Sporttörténelem: a Sepsi OSK nyerte az „Erdélyi” Szuperkupát

Hátrányból fordítva nyert a Sepsi OSK a Kolozsvári CFR ellen szombat este Aradon, és ezzel elhódította története első Szuperkupáját.

Szuperkupa-győztes csapat | A szerző felvételeAz egész napos borongós idő végén, szombat este, pár perccel fél kilenc előtt a lenyugvó Nap sugarai bearanyozták az aradi Neuman Ferenc Aréna gyepszőnyegét, mintegy megadva az alaphangulatot a 2022–2023-as labdarúgószezon nyitómeccsének: a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR és a Román Kupa-győztes Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK közötti Szuperkupa-döntőnek.

A kezdő sípszó után már bealkonyult, és körülbelül másfél perc múlva a szentgyörgyi csapat felett is fellegek tornyosultak: egy baloldali beadás után A. Păun fordult le a 16-os sarkán a védőjéről, és jobbal a „rövid” sarokba küldött hajszálpontos lövést (1–0). Jóformán még be sem fejezte a székely himnuszt a Pecsovszky Józsefről, a román és a magyar labdarúgás legendás aradi alakjáról elnevezett lelátón (álló)helyet foglaló Székely Légió, s máris vesztésre állt a csapat…

A két B-közép külön meccsét egyébként a háromszékiek nyerték enyhe fölénnyel. A CFR-drukkerek „Románia, Románia!” rigmusára a Kovászna megyeiek „Ria, Ria, Hungária!” szólammal feleltek, amivel nem igazán vívták az aradi román nézők hódolatát, de amikor a 20. perc környékén az aradiak saját csapatukat, az UTÁ-t éltették, a szentgyörgyiek tapsviharral fejezték ki szimpátiájukat. Az „összeborulás” közben a kolozsváriak „Bajnokok, bajnokok!” skandálással jelezték, hogy ők is jelen vannak, és összességében konstatálhattuk: Erdély kisajátította a román labdarúgás legfontosabb címeit, vagyis hát, méltó helyre kerültek a trófeák az elmúlt évtizedek nyomasztó dél-romániai „egyeduralma” után.

Visszatérve a játékhoz: Păun a 29. percben gólpasszt is adhatott volna, amikor Dumitrescu esése után szabadon törhetett kapura, de átadása a csatártársa mögé érkezett, két perccel később viszont Deac közeli lövését hárította jó reflexszel Niczuly kapus. A Sepsi OSK a félidő hátralevő részében többet tartotta a CFR térfelén a labdát, de igazi gólhelyzetet nem tudott kialakítani, egészen a szünetet jelző sípszóig, amikor is egy jobboldali beadásra Matei érkezett jó ütemben, és közelről a kapuba belsőzött (1–1).

Az aradi Neuman Ferenc Arénában rendezett meccs volt az első hazai tétmérkőzés, amelyen alkalmazták a videóbíró-technikát (VAR) – az új idényben pedig minden élvonalbeli meccsen kötelezően lesz VAR. A Szuperkupa 1994 óta íródó történetében öt alkalommal nem rendeztek döntőt, azokban az években (1996, 1997, 2000, 2004 és 2008), amikor ugyanaz a csapat nyerte meg a bajnokságot és a Román Kupát is. 2009 óta, ha egy klub duplázik, akkor a bajnok és a 2. helyezett játssza a döntőt a trófeáért. A CFR a szombati meccset megelőzően nyolc alkalommal vívhatott meg a Szuperkupáért, és négy-négy alkalommal nyert, illetve veszített; 2008-ban pedig azért nem rendezték meg a meccset, mert épp a kolozsvári csapat diadalmaskodott a pontvadászatban és a kupában is. A Sepsi OSK tavasszal a Román Kupa megnyerésével 2011 óta tartó rövid története eddigi legnagyobb sikerét érte el, és értelemszerűen először játszott a Szuperkupáért. Az eddigi 23 finálé zömét Bukarestben rendezték, vidéken eddig csak Kolozsváron (kétszer), Ploiești-en, Piatra Neamț-on, Konstancán, Botoșani-ban és Craiován rendeztek döntőt, ezekhez a városokhoz csatlakozott Arad, ahol először vívtak ilyen rangos meccset.

Az egyenlítő találat meghozta a sepsiszentgyörgyiek kedvét, mert térfélcsere után nagyobb virtussal játszottak az ellenfelüknél, a székely drukkerhadnak pedig a hangja jött meg még jobban, a fehérben játszó Sepsi OSK labdarúgói hazai környezetben érezhették magukat a hangorkán közepette.

Az idő múlásával szemmel láthatóan fáradtak a játékosok, látszott, hogy ez a szezon első meccse (bár a CFR kedden már játszott egy gól nélküli Bajnokok Ligája-selejtezőt), s ennek megfelelően nem volt túl színvonalas a találkozó, de azért próbálkozások akadtak mindkét oldalon: a Sepsi OSK szélről beadott labdákkal kísérletezgetett, a CFR meg inkább az ellentámadásokra rendezkedett be.Szentgyörgyi öröm a pályán | A szerző felvétele

A hajrában beállt a Sepsi OSK-ba a volt CFR-ikon, Rondon, ami remek húzásnak bizonyult, mert öt perccel a vége előtt Ștefănescu jobboldali beadását hat-hét méterről, magányosan állva fejelte be a kolozsváriak kapujába (1–2), Szuperkupa-győzelemhez juttatva a sepsiszentgyörgyi csapatot.

A meccs emberének a szentgyörgyi Bogdan Mitreát választották. A Sepsi OSK számára két hónapon belül ez a második trófeája a Román Kupa-győzelem után, ráaádsul az utóbbi öt évben a romn bajnokságban egyeduralkodónak számító CFR ellen szerezte.

Román Szuperkupa
Kolozsvári CFR–Sepsiszentgyörgy Sepsi OSK 1–2 (1–1)
Arad, 10 571 néző, játékvezető: Adrian Cojocaru, partjelzők: Valentin Avram, Ciprian Danșa.
CFR: Bălgrădean – Braun, Graovac, De Sousa, Camora, – Muhar (Hoban, 72.), Bordeianu (Roger, 86.), Deac, Petrila (Gîdea, 86.) – Dugandzic (Betancor, 62.), A. Păun (Yeboah, 62.). Vezetőedző: Dan Petrescu
Sepsi OSK: Niczuly – Bălașa, Mitrea, Dumitrescu, Dimitrov – Bărbuț (Ion, 60.), Matei (Golofca, 60.), N. Păun, Aganovic (Santos, 83.), Ștefănescu – Tudorie (Rondon, 76.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerzők: A. Păun (2.), illetve Matei (45+2.), Rondon (85.)
Piros lap: Roger (CFR, 90+1.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?