Tíz éve tanítja a Dribli „magyarul focizni” a kolozsvári gyerekeket

A szerző felvételei„Pont ma van tíz éve annak, hogy az Apáczai Csere János Elméleti Líceum tornatermében – öt gyerek jelenlétében - megtartottuk az első edzést” – mondta el Könczei Soma, a Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub alapítója szerda délben, a fellegvári CMC-pálya filagóriájában tartott évfordulós sajtótájékoztatón.

„Mit fognak szólni ehhez a románok?”

Mint mondta, a kezdetben sokan hitetlenkedtek, sokakban feltevődött a kérdés, hogy „mit fognak szólni ehhez a románok?” A választ pedig egy hasonlattal adta meg a kishitűeknek, „Spanyolországban van egy nagyon sikeres csapat, az Athlétic Bilbao, amelynél több mint száz éve nagyon fontos, hogy a baszk gyerekeknek, baszk nyelven tanítsák a focit. Miért ne lehetne Kolozsváron, Erdélyben is egy magyar klub a magyar gyerekeknek?” – fogalmazta meg a Dribli hitvallását Könczei Soma. Hozzátette: természetesen nyitottak, jöhetnek román gyerekek is a klubhoz, az elmúlt tíz év alatt volt is 5-6 román nemzetiségű játékosuk, viszont amihez ragaszkodnak a Driblinél, az a képzés nyelve, az edzéseket magyarul vezetik az edzők.

Könczeitől megtudtuk, hogy Kolozsváron nagyon sok klub volt tíz évvel ezelőtt is, és még több van most, ezek túlnyomó többségénél románul kommunikálnak a gyerekekkel, ami – főleg kis korban – komoly akadályokat jelenthet egy magyar gyerek számára.

A Dribli úttörő volt a maga nemében, hiszen az első olyan fociklub volt, a tömbben élő Székelyföld, vagy Partium egyes régiói kivételével, amely tudatosan magyarként határozta meg magát. „Példát mutattunk másoknak is, azóta rengeteg hozzánk hasonló identitású csapat jött létre Erdély-szerte, gondolok itt elsősorban a két marosvásárhelyi klubra, a nagyváradira, a krasznaira. De Székelyföldön is megszaporodtak az ilyen kezdeményezések” – mondta el Könczei Soma.

Az elmúlt 10 év alatt 700 gyermek fordult meg a Driblinél, Kolozsvár mellett további kilenc településen volt még Driblis-csapat: Lóna, Kalotaszentkirály, Bánffyhunyad, Marosvásárhely, Bágyon, Nagykároly, Szamosújvár, Szék és Beszterce. Ez utóbbi helyszínen jelenleg is működik egy kisebb csapat, és tervezik a szamosújvári Dribli felélesztését.

Kettős célkitűzés

A Dribli kettős célt fogalmazott meg a megalakulásakor: egyfelől rendszeres mozgási lehetőséget biztosítani - lányoknak és fiúknak egyaránt –, hogy egészséges életet élhessenek, másfelől már a kezdetektől „kiemelték” a tehetségesebbeket, akikből sikeres labdarúgókat próbáltak nevelni. „Ennek a kettőnek egymást segítve, egymás mellett kell haladnia. Úgy gondolom, hogy minél nagyobb a merítési bázis, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy megtaláljuk a tehetséges gyerekeket. Fordítva is igaz ez, mert minél sikeresebb a játékosnevelési programunk, annál népszerűbbek vagyunk, és annál többen keresnek meg minket” – mondta Könczei. Tudatában vannak annak is, hogy a Driblinek fontos közösségformáló ereje, szerepe van, tizenkét alkalommal szervezték meg az óvodások és kisiskolások számára a Kolozsvári Magyar Focikupát, és a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával is „megmutatják magukat”.

Jó lenne bajnokságot nyerni…

A „profi” csapattal kezdetben az volt a cél, hogy elkerüljék az utolsó helyet. Pár év alatt felverekedték magukat a középmezőnybe, az utóbbi években pedig már az élbolyba tartoznak. Mint megtudtuk, utánpótlás szinten, U15-ig megyei szinten szervezik meg a csapatok versenyeztetését. Kolozs megyében több párhuzamos csoportban küzdenek meg a bajnoki címért, jelenleg a Dribli az U13-as korosztályban a legjobbak közé tartozik. „Reméljük, hogy meg tudunk ott ragadni, és miért ne, a közeljövőben meg is nyerjük a román bajnokság Kolozs megyei szakaszát” – vázolta terveit Könczei.

Egységes erdélyi magyar képzés

A tervek megvalósításában nagy jelentősége lehet annak a partneri szerződésnek, amelyet a 2014/2015-ös szezonban kötöttek a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiával.

Egy egységes képzési rendszert szeretnének kialakítani az erdélyi magyar klubok számára. Ennek az alapjait Tajti József tette le, aki a katalán iskola alapján dolgozta ki azt a képzési programot, amelyet minden erdélyi magyar klub használ. „Amióta ezt használjuk sokkal látványosabban fejlődnek a gyerekeink, és ha összehasonlítjuk a különböző generációkat, akkor szembetűnő a fejlődés, és ez az eredményekben is meglátszik” – mondta a Dribli alapítója, hozzátéve: sikerült már a Kolozsvári CFR vagy az Újpest ellen is nyerni, de a legnagyobb skalpnak a Ferencváros korosztályos csapatának legyőzése számít.

Mondani szokták, hogy az utánpótlásképzés még a csapatsportok esetében is egyéni sport, hiszen a játékost saját magához viszonyítva, saját kiindulási szintjéről kell eljuttatni egy magasabb - technikai és taktikai – tudásszintre. Ezért a Dribli munkájának „beárazásaként” értékelték, hogy több kolozsvári játékos is meghívást kapott arra a nyári edzőtáborozásra, amelyet a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia tartott az erdélyi magyar klubok számára, és ahol bizonyos értelemben egy korosztályos erdélyi magyar válogatott alapjait fektették le. „De még nagyobb siker, hogy három játékosunk meghívót kapott Románia U-15-ös válogatottjának az összetartására. Végül nem kerültek be a csapatba, de óriási dolog, hogy számon tartják őket ezen a szinten. Az elmúlt tíz év legnagyobb sikere, hogy volt játékosunk, a 2005-ös születésű Fekete László 3 éves profi szerződést kötött a Liga 2-ben szereplő FK Csíkszeredával” – mesélte Könczei Soma.

„Reméljük, hogy újabb és újabb Fekete Lászlók kerülnek ki a Dribli kötelékéből, de a gyerekek többsége nem lesz futballista, ezért a legfontosabb, hogy minél több egészséges és magabiztos magyar gyereket lássunk a pályákon, az utcákon és az erdélyi magyar közéletben” – zárta sajtótájékoztatóját Könczei Soma.

Már nem csak kispályások…

A Maszol arra volt kíváncsi, hogy az egy-két, más csapatok által „kiemelt” labdarúgó mellett sikerült-e „pályára állítani” az U15-ös korosztályból kiöregedőket. „Hosszú távon az a cél, hogy a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia, a Puskás Akadémia, illetve a magyar válogatott számára képezzünk labdarúgókat. A legtehetségesebbeket eddig is megpróbáltuk elhelyezni a Kolozsvári CFR-nél, de ez jellemzően csak 1-2 gyerek. Továbbra is ott a nagy kérdés, hogy egy 20 fős keret esetében a több 18 gyerekkel mi legyen 14 éves kora után. Éppen ezért tervezzük, hogy a 2009-es korosztálytól kezdődően továbbvisszük őket nagypályára is” – válaszolt a Dribli alapítója.  

A pandémia majdnem "taccsra vágta" a klubot

Ugyancsak a Maszol kérdésére mondta el Könczei Soma, hogy a koronavírus-járvány miatt a Dribli tömegsport ága gyakorlatilag leállt. A járvány előtt főleg kolozsvári iskolák tornatermeiben tartották az edzéseket, amely lehetőség egyik napról a másikra megszűnt. Próbálkoztak kültéri edzésekkel, de az időjárási viszontagságok (meleg, hideg, eső, szél), valamint a szigorú járványellenes szabályozások miatt a korábbi, több mint kétszáz fős állandó résztvevő elmaradozott. Maradtak a kiemelt csoportok, mintegy 50-55 gyerek. „Ez óriási érvágás volt, majdnem taccsra vágta a klubot” – mondta Könczei. Hozzátette: nemrégiben újraindították a tömegsport-csoportokat is, a pandémia előtti hét csoport helyett jelenleg csak kettővel, és remélik, hogy a legnehezebb időszakon már túl vannak. „Tíz évvel ezelőtt a tömegsport irányából építettük fel a versenysport részlegünket, lehet, hogy most fordítva, a sikeres csapataink 'építik fel' a tömegbázisunkat” – felelte a Maszol kérdésére Könczei Soma.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?