Megbüntették a Kolozsvári U-t szurkolóinak magyarellenessége miatt

A Sepsi OSK elleni találkozón elhangzott magyarellenes szlogenek miatt 25 ezer lejre büntette a Román Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága a Kolozsvári U labdarúgó klubot – számol be a labdarúgó csapat Facebook-oldalán.

A kolozsvári csapat a pénzbüntetés mellett a következő két mérkőzését nem játszhatja saját pályáján, a Kolozsvár Arénában. A klub közleménye szerint a soron következő, pénteki összecsapást a FCU Craiova 1948 csapattal Kolozsvár helyett Szászmedgyesen szervezik meg.

Mint a Maszolon megírtuk, a Sepsi OSK és a Kolozsvári U csapata közötti, augusztus 21-ei mérkőzést a 25. percben Sebastian Colțescu játékvezető megállította az U-s ultrák magyarellenes skandálásai miatt. A hangosbemondó tájékoztatta a nézőket, hogy amennyiben a tíz perces kényszerszünet után is folytatódnak a rasszista, magyarellenes megnyilvánulások, akkor a mérkőzés véget ér, az U zöldasztalnál 3–0-ra elveszíti a találkozót. Kevéssel a csapatok visszatérése előtt a hazai kemény mag rázendített egy magyarellenes rigmusra, de a stadionban lévő többi néző füttykoncertje elnyomta a hangjukat.

A rendre utasított U-s huligánok a mérkőzés újraindítása után megelégedtek a „Románia, Románia”-rigmus skandálásával, román katonadalok éneklésével, valamint a trianoni diktátumot éltető molinók kifeszítésével.

Ebben az ügyben dönött most a Román Labdarúgó Szövetség. Az eset azonban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) is eljutott, mivel a Mikó Imre Jogvédelmi szolgálat levélben értesítette a rendszeresen ismétlődő incidensekről Aleksander Ceferint, az UEFA elnökét. 

Benkő Erika, a sepsiszentgyörgyi székhelyű szervezet elnöke röviden vázolta a hétfői Kolozsvári U-Sepsi OSK mérkőzésen történteket, illetve közölte azt is, hogy egy nappal később a másik székelyföldi csapat, az FK Csíkszereda is hasonló bánásmódban részesült a fővárosban, ahol a Bukaresti Steaua vendégeként lépett pályára a Liga 2 harmadik fordulójában.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat arról is tájékoztatta az UEFA-t, hogy a Román Labdarúgó Szövetség  (FRF) nem tesz érdemi lépéseket annak érdekében, hogy a székelyföldi csapatok, köztük a Sepsi OSK civilizált körülmények között játszhassanak anélkül, hogy folyamatosan idegengyűlölő incidenseknek legyenek kitéve. Mint írják, a múltban többször is jelezték a FRF-nek a problémát, és most arra kérték a kontinentális szervezetet, hogy emlékeztessék a román szakszövetséget arra, hogy „ilyen kérdésekben pártatlannak és objektívnek kellene lenniük”.

(Nyitókép forrása: pillanatkép a magyarellenes megnyilvánulásokról készült videóból)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?