Évértékelőt tartott Magyarország csíkszeredai főkonzulja

„Sűrű év volt a tavalyi és nagyon gyorsan eltelt. Sok munkafolyamatot kezdtünk és zártunk sikeresen, számos kihívással néztünk szembe, de mindent összevetve sikeres évet zártunk” – értékelte Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának tavalyi tevékenységét Tóth László főkonzul.

A főkonzul elmondta, kihívást jelentettek számukra a magyarországi választások: 110 000-et meghaladó levélszavazat érkezett, de a folyamat rendben lezajlott, a közreműködő szervezetekkel és a helyi hatóságokkal jó volt az együttműködés.

2018-ban újdonságnak számított a Köldökzsinór Program, a külhonban született magyar gyermekek után járó családtámogatás biztosítása. „Sok feladattal jár, elsősorban anyakönyveztetni kell a gyermeket, hiszen az feltétele a támogatásnak, de nagy sikere van a programnak” – nyilatkozta Tóth László.

Mint mondta, több mint 3000-en igényelték már a támogatást. „Be kell kerülnie a köztudatba, az embereknek élniük kell ezzel a lehetőséggel. Az igényléséhez alapvető feltétel a gyermek anyakönyveztetése, amint ez megtörténik, a Magyar Államkincstár folyósítja az összeget. A jelenlegi tapasztalataink szerint ez több hónapot is igénybe vehet ” – folytatta a főkonzul.

Fontos tevékenységként említette az egyszerűsített honosítási eljárás lebonyolítását, amelyre annak indulásakor hatalmas volt az igény és természetes, hogy azt a szintet már nem lehet fenntartani. Az ügyfelek igényeinek minél jobb kiszolgálása érdekében „próbáljuk közelebb vinni az emberekhez ezt a folyamatot is, hiszen van, akinek körülményesebb Csíkszereda megközelítése. Éppen ezért tartunk rendszeresen kihelyezett konzuli napokat Kézdivásárhelyen, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, vagy Gyergyószentmiklóson” – tette hozzá Tóth László.

Nincs ez másképp az útlevél vagy az elektronikus személyi igazolvány igénylésével sem, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az állampolgársággal bizonyos kötelezettségek is járnak, mint a gyermek születésének, a házasságkötésnek, válásnak és elhalálozásoknak a bejelentése a magyar hatóságoknak.

A közelgő pápalátogatással kapcsolatban kiemelte, hogy a konzuli feladatok mellett diplomácia tevékenységet is folytatnak, amely a látogatás során elsősorban delegációk utazásának biztosítását, valamint a bajba jutott magyar állampolgárok megsegítését jelenti. „Kulturális és sporttevékenységek szervezésében is részt veszünk, újdonságnak számít például a magyar kultúra napi esemény Marosvásárhelyen, ahol komolyzenei előadást szerveztünk, ezt továbbra is folytatni szeretnénk, erdélyi előadókkal és fiatal zenészekkel” – tudtuk meg a főkonzultól.

A Főkonzulátus a székelyföldi kulturális életbe is igyekszik bekapcsolódni és abban aktívan részt venni, könyvbemutatók, kiállítások megtartásával és szervezésével. Az idei évben Benedek Elek születésének 160. és Gábor Áron halálának 170. évfordulója lesz, amelyekhez kapcsolódóan emlékévek szervezésében veszünk részt, közösen magyarországi és székelyföldi szervezetekkel. Fontos szempontként emelte ki a fiatal generáció megszólítását, ezért a tavalyi évben az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódóan rendhagyó történelem órákat tartottak, magyarországi előadókkal, több székelyföldi iskolában is – emlékeztetett a diplomata.

Tóth László elmondta, a magyar kormány a családok támogatására fekteti a hangsúlyt, mind Magyarországon, mind külhonban. Ezért is indította útjára a Nemzetpolitikai Államtitkárságon keresztül 2018-ban A külhoni magyar családok éve programot, amelynek keretében mintegy 300 millió forintra pályázhattak határon túli vállalkozások családbarát környezet kialakítására, illetve vállalkozásuk fejlesztésére.

„A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program összesen mintegy 39 milliárd forintos összeggel indult, amelyből Erdélyben megközelítőleg 11 milliárd forintból újíthatnak fel és építhetnek új óvodákat. Emellett épülhetnek új játszóterek, valamint érkezhetnek az óvodákba új berendezések, számítástechnikai eszközök és fejlesztőjátékok. Fontos, hogy a külhoni magyar gyerek is tudjanak anyanyelvükön tanulni, ahol kiemelkedő szerepe van az első intézményes lépcsőnek, az óvodának” – hangzott el az évértékelőn.

A Kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Program 2017 végén indult el, akkor 521 pályázat nyert támogatást. 2018-ban további két kiírásra pályázhattak a vállalkozok. „2019-ben ugyanazokat a konzuli tevékenységeket végzi a Főkonzulátus, az igénylési feltételek többnyire változatlanok. Közelgő, kiemelt eseménynek számít a Konzul Kupa, amelyet február 16-án szervezünk meg Hargitafürdőn. Idén a lesiklás kiegészül és lehetőség lesz biatlon kategóriában is indulni, ahol a szervezést Tófalvi Éva segíti” – zárta beszédét a diplomata.

Kapcsolódók

Kimaradt?