Új néven kezdődik július 16-án az élvonalbeli futballbajnokság

Liga 1 helyett Szuperliga néven bonyolítják le az első osztályú labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as idényét, amelynek a sorsolását pénteken kora délután tartották meg a Hivatásos Labdarúgók Ligájának (LPF) székhelyén.

A névváltoztatás mellett azt is elmondták, hogy a pontvadászat július 16-án kezdődik, viszont november 13. és december 3. között, a katari világbajnokság idejére felfüggesztik a meccseket. Az alapszakasz 30 fordulóból áll majd, ezt követően az első hat helyezett a felsőházi rájátszásban folytatja a küzdelmeket a bajnoki címért, a 7–16. helyezettek pedig az alsóházban viaskodnak egy európai kupaszereplést jelentő rájátszásért, illetve a kiesés elkerüléséért.

A nyitófordulóban a bajnoki címvédő, és az elmúlt öt szezonban egyeduralkodónak számító Kolozsvári CFR a bukaresti Rapidot látja vendégül, azaz „vasutas rangadót” rendeznek a fellegvári stadionban. Nehezebbnek ígérkezik az első bajnoki meccs a legutóbbi idényben Román Kupa-győztes Sepsi OSK számára, ugyanis a sepsiszentgyörgyiek a múlt szezonban bronzérmes Universitatea Craiova vendégei lesznek, akiket tavasszal kettős győzelemmel búcsúztattak a kupa elődöntőjében – vagyis van törlesztenivalója az olténiai csapatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A másik kolozsvári csapat, az újonc Universitatea a bukaresti FCSB ellen kezd idegenben az aradi UTA pedig az FC Argeş otthonába látogat az első játéknapon. A bajnok CFR és a kupagyőztes Sepsi OSK a 14. fordulóban (október 15.) találkozik először a bajnokságban Kolozsváron, egy hétre rá pedig az első kolozsvári házi derbit is megrendezik, az Universitatea pályaválasztásával.

Az első forduló párosítása:
Petrolul–FC Voluntari
FC Argeş–UTA
Universitatea Craiova–Sepsi OSK
FCSB–Kolozsvári Universitatea
Kolozsvári CFR–Rapid
Farul–FCU Craiova 1948
AFC Hermannstadt–CS Mioveni
FC Botoşani–Chindia Târgovişte

A 2022–2023-as hazai futballszezon a bajnoki rajt előtt egy héttel, július 9-én kezdődik, amikor is az aradi Neuman Ferenc Arénában a CFR és a Sepsi OSK csap össze a román Szuperkupáért.

Kapcsolódók

Kimaradt?