A jégkorong népszerűsítése és a fiatalok játékban tartása is fontos cél – Interjú Nagy Attila szövetségi elnökkel

Sok munkát fektetett kollégáival a hazai hoki fejlesztésébe az elmúlt egy évben Román Jégkorong- szövetség (FRHG) elnöke. Nagy Attila úgy véli, a játékvezetők képzésében vagyunk leginkább lemaradva a többi országtól, de utánpótlásban és a női szakágban is dolgozni kell az előre lépésért. Szerinte az Erste Liga pontrendszere elveszi a játéklehetőséget a fiataloktól, ezért döntöttek úgy, hogy a román bajnokság új kiírásában minden csapatban legfeljebb három idegenlégiós játszhat.

Nagy Attiláék tavaly szeptember végén nyerték meg azt a pert, amely végén hivatalosan kimondták, hogy elfoglalhatják a szövetség vezetői pozícióit. A hivatalos beiktatási és átvételi folyamat idén márciusban fejeződött be, a tavalyi idény nagy része ráment erre a folyamatra, ezzel együtt úgy érzik, több konkrét megvalósítást is véghez tudtak vinni a rendelkezésre álló időben.

Fotó: Nagy Attila személyes archívuma

„Sikerült a bajnokságokban stabilitást elérni. Időben ki vannak írva a mérkőzések, mindenki látja a szezon végét. Megfelelő számú mérkőzést tudtunk szervezni azon csapatok számára is, akik nem játszanak az Erste Ligában” –hangsúlyozta az egyik legfontosabbnak tartott fejlesztéssel kapcsolatban a szövetség elnöke.

Lényeges cél volt számukra a női jégkorong hazai fejlesztésére is, a korábbi, két csapat küzdelméről szóló bajnokságot öt csapatosra bővítették. Újabb korosztályokat indítottak a fiatalok mezőnyében is, elindítva ezzel a rendszer átszervezését, ami az utánpótlás fejlődését segíti.

Forrás: Háromszéki Ágyúsok Facebook-oldala

„Elkezdődött a játékvezetők képzése is, amit próbálunk a lehető legmagasabb szintre vinni, mert ebben vagyunk a leginkább elmaradva más országok bajnokságaikhoz képest. Ez kihat a jégkorong minden egyes szegmensére, felnőtt szintre és utánpótlásra egyaránt. Nem a játékvezetők hibája ez, az elmúlt több mint egy évtizedben nem sokat foglalkoztak fejlesztésükkel az előző vezetőségek” –tért ki az egyik leglényegesebb problémára Nagy Attila.

Bővítenék a hokitérképet

A jövőben a szövetség vezetői szeretnék kiterjeszteni a sportág népszerűsítését azokba a megyékbe és városokba is, ahol az elmúlt időben jelentősen csökkent a hoki iránti érdeklődés vagy éppen kevés a lehetőség a kipróbálásra.

Fotó: Nagy Attila személyes archívuma

„El szeretnénk érni, hogy a fontosabb megyeközpontokban épüljön egy-egy jégpálya. Ha nem megyünk el a polgármesteri hivatalokhoz és a megyei tanácsok vezetőihez, hogy tanácsadással segítsünk nekik a projekt megvalósításában, nem lesz semmi belőle. A következő periódusban az a fő feladatunk, hogy körbejárjuk azokat a településeket, ahol reális érdeklődés van ezen a téren és próbáljuk segíteni őket a fejlődési folyamatokban” – mondta el terveikkel kapcsolatban Nagy, aki augusztusban a Kolozsvár mellett fekvő Kisbács község polgármesterével is tárgyalt egy helyi jégpálya építéséről.

Szerinte a jégkorong népszerűsítéséhez szükséges az is, hogy a gyerekek korcsolya-és úszásoktató programban vegyenek részt. Csíkszeredában több mint tíz évvel ezelőtt indult ilyen kezdeményezés, amely mára már Hargita, Kovászna és Maros megyében is elérhet. A statisztikai adatok alapján az elmúlt tanévben több mint tízezer gyerek tanult meg korcsolyázni ennek köszönhetően.

Előnyben a fiatalok

Az elmúlt években egyértelműen az Erste Ligában való szereplés számított prioritásnak a párhuzamosan két bajnokságban játszó Gyergyói Hoki Klub, Csíkszeredai Sportklub és Brassói Corona számára. A Jégkorong Szövetségnek ezzel a kihívással is szembe kell néznie, amikor a román bajnokság megszervezésére koncentrál. Néhány hónappal ezelőtt határoztak úgy, hogy konkrét szabállyal próbálnak meg kedvezni a fiatal, helyi játékosoknak.

Forrás: Román Jégkorong-szövetség (FRHG) Facebook-oldala

„A román bajnokság új kiírásában csak három idegenlégiós játszhat és nem szerepelhet légiós kapus. Az elmúlt években a hazai fiatalok egyre kevesebb lehetőséget kaptak az Erste Ligában. Két évvel ezelőtt bevezetett pontrendszerük nagy hátrányt jelent a romániai és magyarországi sportolóknak. Erre reagálva hoztuk meg ezt a döntést. Azt nem állítom, hogy a bajnokság színvonala ettől nőni fog rövidtávon, de mindenképpen érdekesebb lesz, mint korábban. Közép-hosszú távon viszont jelentős színvonal növekedést hozhat” – indokolta a szabálymódosítást Nagy Attila.

Fontos egyezségnek tartja a román nemzeti sportcsatornával (TVR Sport) való megállapodást azzal kapcsolatban, hogy a nézők hetente láthatnak legalább egy bajnoki hokimeccset. Emellett a szövetség saját platformján is igyekszik majd jó minőségben tartalmat szolgáltatni, közvetítéseiket kiterjesztve idővel utánpótlásszintre is.

Úgy érzi, hálával tartozik kollégáinak a statisztikai felület létrehozásáért is, amelyet önkéntes munkával raktak össze. Mindig sokat jelent neki, ha egy sportot nem követő embertől hallja, mennyire jó élmény volt neki hokimérkőzést nézni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?