Dribli: fontos a kolozsvári szülőknek a magyar nyelvű focioktatás

Szakmai együttműködésről állapodott meg idén ősszel a Dribli Erdélyi Gyerekfociklub és a budapesti Baráti Bőrlabda FC.

A szakmai együttműködés keretében a Dribli edzői továbbképzéseken vehetnek részt, továbbá közös tornákat szerveznek, akár Magyarországon, akár Kolozsváron.

A megállapodás egyben ugyanúgy elismerése a Dribli munkájának, mint a Puskás Akadémiával, illetve a Székely Labdarúgó Akadémiával korábban megkötött együttműködési szerződés. „Korábban a budapesti klub munkatársa voltam, így talán még fontosabb számomra, hogy egykori kollégáin, mestereim ismerik el a munkámat. Megtisztelőnek érzem, hogy ők kezdeményezték az együttműködést” – nyilatkozta Könczei Soma, a Dribli elnöke.

Az együttműködés azért is fontos a kolozsvári klub számára, mert az 1999-ben alakult BBFC Budapest legnagyobb tömegsporttal foglalkozó gyerekfoci klubja. A kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek a mozgáskoordináció fejlesztésére, amiben egyre komolyabb eredményeket produkáltak, míg tavaly létrehozták a Mozgáskutató-és Mozgásfejlesztő Központot. A központban a gyerekek fejlődését tudják mérni, konkrét számok segítik az edzők munkáját.

A Dribli kiemelten fontosnak tartja a mozgáskoordináció fejlesztését, mert az segíti a mozgás-gyorsaságot, és a gyors gondolkodást is. Mostantól, a közös munkának köszönhetően még hatékonyabban fejleszthetik a gyerekeket, beépíthetik a legmodernebb módszereket az edzésprogramunkba.

Magyarul tanulni fontos

A kolozsvári magyar szülőknek fontos, hogy anyanyelven sajátíthatják el gyermekeik a labdarúgás alapjait – derül ki a Dribli Erdélyi Gyerekfociklub saját felméréséből. Összesen 600 kérdőívet osztottak szét kolozsvári szülők között, melyeknek közel harmadát töltötték ki és küldték vissza. Arra voltak elsősorban kíváncsiak, hogyan ítélik meg  a Dribli működését. 

Kiderült a mozgás-koordináció fejlesztésének fontosságával nagymértékben értettek egyet, a válaszadók 81% mondta, hogy nagyon fontos. A mindennapi mozgás fontosságát mégjobban elismerik, a válaszadók 93% gondolja nagyon fontosnak, azonban elképesztő, hogy a felmérésre adott válaszok szerint a gyerekeknek a 60% egyáltalán nem mozog a testnevelés órákat leszámítva.

A Dribli nem csupán a fiúk, hanem a lányok képzésével is foglalkozik, ezt a válaszadók fele teljes mellszéleséggel támogatja, alig 11 százalékuk ellenzi. Ez meglepő eredmény, hiszen még mindig nagyon kevés lány focizik a csapatban. Reméljük a szándékot tett is követi.

A szülők 78 százaléka gondolja azt, hogy fontos, hogy magyar nyelven tartják a foglalkozásokat, 58 százalékuk szerint ez nagyon fontos, míg a szülők 7 százaléka nem tartja fontosnak, 3 százalékuk inkább ellenzi.

Rövidfilm készült a Dribliről. Rövidfimet készített a Dribliről a Sapientia Egyetem kolozsvári kara. A főszereplője az 5 éves Monoses Milán, akit első kapura lövésekor még kicsúfolnak a gyerekek, de végül egy felnőtt kapusnak rúg nagy gólt. A filmben  a Dribli FC U12-es korosztálya szerepel. Köszönetet mondunk az alkotóknak, köztük operatőrnek. A film zenéjét Könczei Árpád és a kolozsvári Jazzybirds készítette, a filmet Ballok Attila vezető operatőr fényképezte és Radu Norbert vágta. A hivatalos bemutató időpontja november 10., a (virtuális) helyszíne pedig a Dribli közösségi oldala.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?