„Kirohant” Boc a Petrolul veresége miatt, a prahovai együttes bepereli Kolozsvár polgármesterét

Saját kezében volt a Kolozsvári Universitatea sorsa az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójában, de Emil Boc, a város polgármestere mégis a Petrolul ellen fakadt ki, amiért az kikapott a Sepsi OSK-tól. Felháborodást keltő vádaskodása miatt a prahovai együttes bejelentette, hogy bepereli az elöljárót.

Nagy reményeket fűztünk hozzá, de hiányzott belőlünk az, ami egy ilyen játék megnyeréséhez kell – mondta csalódottan Ioan Ovidiu Sabău, a Kolozsvári Universitatea vezetőedzője, miután a Voluntari vendégeként elmaradt győzelmük okán lemaradtak a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásáról. Mint már írtuk, a saját kezükben volt a sorsuk, de az alapszakasz utolsó fordulójában jegyzett döntetlenjük követeztében a Sepsi OSK lett a szerencsés playoff-befutó, miután egy hajrágóllal legyőzte a Petrolul Ploiești gárdáját.

Emlékezetes, hogy „többegyütthatós” volt az utolsó két helyért zajló közdelem, de a papírforma a Szamos-partiakat tartotta favoritnak. Ehhez képest Emil Boc, Kolozsvár polgármestere mégis a prahovai gárdát okolta a kudarcukért; Facebook-bejegyzésében gyakorlatilag azzal vádolta meg a Petrolult, hogy hagyta magát legyőzni péntek este.

Fotó: képernyőmentés

Az elöljáró közösségi oldaláról azóta már lekerült a botrányos üzenet, de az arról készült képernyőmentések révén továbbra is bárki láthatja, amint a bevallottan „U” drukker polgármester a romániai labdarúgás szégyenének nevezte a Petrolult. Szerinte színlelték a védelmet a Sepsi OSK második góljánál. „Bárki megnézi azt a helyzetet láthatja, hogyan invitálták az ellenfelet és hagyták gólt szerezni. Kérem nézzék meg Țicut, a Petrolul játékosát, amint felkéri a Sepsit arra, hogy támadjon. Kérem figyeljék meg Pappot a hatoson belül, hogyan megy bele mindkét lábbal, hogy tizenegyes legyen. És tizenegyes is lett volna, ha nincs a gól. Hogyan engedik meg maguknak, hogy tönkre tegyék a sportba, a sportszerűségbe és az igazságba vetett bizalmat. Gúnyt űztök egy ilyen csodálatos sportból, a romániai futballtörténelem szégyenfoltja maradok. Indítsátok újra a romániai futball tisztaságát, mert elsüllyedünk a promiszkuitásban” – fakadt ki Boc a Petrolul ellen.

Pár percig még playoff-helyen állt a Kolozsvári U a pénteki meccsek idején | Fotó: SuperLiga/Facebook

Petrolul: „szemérmetlen hazugság”

A Petrolult megdöbbentették Boc kijelentései, szerintük Kolozsvár polgármesterének vádjai súlyos kárt okoznak a klub és a sportág számára, amely miatt pert indítanak. „Egy ilyen szemérmetlen hazugságot csakis választási kampány számlájára tudunk írni, amely révén a polgármester kedvező színben próbálja feltüntetni magát a Kolozsvári Universitatea támogatói előtt. Az ilyen felelőtlen kijelentések viszont ártanak a labdarúgás megítélésének. Emiatt kénytelenek vagyunk a bírósághoz fordulni” – jelentették be közleményben. A prahovai klub vezetősége szerint a polgármester átlépte a jóérzés határát, és mielőtt a sportba vetett bizalomról, a sportszerűségről vagy az igazságról beszélne, inkább az általa istápolt csapat udvarában kellene kutakodnia és a mérgét a valódó felelősök felé kellene irányítania. „Utána pedig ajánlott lenne magyarázatot találni arra is, hogy miért sikerül elbuknia a célkitűzéseit egy olyan csapatnak, amelyik évről évre a helyi közösség költségvetéséből működik” – hangsúlyoztak.

A Petrolul rámutatott arra is, hogy korábban például a Kolozsvári CFR-tól is a ráadáspercekben kaptak ki, amit viszont semmiképp sem akarnak elveszíteni, az a szurkolóik bizalma. „Emiatt reméljük, hogy az igazságszolgáltatás eltörli Boc úr demagógiáját és a hazugságait” – fogalmaztak.

Közös kapcsolatok

A hazai labdarúgásban a 2023–2024-es idényt írjuk, így a Szamos-parti „egyetemisták” még a helyi önkormányzat tavalyi költségvetésből kezdtek ősszel. Márpedig a város 2023-as büdzséjéből 10 millió lejt hagytak jóvá a számukra. Késő ősszel ugyanakkor potenciális török befektetők is színre léptek, de Boc akkor hangsúlyozta: nem „égető fontosságú” a klub eladása, komoly és megbízható partnerekre bízzák csak a nagy múltú együttest. A megállapodás pedig el is maradt, Serhan Cetinsaya pedig idén télen már a Petrolullal tárgyalt. A törökökkel folytatott tárgyalásokat a klub képviselői is megerősítették, és bár nagyon bizakodónak tűntek, szerződést egyelőre nem kötöttek. Pedig a prahovai gárdának szüksége lenne egy tőkebeáramlásra, mert tartozásai vannak. Marian Copilu, a Kolozsvári CFR korábbi elnöke ugyan részvényesként költött a csapatra, önkormányzati támogatást is kérnek.

Florin Pîrvu edzővel különben közös megállapodással szerződést bontottak hétvégén, azt még nem jelentették be, hogy kinek az irányítása mellett kezdik a SuperLiga playoff-ját.

A Petrolul 30 forduló alatt 35 pontot gyűjtött. A Sepsi OSK 43 ponttal az ötödik helyen zárta az alapszakaszt a Konstancai Farul (43 pont), a Kolozsvári Universitatea (42 pont), a Hermannstadt (40 pont) és az UTA (40 pont) előtt.

(Nyitókép: Kolozsvári U/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?