Férfi vízilabda-vb: Hátrányból álltak talpra a magyarok, ötméteresekkel verték meg az olaszokat

Izgalmas meccs után büntetőpárbajban diadalmaskodott Olaszország legjobbjai ellen a magyar férfi vízilabda-válogatott a dohai vizes világbajnokságon. A 9–9-es eredménnyel zárult rendes játékidő után ötmétersekkel is nehezen született döntés, de Vogel Soma fontos pillanatban védett. Varga Zsolt csapata ezzel az eredménnyel gyakorlatilag eldöntötte a csoportelsőség kérdését is, a kazahok ellen ugyanis kötelező lesz a győzelem.

Nehéz próbatétel várt a magyar férfi vízilabda-válogatottra kedd este. Varga Zsolt csapata az olaszok ellen ugrott medencébe a dohai világbajnokságon, a találkozó meghatározónak bizonyult a csoportelsőség szempontjából.

A januári Európa-bajnokságon a megfiatalított magyar csapat kétszer is találkozott az olaszokkal, első alkalommal a csoportkörben komoly meglepést okozva győzni tudott. Később a bronzmérkőzésen az akkor már esélyesebb olaszok vissza tudtak vágni, így ők állhatak fel a dobogó harmadik fokára.

Ahogy arra számítani lehetett, mindkét válogatott koncentráltan kezdte a mérkőzést, Manhercz első góljára Di Somma gyorsan válaszolt. A következő percekben a védelmeké és a kapusoké volt a főszerep, várható volt ez a továbbiakban is.

Fotók: MTI

Velotto találatával először vezettek az olaszok a találkozón, Vígvári viszont a következő magyar támadásból szintén eredményes volt. Az olaszok emberelőnyt kaptak néhány másodperccel a negyed vége előtt, de nem volt idejük megjátszani, maradt tehát a 2–2 a folytatásra.

A második negyed első perceiben nem született gól egyik oldalon sem, szorosan fogták egymást a csapatok, jól védtek a kapusok is. Zalánki Gergő a negyed végéhez közeledve fontos gólt szerzett, Fekete Gergő pedig hasonlóan szép átlövésből tetézte a magyar kispad örömét. Az olaszok gyorsan ébredtek, zsinórban kétszer találtak be ők is, 4–4-re alakítva az állást a szünetre.

Ismét védekezésben láthattunk látványos megmozdulásokat a harmadik negyed elején, mindkét csapat sok lövést tudott blokkolni. Di Fulvio próbálkozását éppen nem sikerült a magyaroknak. Néhány perccel később ritkán látható jelenet következett. Egy magyar lövés után Del Lungo kapus fejéről éppen úgy pattant kifele a labda, hogy az olaszok ellentámadást vezethettek. Senki nem érte utol Di Fulviót, aki ismét betalált.

A balszerencsés esetet követően a magyarokon volt a sor, hogy összeszedjék magukat, fontos volt a mérkőzés szorosan tartása. Nem remegett meg Vámosék keze, a negyedben ugyan több gól esett, mint az előzökben, de az utolsó nyolc perc előtt ismét visszaállt a döntetlen, ezúttal 7–7-nél.

Fontos pillanatok következtek a negyedik negyedben, a jó formában játszó Di Fulvio ismét eredményes tudott lenni, Fondelli pedig növelni tudta az olasz előnyt. A magyar összjáték nem működött jól, Varga Zsolt szövetségi kapitánynak időt kellett kérnie. Jansiknak sikerült góllal befejezni a következő támadást, Zalánki pedig villámgyors ellentámadásból egyenlített ki újra.

Az utolsó percben Vogel Soma védeni tudta a meccs utolsó két olasz lövését, ezzel 9–9- lett a rendes játékidő végeredménye, büntetők következhettek. Di Somma rögtön az első olasz ötöst mellé lőtte, Vámos révén pedig előnybe kerültek a magyarok. Kimaradt a második próbálkozás is a kék sapkásoknál, ezzel már igazán komolynak tűnt az előny.

Jansik Szilárd hibázott először magyar részről, az olaszok pedig elkezdtek stabilan lőni. Angyal Dániel lezárhatta volna a párbajt, lövését viszont védte a kapus, tovább folytatódott a harc. Echenique ötösét később Vogel kivédte, Zalánki pedig már nem kegyelmezett az olaszoknak, megszerezte csapatának a győzelmet és valószínűleg a csoportelsőséget is.

Bár a magyar csapatnak van még egy mérkőzése Kazahszán ellen, ott csak matematikai esély van a pontvesztésre, így a negyeddöntőbe jutás szinte garantált.

Magyarország – Olaszország 9–9 (2–2, 2–2, 3–3, 2–2), büntetők után 15–14

Doha, Katar

Vezette: Georgios Stavridis (Görögország) és Frank Ohme (Németország)

Gólszerzők:  Manhercz K. (2), Vígvári V. (2), Zalánki G. (2),  Vámos M., Fekete G., Jansik Sz., illetve F. Di Fulvio (3), G. Echenique (2), Di Somma, Velotto , L. Marziali, Fondelli

Szövetségi kapitányok: Varga Zsolt, illetve Alessandro Campagna

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?