiig. Ez 29,98%, azaz majdnem egyharmaduk, összegzi az Edupedu.ro.

Kiemelik, a helyzet sokkal rosszabb, mint a korábbi évben, amikor arról számoltak be, hogy több mint 50 ezer gyerek, aki 13 évvel ezelőtt kezdte az első osztályt, nem jutott el az érettségiig, azaz a teljes generáció 24%-a. A portál még azt hangsúlyozza, hogy a korosztályból még kevesebben érettségiznek egy olyan évben, amikor a szakminisztérium, legalábbis elméletben, intézkedéseket hozott a távolmaradás megelőzésére, csakhogy elemzésük szerint nem a szakemberek által javasoltakat.

Mint írják, Ligia Deca oktatási miniszter tavaly két jelentést kért az oktatáskutatási egységtől – egyet az képességfelmérőn való részvétel elmaradásáról, és egyet pedig az érettségi kapcsán. Mindkét jelentés 2023 nyarán készült el. Az eredmények azonban az Edupedu.ro forrásai szerint a fiókban pihentek 2024 januárjáig, majd amikor elővették, Ligia Deca aláírt egy 13 intézkedést tartalmazó dokumentumot, amely azt hivatott megoldani, hogy ne maradjanak tömegesen távol a vizsgáktól. Többek között azt rendelte el, hogy a közoktatás szintjén az igazgató/igazgatóhelyettes, a tantervi bizottság vezetője segítséget és pedagógiai tanácsokat nyújtsanak a tanároknak, valamint módszertani tevékenységek végzését, pszichopedagóiai támogatást a végzősöknek és heti pótórákat az előző évben gyengébben teljesítőknek, valamint a vizsgákon való részvétel népszerűsítését, a roma diákok támogatását.

Az Edupedu.ro szerint a Ligia Deca által javasolt intézkedések csak részben tartalmazták a kutatási jelentésekben javasolt intézkedéseket. Utóbbiban azt javasolták többek között, hogy a tanárokat ösztönzzék és támogassák abban, hogy az osztály igényeinek megfelelően egyénileg dolgozzanak, még akkor is, ha ez a tantervtől való eltérést igényel, kiindulva abból, hogy, ha a tanulók nem rendelkeznek az alapvető készségekkel, a tanterv követése amúgy sem használ a tanulóknak sem a tanulás hatékonysága, sem pszichológiai szempontból.

Ezenkívül országos és középiskolai programokat javasoltak az érettségi bizonyítvány fontosságának népszerűsítésére, 9. osztálytól kezdődően a tanulási lemaradás csökkentése érdekében javító oktatási programok végrehajtását, egyéni tanulási tervek alkalmazását a veszélyeztetett tanulók számára, meleg ételt, ingyenes vagy kedvezményes szállítást, szükséges számú iskolai tanácsadót a tanulók pályaorientációjának és az érettségire való lelki felkészítésének támogatására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?