Vehemensen ellenzi az érettségi dolgozatok digitális javítását a Fehér Megyei Diáktanács

Az érettségi vizsgán a hagyományos módon történő javításhoz való visszatérést szorgalmazza a Fehér megyei diáktanács, „vehemensen ellenzik” a dolgozatok digitális platformon keresztül történő értékelését.

A tavaszi próbavizsgákon már kipróbálták az új módszert, és számos rendellenességre derült fény, idézi az Agerpres hírügynökség a diákok közleményét. Rámutatnak, Fehér megyében, de az egész országban érkeznek a visszajelzések, a panaszok elsősorban a platformmal kapcsolatban, melyen keresztül a dolgozatok eljutnak a javító tanárokhoz. A próbavizsgák eredményei „meglepték” a diákokat, a jegyek sokkal alacsonyabbak voltak, mint amire a felkészültségük alapján számítottak.Illusztráció: AdobeStock „A fellebbezések után jelentős változásokat figyeltek meg az értékelésekben. Amikor a javító tanárokat szembesítették a helytelen pontozással, ők a platformra hárították a felelősséget, ami lefagy és helytelen pontszámokat küld” – hívják fel a figyelmet a közleményben. Arra is kitérnek, a dolgozatok beszkennelése hosszú időt vesz igénybe, és nem mindig történik pontosan, ezért előfordult, hogy egyes feladatok megoldása nem jutott el a javító tanárhoz.

„A visszajelzések alapján kongatjuk meg a vészharangot, hiszen az érettségi dolgozatok javításának hatalmas hatása van a fiatalok jövőjére. A digitális javítás nem csak minket érint, hanem a tanárok munkáját is megsokszorozza, és az eredmények nem azok, amelyeket mindannyian szeretnénk" – mondta a közlemény szerint Fehér Megyei Diáktanács elnöke, Adnana Maria Şipoş.

Összefoglalva, a Fehér megyei diákok képviselői „hevesen ellenzik" az országos vizsgák digitális javítását, és javasolják a hagyományos javításához való visszatérést.

Mint megírtuk, soha ilyen gyenge eredmények nem születtek a próbaérettségi román vizsgáján mint idén. Országos szinten a végzős tanulók alig 60 százaléka érte el az 5-ös osztályzatot román nyelv és irodalomból, vagyis a román anyanyelvű tanulóknak is nehézséget okozott a próbavizsga. Székelyföldön rosszabbak az eredmények. Románból a Hargita megyei diákok teljesítettek leggyengébben, a tizenkettedikesek alig 27 százaléka kapott átmenő jegyet. Kovászna megyében a végzősök 40 százaléka, Maros megyében 47 százalék vizsgázott sikeresen románból.

Ligia Deca, oktatási miniszter a próbaérettségi eredmények kiértékelés után azt mondta, nem változik idén az érettségi és a képességvizsga, marad az ismert formában.  Hozzátette, azok a tanárok, akik a próbavizsgákon nem megfelelő módon javították ki a dolgozatokat, csak akkor vehetnek részt élesben az értékelésen, ha előtte továbbképzéseken tanulják a módszert.

 Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebbségi diákok számára méltánytalan és hátrányos  a digitális javítási módszer. Elmondása szerint értelmetlen összehasonlítani a tavalyi és idei próbaérettségi eredményeit, mert időközben történt egy lényeges változás: idén digitalizált rendszerben javítják a dolgozatokat, vagyis a beszkennelt dolgozatokat szétosztják az egész országban a javítótanárok között.

Eddig a háromszéki érettségizők dolgozatait a környező megyékbe vitték javítani, így a tanárok tudták, hogy kisebbségi gyerekekről van szó, akiknek szókincse nem hasonlítható össze a többségi tanulókéval. Idéntől viszont a számítógép elküldhette például egy slatinai tanárnak, aki soha nem tanított magyar diákokat, és a dolgozaton nincs megjelölve, hogy kisebbségi diáké, ezért értelemszerűen azokéval hasonlítja össze, akik anyanyelvi szinten beszélik a románt, magyarázta a rendszer hátrányát Kiss Imre.

 Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár bizakodó, reméli, hogy mégsem lesznek a digitális javítás áldozatai az idei magyar érettségizők. A Maszol megkeresésére korábban elmondta, azon dolgoznak, hogy orvosolják a problémát, és a magyar diákok dolgozatai ne kerüljenek olyan javítótanárhoz, aki a többségi mércével mér, és nem érti, esetleg miért szegényesebb a magyar érettségizők román szókincse.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?