Rajt a Szuperligában: négynapos fordulóval kezdődik az élvonalbeli bajnokság

Liga 1 helyett Szuperliga néven bonyolítják le az első osztályú labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as idényét, amelynek nyitó mérkőzését péntek kora este játssza az újonc nagyszebeni Hermannstadt a mioveni-i csapat ellen.

Idén is FCSB–CFR versengés várható a bajnoki címért, de beleszólhat a küzdelembe az Universitatea Craiova és a Sepsi OSK is | Fotó: AgerpresA nyitónapon lép pályára a Sepsi OSK is: a legutóbbi idényben Román Kupa- (a múlt szombat óta friss Szuperkupa-) győztes sepsiszentgyörgyiek a múlt szezonban bronzérmes Universitatea Craiova vendégei lesznek, akiket tavasszal kettős győzelemmel búcsúztattak a kupa elődöntőjében – vagyis van törlesztenivalója az olténiai csapatnak.

A rövid története eddigi legnagyobb sikereit az elmúlt két hónapban arató Sepsi OSK vezetői és játékosai közben fél szemmel az európai porondra is tekintenek, mert csütörtök este kiderült, hogy az Európa Konferencialigába a második fordulóbban bekapcsolódó háromszéki együttes ellenfele a Olimpija Ljubljana lesz (a szlovén gárda idegenben, hosszabbítás után 2–1-re nyert a Differdange ellen, és 3–2-es összesítéssel búcsúztatta luxemburgi riválisát) július 21-én, a jövő csütörtökön 21 órától, hazai pályán.

Az első fordulóban a bajnoki címvédő és az elmúlt öt szezonban egyeduralkodónak számító Kolozsvári CFR a Bukaresti Rapidot látja vendégül, azaz „vasutas rangadót” rendeznek a fellegvári stadionban. Dan Petrescu vezetőedző tanítványi megtépázott önbizalommal, de valószínűleg annál nagyobb bizonyításvággyal várják a rajtot. A CFR a múlt szombaton elveszítette a Sepsi OSK elleni Szuperkupa-döntőt, de ami még fájóbb, hogy szerda este hazai pályán tizenegyesrúgások után alulmarat az örmény Pjunik Jerevánnal szemben, és ezzel – szégyenszemre – már az első selejtezőforduló után búcsúzott a Bajnokok Ligájától (a harmadik számú nemzetközi klubtornán, a konferencialigában vigasztalódhat).

A CFR fő kihívójának idén is a FCSB számít. A bukaresti rivális épp a másik kolozsvári csapat, az újonc Universitatea ellen kezdi meg a pontgyűjtést. Egyébként az első kolozsvári házi derbire a 15. fordulóig (október 22-ig) kell várni, akkor a „U” pályaválasztásával csap össze a kincses város két csapata. Előtte egy héttel pedig a Szuperkupa „visszavágóját” rendezik meg, vagyis a címvédő CFR és a kupagyőztes Sepsi OSK a bajnokságban is összeméri erejét, ezúttal a Szamos-parti városban.

Aradon szembefordult a csapattal a szurkolók egy része

Az UTA a legutóbbi szezonban a felsőházi rájátszásba jutó FC Argeș otthonában kezd szombaton. A rajtot megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón Ilie Poenaru, az aradia vezetőedzője azt nehezményezte, hogy bizonytalanságot keltett Novák Károly Eduárd sportminiszter múlt pénteken életbe lépett rendelete, miszerint a játékosok 40 százaléka (minden csapatsportágban) román állampolgárságú kell legyen. „Sem a sportminisztérium, sem a labdarúgó-szövetség nem adott egyértelmű választ a kérdéseinkre: a keretben kell ennyi román játékosnak szerepelnie, a meccsre nevezett játékosok között kell legyen ekkora az arányuk, vagy a pályán? Azt sem tudjuk, milyen büntetésre számíthat az, aki nem tartja be ezt a szabályt” – nyilatkozta a tréner.

A Maszol a hét folyamán többször is kereste az RMDSZ-es sportminisztert épp ebben a témában, de eddig nem válaszolt a megkeresésre: sajtótanácsosa közvetítésével kedden kértünk interjút tőle, de a szerdai megadott időpontban, sem utána, sem csütörtökön nem válaszolt a megkeresésre.

Az UTA edzője hozzátette: ennek ellenére felkészülten várják a pitești-i meccset, ha kell, megoldják a külföldiekre vonatkozó „létszámstop” teremtette helyzetet. Az aradi csapat körül egyébként az utóbbi hetekben izzik a feszültség, mert a törzsszurkolói egylet vezetői a jelenlegi klubvezetés távozását követelik, amiért – szerintük – ajtót mutattak egy négy üzletemberből álló befektetői csoportnak, akikben az UTA anyagi függetlenségének megteremtőit látták. Mészár Sándor üzletember és sportmenedzser, az UTA újjáalapítója erre azt mondta, hogy a „befektetők” csak a hatalmat szerették volna átvenni, pénzinfúziót nem ígértek.Mészár Sándort ás Gheorghe Falcă volt aradi polgármestert a helyi futball „maffiavezérének” nevezte a szurkoló egy része az aradi Szuperkupa-döntőn, holott ők ketten tették le az új UTA alapjait tíz évvel ezelőtt | A szerző felvétele

A klub e heti közleményében kifejtette: az, hogy elkelt több mint négyezer bérlet a hazai meccsekre, továbbá, hogy az eddigi szponzorok zöme megújította a támogatói szerződését, a közönség támogatásának a bizonyítéka. Poenaru ehhez csütörtökön hozzáfűzte: bízik benne, hogy a törzsszurkoló elégedetlen része megbékél a helyzettel, mert eddigi edzői pályafutása során még egy klub vezetői sem teremtettek ilyen kedvező feltételeket az eredményes munkavégzéshez, mint Aradon.

Novemberben szünet

A pontvadászatot november 13. és december 3. között, a katari világbajnokság idejére felfüggesztik. Az alapszakasz 30 fordulóból áll majd, ezt követően az első hat helyezett a felsőházi rájátszásban folytatja a küzdelmeket a bajnoki címért, a 7–16. helyezettek pedig az alsóházban viaskodnak egy európai kupaszereplést jelentő rájátszásért, illetve a kiesés elkerüléséért.

A nyitóforduló programja, péntek:
AFC Hermannstadt–CS Mioveni (18.30)
Universitatea Craiova–Sepsi OSK (21.30)
Szombat:
FC Argeș–UTA (18.30)
Kolozsvári CFR–Rapid (21.30)
Vasárnap:
Farul–FCU Craiova 1948 (18.30)
FCSB–Kolozsvári Universitatea (21.30)
Hétfő:
FC Botoșani–Chindia Târgoviște (18.30)
Petrolul Ploiești–FC Voluntari (21.30)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?