Kemény lépés kért a tanévnyitón az RMDSZ-től Bokor Tibor polgármester

Az RMDSZ és a PSD-ALDE koalíció további együttműködésének feltétele kell hogy legyen a román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet visszavonása – véli Bokor Tibor RMDSZ-es kézdivásárhelyi polgármester.

Az elöljáró Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátorral közösen a tanévnyitó alkalmából tartott hétfőn sajtótájékoztatót. A polgármester kijelentette: aberráció és a kisebbségi jogokat sérti a kormányrendelet, amely szerint a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. Szerinte aki egy keveset is ért az oktatáshoz, az tudja, hogy egy tanító teljesen más képzést kap, mint egy tanár, akit nem arra készítettek fel, hogy írni, olvasni tanítsa az alsó tagozatos diákokat. „Aki ezt kitalálta, azt kéne továbbképzésre küldeni, akár miniszter, akár államtitkár volt az illető” – mondta az elöljáró.

Bokor Tibor emlékeztetett: új tankönyvek, új program szerint oktatják a román nyelvet az elemi osztályoknak. Ezeket a programokat magyar anyanyelvű, aktív tanítók írták. „Az utóbbi években több továbbképzést is szerveztek a tanítóknak, hogy hatékonyabban oktathassák a román nyelvet. Erre most megváltoztatnak mindent és bevisznek olyan oktatókat a rendszerbe, akiknek fogalmuk sincs, hogy mit és hogy kell tanítani” – mondta a polgármester.

Az elöljáró felkérte Fejér László Ödönt, hogy tolmácsolja Bukarestben az RMDSZ-nek és illetékeseknek: a kormány mielőbb vonják vissza ezt a rendeletet, vagy a parlament gyorsított eljárásban vonja vissza a jogszabályt. Szerite fel kell venni a kapcsolatot a többi kisebbség képviselőivel, és a diszkriminációellenes tanácsnál is jelezni kell ezt a túlkapást. Úgy vélekedett: a Nép Ügyvédjét is fel lehet kérni, hogy támadja meg a rendeletet az alkotmánybíróságon.

Bokor az RMDSZ-frakciónak is üzent, amely a tudomása szerint éppen most folytat megbeszéléseket a Szociáldemokrata Párttal (PSD) a parlamenti együttműködés folytatásáról. Ha nagyon sürgősen nem intézkedik a nagyobbik kormánypárt, a polgármester szerint az RMDSZ-nek nem kell tovább partnerként viselkednie.

A szenátor sem érti, mi történt

Fejér László Ödön szenátor szerint ez a kormányrendelet a román vezetők jövőképe teljes hiányának és ennek a tanügyi törvényre való levetítésének az eredménye. Közölte: bár nem szakterülete a tanügy, maga is megkapta a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének a felhívását, amit majd képviselni fog Bukarestben. A szenátor szerint az RMDSZ mindent el fog követni, hogy visszavonják ezt a rendeletet, hiszen nem engedhetik meg, hogy ennyire lenézzék a magyar kisebbséget.

Újságírói kérdésre válaszolva a szenátor közölte: maga sem érti, hogyan lehetett az RMDSZ tudta nélkül így rendelkezni a kisebbségek oktatásáról, hiszen a szövetségnek államtitkára van az oktatási minisztériumban, akinek tudni kellet volna egy ilyen diszkriminatív rendelet előkészítéséről. Szerinte, ha az államtitkár nem tudott róla, akkor a rendelet illegális, ha tudott róla, és nem értesítette a kollégáit, akkor felelősségre kell vonni.

Kézdivásárhelyen hétfőn reggel több iskolában is fehér karszalagokkal jelentek meg a tanárok, a szülők és gyerekek fehér zászlóval tiltakoztak a kormányrendelet ellen a tanévnyitón.

Kapcsolódók

Kimaradt?