Kezdődik az érettségi

Hétfőn kezdődik a nyári érettségi, amelyre idén több mint 134.000-en iratkoztak be.

Az érettségi-időszak menetrendje szerint a diákok román nyelvű kommunikációs készségeinek felmérése június 17–19. között zajlik. Az anyanyelvű kommunikációs készségeket június 19-én és 20-án, a digitális készségeket 19-21. között, az idegennyelv-ismeretet pedig 25-27. között mérik fel.

Az érettségizők román nyelv és irodalomból július 1-jén, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 2-án, a választott tantárgyból 4-én, anyanyelvből pedig 5-én írásbeliznek, tájékoztat az Agerpres hírügynökség. 

A nyári vizsgaszesszióban először fordul elő, hogy az érettségizőknek a kötelező profilvizsga, a matematika vagy a történelem (július 2-án) és a választható vizsga (július 4-én) között egy szabadnapjuk van a diákoknak.Illusztráció: MTIAz érettségi vizsgák a végzősök bizonyos készségeit tanúsítják, a tételek nem nehezek, megoldásuk átlagos tudásszintet igényel, mondta korábban Ligia Deca oktatási miniszter.

Mint megírtuk, a tárcavezető elmondta: ahhoz, hogy a román érettségi okleveleket Európában is elismerjék, Romániának szavatolnia kell, hogy a vizsgák a diákok valós tudásszintjét mutatják. Ezért a tételek nehézségi fokán nem módosítanak, de egyre változatosabb segítséget kapnak a sajátos nevelési igényű gyermekek a sikeres érettségihez. „Ez hosszabb törődést, segítő intézkedéseket és segédanyagokat jelent, pontosan azért, hogy a megszerzett diplomájukat senki sem vitathassa” – magyarázta.

Deca hangsúlyozta: a vizsgatételeket úgy dolgozzák ki, hogy ne okozzanak nehézséget egy átlagos tudásszintű és átlagos készségekkel rendelkező végzősnek, éppen ezért országos szinten egységesek.

Az írásbeli vizsgák eredményeit július 8-án délig teszik közzé, az óvásokat ugyanaznap lehet benyújtani 12 órától 18 óráig. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket július 12-én ismertetik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?