Gyakorlati tudnivalók: regisztrálni kell Ferenc pápa csíksomlyói látogatására

A pontifex.ro honlapon kell márciustól bejelentkezniük mindazoknak, akik részt szeretnének venni Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjén - jelentették be a szervezők egy szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen a katolikus egyházfő székelyföldi látogatásával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat ismertették.

Amint Oláh Zoltán kanonok, a pápalátogatás sajtófelelőse elmondta: a regisztráció március elsején kezdődik, és március 31-ig tart. Hozzátette, ha szükséges, néhány nappal meghosszabbíthatják a regisztráció határidejét. Ugyanakkor arra buzdított, hogy az érdeklődők lehetőleg csoportosan, a plébániáknak megfelelően jelentkezzenek. A sajtótájékoztatón vetített képes bemutatót is tartottak arról, hogy hogyan történik a regisztráció.

E szerint a megjelenő fiókokba olyan adatokat kell majd beírni, mint a csoport neve, egyházmegyéje, országa, a csoport vezetőjének neve, e-mail-címe, postacíme, telefonszáma, illetve még azt is rögzíteni kell, hogy milyen járművel érkezik a csoport, és milyen irányból érkeznek (utóbbi két adatot csak a könnyebb szervezés érdekében).

A kanonok elmondta, egyforma szeretettel várják a csoportokat, egyéneket, családokat, papokat (koncelebrálni, áldoztatni), szerzeteseket, betegeket, mozgáskorlátozottakat, a regisztrációnál előnyben viszont a csoportok részesülnek. Kiemelte azt is, a betegek, mozgáskorlátozottak és kísérőik az ún. 0 szektorban lesznek, ahol erősebbek lesznek a biztonsági ellenőrzések.

A regisztráltak e-mailben kapnak visszajelzést - folytatta Oláh Zoltán. Minden regisztrált személy egy vonalkódos belépőt kap, amit otthon kinyomtathat. A belépők személyre szólnak. E nélkül nem lehet majd bejönni a biztonsági zónákba, csak távolról, kivetítőkön keresztül lehet majd követni az eseményeket. Oláh Zoltán hozzátette: mind a regisztráció, mind a belépőkártya ingyenes, pénzbe legfeljebb a postaköltség kerülhet, ha valaki ebben a formában igényli.

A kanonok közölte: ha csak lehet, az érdeklődök ne autóval érkezzenek a június 1-jei eseményre, mivel a zsúfoltság miatt nem lesz lehetőség parkolni. Autóval, busszal csak külön engedéllyel zarándokcsoportok jöhetnek. Minden csoport hozhat ugyanakkor egy templomi, lelkiségi lobogót, viszont ne jelenjen meg/ne hangozzék el semmiféle olyan szlogen, társadalmi üzenet, ami a zarándoklat szellemétől idegen.

Oláh Zoltán kitért arra is, hogy mit vihetünk magunkkal a biztonsági zónákba (a biztonsági ellenőrzések a beléptető kapun már kora hajnalban elkezdődnek), és mi az, ami tilos. Lehet majd nálunk: gyógyszer, tábori szék, esernyő, zászló, ennivaló, kevés csomag – ha lehet, minél kisebb – víz, ásványvíz félliteres kiszerelésben, és természetesen műanyag palackban. Nem lehet majd nálunk semmiféle szúró- vagy vágóeszköz, gyúlékony, robbanékony anyag, üveg és természetesen fegyver.

A sajtótájékoztatón Oláh Zoltán kanonok, Böcskei László, nagyváradi római katolikus megyéspüspök, Bodó Márta, a Keresztény Szó főszerkesztője, Veres Stelian plébánoshelyettes nyilatkoztak az újságíróknak. A tájékoztató két nyelven: magyarul és románul zajlott.

A kanonok tájékoztatása szerint  pápai szentmise állandó részei latinul hangoznak majd el, az énekek magyarul, a szentatya olaszul szól a hívekhez, amit magyarra, románra és angolra is lefordítanak. Ugyanakkor okostelefon és rádió segítségével követhető lesz az esemény angolul románul és igény szerint más nyelven is.

Oláh Zoltán hangsúlyozta: a pápalátogatás mind a négy erdélyi egyházmegye híveinek szól, ennek kifejezéseképpen egy új bannert is terveznek. Ezen a banneren szerepel mind a négy egyházmegye címere, középen helyezkedik majd el az országos logó, majd alul külön a pápalátogatás logója.

Ölelés és bátorítás, ajándék és kihívás

Böcskei László a kommunikáció fontosságát emelte ki, mivel először látogat a pápa Erdélybe, rengeteg kérdés merül fel, rengeteg technikai, szervezési kihívásnak kell megfelelni. És erről mind-mind időben tájékoztatni is kell a híveket. De miért is fontos nekünk a pápalátogatás? - tette fel a kérdést. Ennek megválaszolására szópárokat idézett fel, amik ezt kifejezik. Egyik ilyen szópár: az ölelés – bátorítás kettőse.

„Mivel először jön hozzánk a pápa, hatalmas ölelés és köszönet ez számunkra, akik mögött a meghurcoltatás keserű évei állnak – épp az egyházhoz való hűségünkért. Másfelől bátorítás azért, mert állandóan alauló világunkban szükségünk van a bátorításra, útmutatásra, különösen itt Erdélyben, ahol a maga a megmaradás lehetősége is probléma” – magyarázta a megyéspüspök.

Másik szópárként az ajándék – kihívás kettősségét hangsúlyozta. „Ez hatalmas kihívás is nekünk, erdélyieknek, hogy méltóan fogadhassuk őt, és számunkra is lelki ráhangolódás előzze meg. A Szentatyát idézve: próbáljuk meg elevenen tartani közös álmunkat: Jézust” – részletezte.

Bodó Márta a helyszín, a csíksomlyói kegyhely jelentőségét, történetét vázolta fel, kiemelve a pünkösdi búcsúnak a ferences kegyhellyel és renddel való szoros összefonódását. Ismertette a búcsú egyházi szakkifejezés jelenését, és kitért a csíksomlyói Mária-tisztelet jelentőségére. Bodó Márta Fodor Sándort idézte, aki egy alkalommal azt mondta: „nem egy szoborhoz megyünk, hanem Isten anyjának közbenjárása révén Istenhez fohászkodunk.”

Újságírói kérdésre válaszolva Oláh Zoltán a biztonsági zóna kapcsán elárulta, több mint 10 hektár lesz a biztonsági zóna, de megsaccolni, hogy körülbebül hány ember fog részt venni, az esemény egyedi, egyszeri jellege miatt nagyon nehéz. A pápalátogatás esetleges „eredményei” kapcsán Böcskei László püspök kiemelte, ugyan pasztorális jellegű látogatást tervez a szentatya, viszont ő nemcsak egyházfő, hanem államfő is, s mint ilyen, nagyon fontos a hívek mellett a világi méltóságokkal való találkozása. „A pápát tájékoztatják az itteni katolikus közösség életéről, ismeri azokat a gondokat, amikkel szembesülünk. És ugyan megnevezheti a fájó pontokat, amik itt nálunk fennállnak, de nem oldja meg a problémáinkat, viszont lehetőséget nyújthat a megoldások sürgetésére” – mondta a megyéspüspök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?