Nagyváradon tartották a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét

Szentmisével kezdődött, ünnepi beszédekkel és műsorral folytatódott a romániai magyar iskolák ötödik alkalommal megtartott országos tanévnyitó ünnepsége.

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök celebrálta a tanévnyitó szentmisét, amelyen Jézusnak a kaperneumbeli csodás gyógyítását idézte fel. A pedagógusoknak hatalmas kincsesbánya van a kezében: a gyermekeink, akik magmaradásunkat erősítik – mondta Böcskei László, aki szentbeszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanuló ifjúságnak a helyes, tiszta és biztos forrásokat kell feltárnia. 

Jézus nem azért állította a béna kezű embert a gyülekezet elé, hogy megszégyenítse, hanem hogy feltárja előtte egy teljesebb életforma lehetőségét, a tanítóknak is ezt kell tenniük, feltárniuk a lehetőségek gazdagságát és az ismeretek sokszínűségét, mondta a megyéspüspök, aki a szentmise végén Isten áldását kérte az új tanévre.

Elsőként Pásztor Sándor, Bihar Megye Tanácsának elnöke köszöntötte az ünneplőket. Arról beszélt, hogy a jövőt a pedagógusok alakítják, hivatásuk tehát megkülönböztetetten fontos, és nagy felelősséggel jár. Az RMDSZ véd, az egyház közvetíti az áldást, az iskola tanít, a család pedig megőrzi az anyanyelvet és a nemzeti identitást, így közösen, valódi értékek szerint nevelhetjük a gyermekeket, mondta a tanácselnök.

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, a rendezvény fővédnöke köszöntő üzenetét az ünnepséget moderáló Püsök Julianna tolmácsolta. Semjén Zsolt üzenetében a tudás fontosságára hívta fel a figyelmet, és Széchenyi István példáját idézte, aki a nemzet megmaradásáért a tudomány embereként tette a legtöbbet. A diákok váljanak kiművelt emberekké a szülőföldön való megmaradás érdekében, szólt az üzenet.

A kormányrendelet „elfogadhatatlan” cikkelyéről

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke a pedagógusokat évről évre érő kihívásokról is beszélt. Kitért a román nyelv oktatását módosító rendeletre, amelyet „elfogadhatatlannak” tart a pedagógusszervezet. Elmondta, állásfoglalásukat eljuttatták az oktatási miniszternek, politikusoknak, civil szervezeteknek és a sajtónak egyaránt.

„Mélyen elítéljük ezt a meggondolatlan, szakmaiatlan és jogszerűtlen rendeletet, illetve azt a módot, ahogy stratégiai jelentőségű kérdésekben konzultáció és előzetes tervezés nélkül hoznak tízezreket érintő döntéseket” – fogalmazott Burus-Siklódi Botond, aki hozzátette: az anyanyelven történő oktatáshoz való jogot az alkotmány garantálja, azok pedig, akik ez elé akadályokat gördítenek, azok kisebbségi jogaink gyakorlásában gátolnak. „Ezt pedig nem engedhetjük meg senkinek!” – mondta az RMPSZ elnöke. Sikerként könyvelte el ugyanakkor a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római katolikus Gimnázium újraalapítását és a tankönyvhiány látványos csökkenését. 

Kollégákhoz szólva elmondta: a romániai magyar pedagógusoknak hozzá kellett szokniuk ahhoz, hogy improvizálniuk kell, de a tanév eleji találkozások állandóságot jelentenek, biztonságot adnak a nehéz körülmények között is. A diákoknak kíváncsiságot, a pedagógusoknak erőt, lelkesedést, bölcsességet, kreativitást és figyelmet kívánt az új tanévre, és megköszönte a szülők bizalmát is.

Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkár szintén elfogadhatatlannak nevezte a román nyelvoktatást módosító rendeletet, s mint monda a támadások ellenére kiállnak a pedagógusokért és megvédik a gyermekeket. Az államtitkár szintén sikerként könyvelte el a marosvásárhelyi gimnázium újraalapítását, és mint mondta, az RMDSZ és az RMPSZ összefogása erőt jelent.

Dr. Soós Anna, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese többek között köszönetet mondott a pedagógusoknak azért, hogy évről évre anyanyelvünket beszélő, felkészült diákok folytathatják tanulmányaikat a felsőoktatási intézményekben. Domokos Ferenc, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnökségi tagja pedig elmondta, a diákoknak és pedagógusok kölcsönösen szükségük van egymásra.

Levágni a sárkány fejét

Szabó Ödön képviselő, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke kis történettel kezdte beszédét: a hős királyfiról mesélt, aki miután megmenti a királylányt, elalszik a sárkány palotájában, és arra ébred, hogy ő maga lett a sárkány. A marosvásárhelyi iskolaügy és a tankönyvhiány megoldásával is levágták a sárkány egy-két fejét, és reméli, a tanügyminiszternek sikerül időben felébrednie, mielőtt ő lesz a sárkány, fogalmazott a képviselő. Az RMDSZ-es politikus a hitelesség fontosságára is felhívta a figyelmet, mint mondta a hitelesség fontos pedagógusként, közéleti vezetőként és diákvezetőként is.

Átadták a pedagógus-emlékérmeket

Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében dr. Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár tolmácsolta Kásler Miklós miniszter köszöntését. Tőle vehette át Bors Violetta, dr. Ile Erzsébet, Pálfi Tamás Sándor és dr. Pető Csilla Mária a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

A tanévnyitó ünnepség zárásaként Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes köszöntötte a pályakezdő pedagógusokat, végül Soós Sándor, az RMPSZ Bihar megyei területi elnöke tolmácsolta az RMPSZ országos elnökségének tanévnyitó üzenetét.

Az ünnepi műsorban fellépői volt a nagyváradi Művészeti Líceum zenekara Nagy Viola vezetésével, az Ady Endre Elméleti Líceum énekkara Buna Boglárka vezetésével, a Szacsvay Imre Általános Iskola kórusa Kiss Tünde vezetésével, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum énekkara Konrád Ildikó vezetésével, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium énekkara Kövendi Éva vezetésével és a református gimnázium Csillagocska tagóvodájának pedagóguskórusa Brugós Anikó vezetésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?