Száz éves a Székely Hadosztály, bemutatták a történetéről szóló könyv bővített kiadását

A pénteki kiállításmegnyitó után szombaton könyvbemutatóval folytatódott a Székely Hadosztály 100 éves évfordulójára szervezett rendezvény Csíkszeredában. Az eseményen Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár is részt vett.

Székely Hadosztály volt a neve annak a katonai egységnek, amelyet 1918. december 1. után, az Erdélybe betört román csapatok elleni védekezésként hoztak létre Kolozsváron, Lukács Béla nyugalmazott altábornagy kezdeményezésére, a Kolozsvári Hadosztály együtt maradt törzséből (38. magyar hadosztály székely katonáiból), amelyhez csatlakoztak a Kratochvil Károly parancsnoksága alatt Erdélyben szerveződött alakulatok. Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Csíkszéki Mátyás Huszár Egyesület nagyszabású programsorozattal készült a hétvégére, így tisztelegve a Székely Hadosztály megalakulásának századik évfordulója előtt.Szombaton mutatták be Nagy Szabolcs és Gottfried Barna: Írások a Székely Hadosztály történetéről című könyvének javított, bővített, második kiadását, ami több hónapos kutatás eredménye, hangsúlyozta a kiadványt ismertető Illésfalvi Péter hadtörténész. A könyv kiemelten foglalkozik Kratochvil Károllyal, a hadosztály vezetőjével, emellett a katonák életét mutatja be.

A program további könyvbemutatókkal, színházi előadásokkal, konferenciával folytatódik szombaton, este hat órakor pedig a Csíki Moziban a hajdúnánási Naná Színház Üvegvirág című drámáját vetítik.

A vasárnap szentmisével indul, 12 órától pedig megemlékezést tartanak a Székely Hadosztály emlékművénél, Csíksomlyón. Az esemény vasárnap este zárul a Csíki Moziban, ahol Az elfelejtett parancsnok című filmet mutatják be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?