Száznyolc magyar és két román focizik a Driblinél

Immár 110 Kolozs megyei magyar gyerek sajátíthatja el a labdarúgás alapjait nyelvi nehézségek nélkül a most két éves Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub keretében. „Najó, csak 108, mert jár hozzánk két román fiúcska is, de nekik is elmondjuk az anyanyelvükön, amit nem értenek meg magyarul” – fogalmazta meg az általa vezetett klub legfontosabb jellemzőjét Könczei Soma, aki a célok között elsőként azt említette, hogy szeretnék 150-re növelni a tevékenységeken részt vevő gyerekek számát.

Az Apáczai Csere János Elémleti Líceum tornatermében tartott évfordulós sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy már 4 és fél éves kortól várják a fiúkat és lányokat, és ez az a két másik tulajdonsága a Driblinek, ami a magyar nyelven túlmenően további pluszt hozott a Kolozsváron: ilyen zsenge kortól más focisuliknál nem lehet jelentkezni és a lányokat is a Driblinél fogadták először be a csapatba.

„Sikerült népszerűsíteni a focit az utóbbi két év alatt. Olyanok is bekerültek a rendszerbe, akik, amúgy távolmaradtak volna. Célunk a sport és a labdarúgás megszerettetése és a rendszeres mozgás megszoktatása. Ha gyerekként mozognak, akkor felnőttként is jobban fogja igényelni ezt” – mondta el Könczei. Edzőtársa, Ficzus László azzal egészítette ki kollégáját, hogy az óvodásoknak elsősorban azt próbálják megtanítani, hogy a labdát ne rúgják el egyből, próbálják vezetni. „Van olyan, akinél az a cél, hogy ne fogja meg kézzel” – mesélte a tréner.

Hangsúlyozták, hogy bár furcsán hangozhat a labdarúgás esetében, de az utánpótlásképzés egyéni sport, minden gyerekkel a saját tehetsége és ritmusa szerint kell foglalkozni. „Fontos, hogy türelmesek legyünk a gyerekekkel. A szülők sokszor türelmetlenebbek, többet várnak el az edzőtől, a gyerektől, elsősorban a gyerektől” – mondták a Dribli edzői.

Az edzéseket mindig valamelyik iskola tornatermében tartják, hiszen így a kicsit védve vannak a szélsőséges időjárási viszonyoktól, megóvják izületeiket a betonborítás okozta kopástól és gy konnyebben létrehozható az a „szülőmentes környezet” is, amelyben a gyerekek jobban tudnak koncentrálni a feladatra, jobban kizárhatóak külső zavaró tényezők. „Az iskolában sem ülnek be a szülők a matekórára, bízzanak meg bennünk, hogy jól végezzük munkánkat” – fogalmazott Könczei Soma. A munkájukért havi 70 lejes tagdíjat kérnek a szülőktől, akiknek a csemetéik ezért heti két edzésen vehetnek részt.

A Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub keretében 11 éves korukig foglalkoznak a gyerekekkel, de a továbblépési lehetőségen is dolgoznak azok számára, akik szervezett keretek között szeretnék űzni a labdarúgást. Létrehozták a Dribli FC-t, amely már 9 éves koruktól „komoly” focistaként foglalkozik a kicsikkel.

Az esti edzésen járva tapasztalhattuk mindazt az energiát, ami a gyerekekben a délutáni órákban is tobzódik, és – a szülők örömére – levezethető. Az egy órás, vagy annál rövidebb edzés, amelyen a 2006-2007-es születésű óvodások és nulladik osztályosok vettek részt, bemutatta, hogyan kell focira nevelni a kicsiket.

A foci ebben a korban még nem sport, nem versengés, hanem elsősorban játék, amit a bemelegítőként megejtett szaladgálás, cicázás is bizonyított, a későbbi felkészülés úgyszintén. István edző vezetésével több gyakorlatot tanultak - labdavezetést, apróbb cselezéseket -  majd a teljes csoport élet-halál meccset játszott.

Megtudtuk, ebben a korban a gyerekek még nem úgy gondolkodnak, mint az akár két-három évvel idősebb, már csapatba szervezett, és hivatalos mérkőzéseken résztvevő társaik. Nem akarnak Bölönik, Puskás Öcsik lenni, csak az energiájukat vezetik le, játszanak a társaikkal, közben pedig megtanulják a foci alapszabályait, a sport, a testmozgás előnyeit.

Amúgy nem csak a kolozsvári gyerekek focizhatnak a Dribli szervezésében, a klub harmadik edzője Csüdön Norbert Kalotaszentkirályon és Bánffyhunyadon foglalkozik a gyerekekkel. „Volt egy prűbálkozásunk arra, hogy Marosvásárhelyre is elvigyük a Driblit, de ez akkor csődöt mondott. Most már tudjuk, hogy miért nem sikerült. A közeljövőben terjeszkedni próbálunk majd egy másik nagyvárosban is” – avatott be a Dribli terveibe Könczei Soma.

Azt is megtudhattuk, hogy több gyereket azért írattak át a Driblibe, mert más focisuliknál nem boldogult a román nyelvvel. Arra is volt már példa, hogy a Dribliből a sokkal patinásabb CFR-hez igazoltak át gyerekek. „Ketten is tőlünk kerültek be a Kolozsvári CFR korosztályos csapataiba. Az egyik 5 éves fiúcskát első fázisban azzal küldtek el a vasutas klub edzői, hogy még gyakorolja a fejelést. Hozzánk került, gyakoroltunk vele, majd egy év múlva a CFR válogatásán meggyőzte az ottani edzőket” – mesélték.

Kimaradt?