Ötkarikás parádé párizsi módra – megnyitották az olimpiát

Hosszú várakozás után elérkezett a hivatalos megnyitó ideje a párizsi nyári olimpián. Történelmi esemény ez a péntek esti parádé, hiszen az ötkarikás játékok történetében először nem stadionban, hanem házigazda város „szívében”, szabadtéren zajlik.

A biztonsági kockázat ellenére a franciák végig kitartottak eredeti elképzelésük mentén, amely szerint a Szajna partján szervezik meg a hivatalos megnyitót. Több tízezer rendfenntartót vezényeltek ki a helyszínre, hogy a több százezer nézőre, a sportolókra és a hivatalos személyekre vigyázzanak.

Fotó: Paris2024/Facebook

A küldöttségeket hajókon „úsztatták” végig a Szajnán, mialatt part, a hidak és az épületek színpaddá változtak. Táncosok, előadóművészek, énekesek léptek fel. Meglepetésként Lady Gaga franciául énekelt, ugyanakkor nem hiányozhatott a kánkán-tánc sem a megnyitóról.

A tévéképernyőn követve az eseményt is bátran kijelenthetjük, hogy az esemény grandiózusra sikeredett, a szabadtéri rendezés pedig valóban különlegessé és egyedivé tette. A helyszíni hangulaton ugyanakkor minden bizonnyal csorbított az eső.

Románia küldöttsége a nap folyamán már Facebook-oldalán üzente, hogy készen állnak a megnyitóra. Ionela és Marus Cozmiuc evezős házaspár a csapat zászlóvivői

Magyarország lobogóját Böde-Bíró Blanka kézilabdázóra és Tóth Krisztián cselgáncsozóra bízták. Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a magyar csapattal vett részt a párizsi olimpia megnyitóünnepségén, bevallása szerint azért akart a hajón menni, hogy még egyszer átérhezhesse azt a fajta meghatottságot. „A sportolóknak ez egy óriási élmény, még akkor is, ha hosszú tortúra” – mondta még mielőtt romániai idő szerint 22 óra előtt a magyarokat felvonultató hajó feltűnt a megnyitót közvetítő tévéképernyőn.

Az MTI alapján Gyulay azt is megjegyezte, hogy közel másfél éve készülnek arra, hogy minden rendben legyen a nyári játékokon, de „kicsit franciás a szervezés” és semmi sem úgy sikerül, ahogy azt eltervezték.

A magyarokat szállító hajó | Fotó: MTI

A párizsi olimpián 206 nemzet több mint 10 ezer sportolója vesz részt, de persze a megnyitón nem mindenki vonult fel.  A sort a görögök nyitották, majd a francia abécé sorrendjében következtek az országok, hogy legvégül a házigazda franciák is végighajózzanak a Szajnán.

Aya Nakamura is fellépett, de Marina Viotti operaénekesnőt is hallhattuk a heavy-metal együttes, Gojirával együtt. A koncertek mellett divatbemutató is volt, tucatnyi táncos, zenekarok és előadóművészek színesítették a programot.

Fotó: Agerpres/EPA

„Micsoda érzelem, micsoda öröm! A romániai csapat felvonult az olimpiai játékok megnyitó ünnepségén a Szajnán. (…) Bár esik az eső, a Fények Városában mesés a hangulat, az ünnepség látványos” – üzente Elisabeta Lipă, az Országos Sportügynökség elnöke a Facebook-oldalán.

Felcsendült a The Final Countdown, az Europe együttes slágere, majd a békére szólítottak fel John Lennon, Imagine című dalával. Mindezt a Szajnán, úszó színpadokról. Egészen fantasztikus a látvány és a koreográfia.

Amikor az olimpia himnusz felcsendült a Trocadérón a román Cristian Măcelaru karmester vezényelte a francia állami zenekart. Felvonták az olimpia lobogóját, amelyet a lovasnő, Floriane Issert vitt be, ugyanakkor átadták az olimpiai Laurel-díjat is a menekültválogatottat létrehozó és támogató Filippo Grandinak.

A beszédek sorát a szervezőbizottság elnöke, Tony Estanguet nyitotta, ő köszöntötte az egybegyűlteket, majd pedig Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lépett a mikrofon elé. „A nagy pillanat végre elérkezett” – mondta, köszönetet mondva a házigazdáknak.

Emmanuel Macron nem húzta hosszúra beszédét, a francia elnök egyszerűen annyit mondott: „az olimpiát megnyitottnak nyilvánítom, ünnepeljük az olimpiát”. Ezt követte a sportolók olimpiai eskütétele, hogy utána megjelenjen a franciák egykori legendás labdarúgója, Zinedine Zidane, aki átvette az olimpiai fáklyát a maszkos figurától. De nem ő gyújtotta meg lángot, hanem átadta a kétszeres olimpiai bajnok spanyol teniszező Rafael Nadalnak. Mialatt a képernyőn a fényjátékban úszó Eiffel-tornyot láthattuk, lézershow közepette a fáklyát motorcsónakon vitték tovább. Nadal az amerikai teniszező Serena Williamsnek adta át, ő pedig Románia tornászlegendájának, Nadia Comănecinek továbbította és az amerikai atléta Carl Lewisra is rákerült a sor, hogy a fáklyát a magasba emelje.

Mikor a csónak kikötött a francia teniszező Amélie Mauresmo futott vele egy darabon, hogy utána a francia-amerikai kosarasnak, Tony Parkernek adja át. Ő vitte be a Louvre kertjébe, ahol több sportoló is várta. Majd sorra adták át egymásnak a sikeresebbnél sikeresebb francia sportklasszisok.

Fotó: Agerpres/EPA

Még pár lépés és Marie-José Pérec és Teddy Ringer együtt gyújtották meg a lángot. Egy óriás hőlégballon emelte azt a magasba, mialatt a kanadai Celine Dion énekelt Edith Piaf dalt.

Fotó: Agerpres/EPA

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?