Olimpiai kvótáért csobbanak Dohában

Elkezdődött a vizes sportok világbajnoksága Dohában, ott ahol Románia és Magyarország is szerezne még kvótát az idei párizsi olimpiai játékokra.

Elkezdődött a dohai világbajnokság | Fotó: A Román Úszószövetség Facebook-oldala

Elsőként a nyíltvízió úszók tehetik ezt meg, amint azt a Magyar Úszószövetség hivatalos honlapján is jelezte: Fábián Bettina és Szimcsák Mira összpontosít erre a szombati 10 km-es távon, Rasovszky Kristóf ugyanis már jegyet váltott Párizsba, és 1500-as A-szintje miatt gyakorlatilag már Betlehem Dávid is biztonságban tudhatja magát. Közölték azt is, hogy 5 km-en az eredetileg tartalékosként elutazott Olasz Anna szerepel majd Fábián Bettina helyett.

„Ez nem a megszokott menetrend, most vébé, júniusban Európa-bajnokság, aztán olimpia – nem is kérdés, melyik a legfontosabb. Azért az eredményesség számít, de nem erre a versenyre hegyezzük magunkat elsősorban, nem cél a csúcsforma, ez egy állomás Párizs felé. Ettől függetlenül ugyanúgy éremmel akarok hazamenni, mint Fukuokából, és aztán ténylegesen ráfordulni az olimpiai felkészülésre” – idézte Rasovszkyt a sportági szövetségi honlapja.

De nem Rasovszky az egyetlen, aki már az ötkarikás játékokra összpontosít, a 200 méter háton címvédő Kós Hubert például ki is hagyja a mostani vébét. Hasonlóképp döntött – mint már beszámoltunk róla – a román klasszis David Popovici is.

Emiatt Románia öt úszóval szerepel majd a seregszemlén, ugyanakkor műugrásban és toronyugrásban is érdekelt lesz, mint ahogyan a férfi vízilabda-válogatott is megmártózik a medencében.

Vízilabdában Magyarország férfi együttese címvédőként és már biztos olimpiai részvevőként szerepel majd – épp Románia ellen kezd –, ugyanakkor a női válogatott ötkarikás kvótát céloz a tornán, ahol Új-Zélanddal, Szingapúrral és Ausztráliával találkozik a csoportkörben. Úszásban eközben az egyéni távokon kilenc férfi és hat női versenyző indul magyar színekben, váltókban pedig további hét úszót nevezett a szövetség, abban bízva, hogy kijutnak a nyári játékokra is. Sós Csaba szövetségi kapitány kiemelte, hogy ez egy „extrém időpontban” rendezett világbajnokság, most nem reális cél az éremszerzés. „Ez az esemény sokkal inkább a versenyzésről szól, arról, hogy aki az olimpián jobb eredményre vágyik, az megint ússza le a távját kétszer vagy háromszor a lehető legjobban, és persze remélem, további olimpiai szintek is születnek” – mondta korábban a szakember.

Pénteken a műugrók és a szinkronúszók csobbantak elsőként a dohai medencében, szombaton és vasárnap a nyílt vízi úszók is csatlakoznak a versenyhez, de vasárnap és hétfőn már a vízilabda-torna is elkezdődik. Az úszók medencés versenye majd csak február 11-én startol.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?