Japánsztrájkkal kezdődött az iskola az aradi magyar és német tannyelvű iskolákban

A hétfői tanévnyitón az aradi Csiky Gergely Főgimnázium pedagógusai is csatlakoztak ahhoz az országos megmozduláshoz, amelyen a magyar és német tannyelvű iskolák tanárai fehér karszalagot viselve tiltakoznak a kormányrendelet ellen, amely előírja, hogy az elemi tagozatos nemzetiségi osztályokban is romántanároknak kell tanítani a román nyelvet és irodalmat.

Spier Tünde igazgató kijelentette: a tanfelügyelőség jelöli majd ki a szaktanárokat, ők egyelőre nem tudják, kik lesznek azok, de kétségét fejezte ki azt illetően, hogy az amúgy felkészült általános és középiskolai romántanárok jobban boldogulnak majd az elemiben, mint a tanítók, akiknek erre szól a szakképesítésük. „Annak idején, amikor az előkészítő osztályt bevezették az iskolai keretek közé, az addig az első négy osztályban dolgozó tanítóknak is kellett egy kurzust végezniük, hogy az előkészítősökkel is foglalkozhassanak. Akkor ez most érvényes kéne legyen a romántanárokra is” – érvelt az iskolaigazgató.

Az Arad Megyei Tanfelügyelőséget váratlanul érte a kormányrendelet – mondta érdeklődésünkre Pellegrini Miklós főtanfelügyelő-helyettes. „Ez teljes mértékben politikai döntés volt, aminek nincs semmilyen szakmai megalapozottsága. Ha azt remélik, hogy ettől fognak megtanulni románul a főleg tömbben, Székelyföldön élő gyerekek, akkor csalódás lesz, mert nem fog működni. Ahelyett, hogy megoldottak volna egy problémát, egy sokkal nagyobbat okoztak. De nekünk, a tanfelügyelőségnek végre kell hajtanunk az utasítást azok szerint az útmutatások szerint, amelyeket csak pénteken kaptunk meg. Rengeteg szervezési probléma lesz még ebből.”

A Csiky Gergely Főgimnázium tanévnyitó ünnepségén részt vevő Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ mielőbb érvényteleníteni tudja a tanévkezdés előtt néhány nappal megjelent vitatott rendeletet.

2300-2400 magyar diák

Az Arad megyei magyar tanintézményekben 2300-2400-an kezdték meg az iskolát hétfőn; pontos számot azért nem tudott mondani Pellegrini Miklós, mert az még a tanévnyitó napján is változhat. A Csiky-be 535-en járnak (ez az egyetlen magyar iskola, ahol érettségiig tanulhatnak anyanyelven a magyar diákok), és ehhez még hozzá kel adni 55 óvodást, akiket az iskola tagintézményeként működő Kincskereső óvodába írattak be. Pozitívum hogy két-két osztállyal indult az előkészítő és az ötödik (40-40 feletti diákkal), viszont sok kerületi iskolában vagy vidéki kisiskolában a törvényes (12 fős) létszám alatti osztályokhoz külön minisztériumi engedélyt kellett kérni. Gyorokon például az elemiben összesen négy nebuló van, de sok más magyar tagozaton is hat, hét, jó esetben tíz gyerek van az összevont osztályokban. A megyeszékhelyen a még meglévő magyar tagozatok – a gáji, az Aurel Vlaicu- és a Mosoczy-telepi iskolában – idén is létszámgondokkal küzdöttek, de összeségében véve „nem volt olyan nagy a zsugorodás”, mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

Ingyenes a bentlakás

A Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásában kicserélték a homlokzati nyílászárókat, úgyhogy jobb körülményeket nyújt a vidékről érkező középiskolásoknak. Az iskola háttérintézménye, az Alma Mater Alapítvány a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával lehetővé tette, hogy minden bentlakónak ingyenes legyen a szállás és az ellátás (a napi három étkezés), ezzel is vonzóbbá téve a kollégiumi életet. Spier Tünde igazgató szerint ennek meg is van az eredménye, mert míg a múlt tanévben 35-40 bentlakó volt, az új tanévben már most több mint 50-en jelentkeztek az internátusba, amelynek szerinte külön közösségi élete van, saját gólyabállal, farsangi bállal s egyéb programokkal.

Faragó Péter parlametni képviselő szerint ez jelentős anyagi segítséget jelent a vidéki családoknak, és bízott abban, hogy a jövőben azok a távolabb – főleg a Körös-közben – élő családok gyerekei is a Csiky-t választják majd, amelyek eddig valamelyik közeli román, vagy szomszédos megye magyar iskolájában olcsóbban tudták taníttatni a csemetéjüket. „Az a fő célunk, hogy az Arad megyei magyar gyerekek a mi magyar iskolánkban végezzék tanulmányaikat, mert szerintem itt mindenki megtalálja azt a szakot magának, ami jövőt tud biztosítani számára” – fogalmazott a honatya.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?