Az idegen nyelvek felé húz a szíve Kolozs megye legjobban teljesítő magyar érettségizőjének

Idén is a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumból került ki Kolozs megye legjobban teljesítő diákja. A humán intenzív német szakon végzett Kovács Kriszta 9,73 érettségi átlagával emelkedett ki diáktársai közül, aki magyar irodalomból és történelemből a maximális pontszámot érte el, de a többi tantárgyból is jól teljesített.

Mindig igyekezett a maximumot kihozni magából Kovács Kriszta, aki a négy év alatt lelkiismeretesen készült az órákra, elmondása szerint ezért sem volt benne aggodalom a megmérettetés előtt. A diáklány Kolozsváron él szüleivel és öccsével, a Maszol megkeresésére elmondta, családja végig támogatta és mellette állt az utolsó évben is. „Ha kifejezetten az érettségire való felkészülés szempontjából közelítem meg, akkor minimális elvárásaik voltak a háztartásbeli dolgokat illetően. Ők mindenben támogattak és minden erejükkel azon dolgoztak, hogy megadják és megteremtsék nekem azokat a körülményeket, amik segítenek” – jelentette ki.

Fotók forrása: Kovács Kriszta személyes archívuma

A szülei egy ismerős ajánlásra íratták be a János Zsigmond Unitárius Kollégiumba, „most azt gondolom, hogy ez volt a jó döntés, azt érzem, hogy nagyon sok mindennel gazdagodtam az itt töltött évek során. Azonosulni tudtam az iskola szellemiségével, az eseményekkel, az értékrenddel, és ezek mind hozzáadtak valamit a személyiségemhez” – jelentette ki.

Rendszeres és következetes tanulás

Kovács Kriszta maximalistának vallja magát, elmondta, a négy év alatt a legjobbra törekedett és lelkiismeretesen készült minden próbára. „Sosem voltam az a hanyag típus, aki utolsó pillanatban, szünetben lemásolja a házit, mindig úgy készültem, hogy az a tőlem telhető legjobb legyen” – mondja.

Az elmúlt iskolás éveket a koronavírus-járvány is befolyásolta. Kriszta negatív élményként élte meg a hirtelen váltást. „Nekem nagyon nehéz volt feldolgozni a személytelenséget, azt hogy megszakadt a közvetlen tanár-diák kapcsolat, az online tér olyan volt számomra, mintha elhidegültünk volna egymástól” – jelentette ki. Hozzátette, mivel nem volt más választása megszokta a helyzetet, de a tanulási stílusán nem változtatott, csupán voltak olyan tantárgyak, amik háttérbe szorultak a fontosabbak mellett.

A diáklány magyar irodalomból és történelemből maximális pontszámot ért el az érettségin, de a románból és a választott tantárgyból kapott jegyei is jók voltak. Szerinte, ezt az eredményt a rendszeres és következetes tanulás hozta meg. „Nem gondolom azt, hogy túlságosan ráfeszültem, nem ültem minden nap könyvek között és nem görcsöltem rá, inkább azt mondanám, hogy volt egy tanulási ritmusom, amit kialakítottam még kisiskolás koromban, ezt pedig folyamatosan tartottam” – magyarázta.

Szabad idejében olvas, süt-főz és táncol

Kriszta elmondta, szabad idejében szívesen olvas szépirodalmat, pszichológiai könyveket és élettörténeteket. Emellett szeret a konyhában tevékenykedni, sütni-főzni és mindenféle receptet elkészíteni, izgalmasnak találja, ha kombinálhatja a hozzávalókat, ezáltal pedig kitapasztalja, hogy mit hogyan kellene csinálni.

Másik nagy szenvedélye a tánc, ami kiskora óta központi eleme az életének. Többféle stílusú táncot kipróbált már: modern táncot, hip-hopot, az utóbbi években pedig a társasági táncok felé kezdte el húzni a szíve. „Elkezdtem járni órákra, de 12-ben ez megszakadt, mert azt éreztem, hogy nem fér bele úgy az időmbe, hogy azt élvezzem is. Ezért most szüneteltettem, de mindenképp szeretném folytatni a jövőben” – vallotta be.

Kovács Kriszta tanulmányait a Bölcsészettudományi Karon szeretné tovább folytatni, az alkalmazott idegen nyelvek szakterületén. „Mindenképp a nyelvekkel szerettem volna foglalkozni, továbbra is úgy éreztem és egyre jobban körvonalazódott bennem, hogy én humán beállítottságú vagyok, és a nyelvekben lelem az örömömet, abban, hogy folyamatosan fejlesszem a tudásomat” – mesélte.

Kriszta angolul, németül és spanyolul beszél, különösen ez utóbbiban szeretne továbbfejlődni. „Volt lehetőségem kiutazni Spanyolországba és spanyol anyanyelvű emberrel társalogni, így kialakult egy alapismereti szint, amit mindenképp szeretnék tovább fejleszteni” – jelentette ki. A későbbiekben az egyetem adta lehetőségeket is kihasználná, és elutazna más országokba, hogy még többet tanulhasson a helyiektől. „Az évek során fontos volt számomra, hogy gyakorlatiasan tanuljak és ne csak a könyvekből magoljak, és úgy próbáljak valamit elérni” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?