Liga 1: mire készülnek a Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK háza táján?

Kapott gól nélkül nyerte meg összes ausztriai edzőmérkőzését a labdarúgó Liga 1 új szezonjára, valamint az európai kupaporondra készülő Kolozsvári CFR és Sepsi OSK – a két erdélyi csapatnak az átigazolási kampánya is nagyon jól sikerült.

A Liga 1 tavalyi szezonjának két „eminens tanulója” volt a Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK: a fellegvári „vasutasok” zsinórban immár ötödik bajnoki címüket gyűjtötték be, a háromszékiek pedig a székelyföldi labdarúgás történetének első Román Kupáját állíthatták ki stadionjuk trófeatermében. Így aztán az aradi Neuman Ferenc Arénában a július 9-i Szuperkupa-döntőn a bajnoki címvédő CFR és a kupagyőztes Sepsi OSK csap össze.

Az új szezont mindkét erdélyi csapat ausztriai edzőtáborozással alapozta meg. A Kolozsvári CFR négy balkáni csapattal találkozott, a szlovén FC Kopert 2–0-ra, a szerb Napredak  Krusevacot 3–0-ra, a Partizan Belgrádot 1–0-ra, a horvát Hajduk Splitet pedig 2–0-ra győzte le. A kapott gól nélkül lehozott felkészülési mérkőzések után Dan Petrescu vezetőedző bizalommal tekinthet az új szezon felé, amelynek első próbatétele az örmény bajnok Pjunik Jereván legyőzése lesz a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében.

Hasonlóan jól indult a Sepsi OSK felkészülése is, Cristiano Bergodi csapata az – elég tartalékosan felálló – magyar bajnok Ferencvárosi TC-t verte meg 3–0-ra, majd a lengyel Legia Varsót 1–0-lal, a CSZKA Szófiát pedig 4–0-lal „küldte haza”.A háromszékiekre vár még egy mérkőzés Ausztriában, a német másodosztályban szereplő Karlsruher FC vélhetően a legnehezebb lesz az összes eddigi ellenfél közül.

Mi állhat az ennyire jól sikerült meccssorozat mögött?

A bukaresti sportsajtó hónapok óta nagy előszeretettel cikkezik arról, hogy a Kolozsvári CFR úszik az adósságokban, ha hinni lehet az információiknak, akkor 26 millió eurós tartózása van a fellegvári klubnak. Nagyvonalúan elfelejtik megjegyezni, hogy ennek az adósságnak több mint háromnegyedét a részvényesek, elsősorban Ioan Varga felé „halmozta fel” a Kolozsvári CFR. Amikor ezzel kapcsolatban érdeklődtek a klubbál, akkor Cristian Balaj, a CFR elnöke elmondta, hogy ez egy olyan adósság, amit Vargának nincs szándékában – egyelőre – behajtani.

Ezzel is magyarázható, hogy a Kolozsvári CFR alaposan felfrissítette a nyáron keretét: a vasutasok 400 ezer eurót fizettek a dán Randersnek, az olasz-dán kettős állampolgárságú Vito Hammershoy-Mistratiért, a Konstancai Farultól elhozták 300 ezer euróért a tavalyi pontvadászat második leggólerősebb csatárát, a spanyol Jefte Betancort. Ugyancsak Dániából érkezik Kolozsvárra – kölcsönbe,  150 ezer euróért – az egyszeres horvát válogatott Denis Kolinger. Szintén a horvát különítményt erősítik Karlo Muhar középpályás és Karlo Brucic balhátvéd. Aktiválódott Christopher Braun szerződése, az FC Botoșani volt játékosát már télen megszerezte a CFR.

Biztosan a Sepsi OSK-nál sem ártott, hogy a nyári átigazolási kampány igencsak „izmosra” sikeredett. A háromszékiek már az FC Voluntari elleni Román Kupa-döntő előtt megegyeztek Ion Gheorghéval, az Ilfov-megyeiek fiatal játékosa a kupadöntőn már pályára se lépett.

Az átigazolási periódus következő mozzanataként a háromszékiek „helyet csináltak” az újabb érkezőknek, június 30-án bejelentették öt – lejárt szerződésű – játékosuk távozását. Elköszöntek Gabriel Vașvaritól, Răzvan Tincutól, Fülöp Istvántól, Kevin Luckassentől és Boubacar Fofanától.  A Sepsi OSK szurkolóit meglepte Vașvari és Fülöp távozása, a klub közösségi oldalán többen is megjegyezték, hogy nem kellett volna elengedni őket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Sepsi OSK több olyan labdarúgó játékjogát is megszerezte idén nyáron, akinek bajnoki címe is van a Kolozsvári CFR-rel. A kölcsönben már 2021 nyara óta Sepsiszentgyörgyön játszó Rareș Ispasszal három évre szóló szerződést kötöttek, majd ugyancsak a vasutasokkal egyeztek meg Denis Ciobotariu átigazolásáról. A 24 éves középhátvédet a CFR az elmúlt szezonban az FC Voluntari csapatának adta kölcsön, most a fellegváriak végleg lemondtak a játékosról, a Sepsi OSK pedig 3 évre szóló szerződést kötöttek vele. A harmadik, Kolozsváron szép karriert befutó játékos, aki Székelyföldre helyezte át „székhelyét” a 14-szeres venezuelai válogatott Mario Rondón. A csatár egy évre kötelezte el magát a Sepsi OSK-hoz, egy év hosszabbítási opcióval. A portugál állampolgársággal is rendelkező tapasztalt csatár az ausztriai edzőtáborban csatlakozott a csapathoz. A 36 éves Rondón legutóbb a lengyel Radomiak Radom játékosa volt, pályafutása során a CFR mellett játszott még a Medgyesi Gaz Metan, a kínai Cangzhou Mighty Lions, a portugál CD Nacional, Paços Ferreira, Beira-Mar vagy Pontassolense együttesében is.

Ugyancsak az újdonságokhoz írható Cosmin Matei megszerzése is, aki a Liga 1-ből kiesett Bukaresti Dinamo egyik épkézláb játékosa volt. A 30 éves középpályás figyelemreméltó nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik, hiszen megfordult már az FC Farul, a török Genclerbirligi SK, a horvát NK Istra 1961, a görög Atromitosz, az Astra Ploiești és az FCSB együttesében is. Vele két évre szóló szerződést írt a Sepsi OSK.

Három, már az elmúlt szezonban is Sepsiszentgyörgyön játszó labdarúgóval szerződést hosszabbított Diószegi László klubja: Dimitrov Radoslav 2023 nyaráig kötelezte el magát, Adnan Aganoviccsal 1+1 éves szerződést kötöttek, Anass Achahbar esetében pedig a szerződésében lévő hosszabbítási záradék lépett érvénybe, így automatikusan meghosszabbodott a megállapodás még egy évig.

A Sepsi OSK eddigi utolsó igazolása a 30 éves Francisco Júnior. A bissau-guineai állampolgárságú középpályás legutóbb a Medgyesi Gaz Metan játékosa volt, most két évre szóló szerződést írt alá a háromszékiekkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?