Korszakváltás a női kézilabda-válogatottnál – új csapatkapitánnyal, megfiatalított kerettel folytatják az Eb-selejtezőket

A tavalyi világbajnokság után a válogatottságtól visszavonult Cristina Neagu és Crina Pintea nélkül folytatja Románia női kézilabda-válogatottja. Florentin Pera szövetségi kapitány Cristina Laslot nevezte ki csapatkapitánynak, ugyanakkor több újoncot is avat a Horvátország elleni Európa-bajnoki selejtezőkre készülő keretében.

Erre a korszakváltásra számítani lehetett azok után, hogy a válogatottnak nem sikerült kijutnia az olimpiai selejtezőtornára, az együttes veteránjai pedig a meghiúsult ötkarikás szereplés miatt a tervezetnél korábban átadták a stafétát az új generációnak. Persze rutinos játékosok továbbra is vannak a csapatban, de ahogyan Florentin Pera is mondta kedden: a Horvátország elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzések egy új kezdetet jelentenek. „Ez egy fiatal csapat. Az átlagéletkor 24 év. A világbajnoki kerethez képest kilenc új játékosunk van. Gyakorlatilag mondhatjuk azt is, hogy megkezdődik az újjáépítés az új olimpiai ciklusra, olyan tehetséges kézilabdázókkal, akik szerintem biztosítani tudják a generációváltás sikerét” – mondta besztercei sajtótájékoztatóján a szövetségi kapitány.

Fotó: Cristina Laslo Facebook-oldala

Kiemelte, hogy tehetségesnek érzi a csapatot, ugyanakkor erős gárdát nem lehet egyetlen éjszaka alatt felépíteni, időre és támogatásra van szükség. Csapatában Cristina Laslo képviseli a tapasztalatot, és megtiszteltetésnek tartja, hogy ő lehet a válogatott csapatkapitánya. A 27 éves kolozsvári center mindenkit arról biztosított, hogy gondoskodni fog arról, hogy a csapat teljes odaadással küzdjön.

Ezt már a horvátok elleni találkozók során is megmutatnák, hiszen a Görögországgal és Bosznia-Hercegovinával teljes csoportjukban jelenleg azonos pontszámmal, 4-4 ponttal állnak az élen, így gyakorlatilag a kvartett első helyéért küzdenek meg egymással. A horvátok elleni besztercei találkozó szerdán 17.30 órától lesz, majd március 3-án Koprivinicában mérkőznek meg.

A 2024-es Eb-selejtezőkre a négyesek első két helyezettjei, továbbá a legjobb négy csoportharmadik kvalifikál. Magyarországnak társházigazdaként nem kell selejtezőt vívnia. Ők szerdán Svájccal játszanak Tatabányán az EHF-kupában, ahol kontinensviadalnak ugyancsak otthont adó Ausztria, és a 2022-es aranyérmével szintén automatikusan kvalifikált Norvégia is szerepel.

Románia női kézilabda-válogatottjának a kerete:

  • Kapusok: Diana Ciucă (Rapid), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea);
  • Jobbszélsők: Mihaela Mihai (Bukaresti CSM), Sonia Seraficeanu (Besztercei Gloria);
  • Jobbátlövő: Daria Bucur (Gloria Buzău), Alicia-Maria Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), Claudia Boiciuc (Brassói Corona);
  • Irányítók: Cristina Laslo (Besztercei Gloria), Andreea Cristina Popa (Dunărea Brăila), Elena Roşu Dache (Disznód);
  • Balátlövők: Bianca Bazaliu (Beszterce), Diana Lixăndroiu (Slatina), Angela Ştefania Stoica (Bukaresti);
  • Balszélsők: Alexandra Dindiligan (Bukaresti CSM), Corina Lupei (Dunărea Brăila);
  • Beállók: Lorena Ostase (Rapid), Ana Ciolan (Târgu Jiu), Elena Bianca Voica (Brassói Corona).
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?