SuperLiga: Elérkezett a végső csata ideje a playoff-ért

Öt csapat maradt versenyben a még szabadon lévő két playoff-helyért a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alapszakaszának utolsó fordulója előtt. Mindegyikük pénteken 20 órától lép pályára idegenben a 30. etapban.

Sorrendben a Konstancai Farul (42 pont), a Kolozsvári Universitatea (41), a Sepsi OSK (40), a Hermannstadt (40) és az UTA (40) azok az együttesek, amelyek még esélyesek arra, hogy a felsőházi rájátszást érő ötödik vagy hatodik helyen zárják a SuperLiga alapszakaszát.

A címvédő tengerpartiak és a Szamos-parti egyetemisták favoritnak számítanak a végső csatában, hiszen ők ketten fordultak rá a hajrára a felsőházból, ráadásul a papírforma szerint gyengébb csapattal találkoznak a 30. fordulóban. A jelenleg ötödik helyen álló Farul a sereghajtó FC Botoșani vendége lesz, míg a Kolozsvári „U” a 14. helyen tanyázó Voluntari otthonában játszik. Amennyiben mindketten behúzzák a három pontot a playoff-szereplést is kiharcolják, ha viszont megbotlanak a cél előtt, üldözőik befuthatnak a felsőházba.

Tavaly novemberben gól nélküli döntetlenre mérkőzött a Sepsi OSK a Petrolullal | Fotó: Sepsi OSK/Facebook

A legnehezebb helyzetben a Hermannstadt van, mivel a bajnokaspiráns Kolozsvári CFR-rel találkozik, miközben az UTA a kiesőhelyen álló Dinamóval, a Sepsi OSK pedig a Petrolul Ploiești csapatával játszik.

Azt tudjuk, hogy amennyiben azonos pontszámmal végeznek, akkor fő kritériumként az egymás elleni meccseik alapján rangsorolják őket. Előbb a megszerzett pontok, majd a gólarány, végül pedig a lőtt gólok számát veszik figyelembe. Ha továbbra is fennáll a holtverseny, úgy az összesített gólarányt, majd az alapszakaszban szerzett gólok száma alapján alakulhat ki különbség közöttük.

Ez alapján például a Sepsi OSK az UTA mögött végezne egy holtversenyben, megelőzné viszont az Kolozsvári U-t és a Hermannstadt gárdáját. Persze ha kettőnél több csapat zár azonos pontszámmal, úgy külön táblázatban foglalják össze az egymás elleni meccseiket a rangsoroláshoz, egy esetleges négyes holtversenyből pedig a háromszékiek nem kerülnének ki „győztesen”.

Az üldözők közül most mind a Farul és az U botlásáért szurkolnak, hogy esetleges győzelmük szükségessé tegye a számolgatást. Ahogyan a Sepsi OSK a Facebook-oldalán üzente: „Mindent a győzelemért!”, és az UTA is ígéri, hogy „a végsőkig harcol” majd a sikerért.

Ragandók a zárásra

Ugyanebben az utolsó fordulóban lesz az FCSB–Rapid örökrangadó szombaton, majd másnap craiovai városi derbit rendeznek az FCU és az Universitatea között. Az alapszakasz a moldvai csapatok rangadójával zárul.

SuperLiga, 30. forduló, alapszakasz

  • Kolozsvári CFR–Hermannstadt (péntek, 20 óra)
  • Dinamo–UTA (péntek, 20 óra)
  • Petrolul–Sepsi OSK (péntek, 20 óra)
  • FC Voluntari–Kolozsvári Universitatea (péntek, 20 óra)
  • Botoșani–Farul (péntek, 20 óra)
  • Rapid–FCSB (szombat, 20 óra)
  • FCU Craiova–Craiovai Universitatea (vasárnap, 20.45 óra)
  • Galaci Oțelul–Poli Iași (hétfő, 20 óra)
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?