Öt éve alakult a Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub

Öt évvel ezelőtt tartotta első edzését a Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub. Akkor az Apáczai tornatermében öt gyermek képzésével indult az egyesület tevékenysége, azóta több mint 400 gyermek fordult meg a Dribliben. Jelenleg közel 200 fiú és lány sajátítja el a labdarúgás alapjait Kolozsváron, Bánffyhunyadon és Besztercén további 40 gyerek ismerkedhet meg a világ legnépszerűbb sportágával.

„Kezdettől fontosnak tartjuk, hogy a lányok is sportoljanak. A labdarúgásról a társadalomban élő sztereotípiák miatt évekig alig jelentkeztek kislányok edzésre. Ma már azonban nem kis büszkeséggel mondhatjuk, hogy szinte minden csoportunkban van legalább egy lány, van, ahol többen is együtt fociznak a fiúkkal” – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményben. A labdarúgás kiválóan alkalmas a mozgáskoordináció fejlesztésére, hiszen focizás közben az ügyetlenebbik végtagunkat használjuk, ráadásul ez a sportág nem csupán szórakoztat, hanem mind a két agyféltekét megmozgatja. Az elmúlt években a klub vezetői egyre több pedagógustól kaptak egyértelmű visszajelzést, hogy rengeteget javult egy-egy driblis gyerek tanulmányi eredménye. 

A Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub nagy hangsúlyt fektet a családoknak szóló rendezvényekre. A Családi Napok rendre több száz fős tömeget mozgatnak meg, míg az eddigiekben hét alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Gyerekfoci Kupán összesen több mint 600 gyerek vett részt. Sok olyan gyerek is látogatja az edzéseket, akik vegyes családban élnek, de a Dribliben magyar barátokra találnak, ami sokkal inkább a magyar közösséghez köti őket.

A Dribli 2011-ben alakult, Székelyföldet leszámítva az egyetlen kizárólag magyar nyelven oktató futballklub Erdélyben. A klub elsődleges feladatának tartja, hogy a tömegsport által minél több gyereket hozzásegítsen a mozgáshoz. Az egészséges életmódra való nevelés mellett a versenysportot is támogatja az egyesület. A Dribli FC, a klub kiemelt csoportja három korosztállyal rendelkezik, a legnagyobbak (2004/05) már a harmadik éve játszanak a román bajnokságban, számos tornagyőzelem mellett kiemelkedik a Ferencváros idei legyőzése. A 2007 és 2009-es korosztály egyelőre tornákon szerepel. A nyáron négy gyereket meghívtak az erdélyi magyar válogatott edzőtáborába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?