Vizes vb: Chad Le Clos elnézést kért Cseh Laci legyőzéséért (helyszíni tudósítás)

A délelőtti lazább felvezető után, délután valódi izgalmak vártak a Duna Aréna közönségére a Budapesten zajló vizes világbajnokságon: Hosszú Katinka 200 gyorson, majd Cseh László és Kenderesi Tamás 200 pillangón szállt harcba az érmekért. A női vízilabdatorna keretében a magyar válogatott a 5–8. helyért zajló helyosztón Görögországgal találkozott, amelyet fordulatos mérkőzésen győzött le.

A délután versenyprogram első számában máris nagy izgalmak várnak a Duna Aréna közönségére, ugyanis Hosszú Katink csak az 5. idővel jutott a 200 méteres gyorsúszás döntőjébe. A szám favoritjai az olasz Federica Pellegrini - akit forró galériában mutattunk be kedden - és az immár tizenkét világbajnoki aranynál járó Katie Ledecky.

Magyar szempontból talán még ennél is izgalmasabbnak ígérkezik a 200 méteres pillangóúszás döntője, amelyben két magyar is indul: Cseh László és Kenderesi Tamás. A 32 éves Cseh Laci a második, Kenderesi Tomi a harmadik legjobb idővel jutottak a fináléba.

Pellegrini nem csak szexi, úszni is tud

Federica Pellegrini óriási hajrával nyerte meg a 200 méteres gyorsúszás döntőjét. Az olasz versenyző az utolsó 50 méteren előzte meg a végig vezető ausztrál Emma McKeont és az amerikai Katie Ledecky-t. Hosszú Katinka az első 100 méteren még haladt az élbollyal, dse a végére elfáradt és csak a 7. helyen csapott célba. 

Chad Le Clos bocsánatot kért, hogy megverte Cseh Lacit

A dél-afrikai Chad Le Clos nem sokkal célba csapása után bocsánatkérően emelte magasba két karját, amiért legyőzte a magyar közönség kedvencét, Cseh Lászlót. A két úszót hosszú évek óta tartó barátságos rivalizáció köti össze, Le Clos gyakran edzőtáborozik Magyarországon, jól ismerik egymást.

A finálé másik magyar résztvevője, Kenderesi Tamás a 4. helyen zárta a versenyt, a bronzérmet az idei legjobb eredményt elérő Daija Szeto nyakába akasztják majd.

Cseh a második, míg Kenderesi a harmadik idővel várta a finálét, előbbi az elődöntőben kicsit rosszabbat úszott, mint az előfutamban, utóbbi ideje azonban fokozatosan javult. A két magyar a 3-as és az 5-ös pályán fogta közre a 400 méter vegyes kétszeres világbajnokát, a legjobb idővel döntős japán Szeto Daiját, de figyelniük kellett a szám londoni olimpiai bajnokára, a dél-afrikai Chad Le Clos-ra, a "surranó pályán", az 1-esen úszó riói ezüstérmesre, a szintén japán Szakaj Maszatóra, vagy akár a korábbi Európa-bajnok dán Viktor Bromerre is.

Ahogyan arra a keddi elődöntő után számítani lehetett, elképesztő hangorkánban léptek be a Duna Arénába a versenyzők, majd a rajt után csak fokozódott a hangulat, Kenderesi még bíztatta is kicsit a nézőket.

A rajt után, ahogy a keddi elődöntőben, ezúttal is Le Clos indult meg hatalmas tempómban, de Cseh és Kenderesi, valamint Szeto is tartotta vele a lépést. A táv felénél mindkét magyar közel volt a dél-afrikaihoz, majd az utolsó forduló után úgy tűnt, Kenderesi lehet az, aki megfogja őt. Végül a fiatalabbik magyar láthatóan elfáradt, Cseh pedig hatalmas hajrát nyitott. Le Clos-t azonban nem lehetett megfogni és a 1:53.33-as idővel nyert, Cseh 1:53.72-vel csapott célba, a harmadik Szeto lett 1:54.21-gyel, míg a negyedik Kenderesinek 1:54:74 volt az ideje.

"Nem tudom, lehetett-e volna ez gyorsabb, bár az idő teljesen jó. Az, hogy idén eljutottam idáig, hatalmas csapatmunka volt" - mondta a sorozatban nyolcadik világbajnokságán is érmes Cseh.

"Kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, nem így álmodtam meg ezt a döntőt. Közel sem úsztam olyat, mint amilyet terveztem. Negyedik lettem, annyira nem rossz ez az eredmény, de többre számítottam" - nyilatkozott Kenderesi.

Le Clos az ötszörös aranyérmes amerikai Michael Phelps és a kétszer győztes német Michael Gross mellett a harmadik, aki egynél többször nyert ebben a számban. A dél-afrikai első vb-címét 2003-ban szerezte. A 31 éves Cseh pályafutása 13. világbajnoki érmét szerezte, ezzel vezeti a magyar örökrangsort Hosszú Katinka (11) előtt. Egyben a magyar csapat harmadik érmét szerezte a 17. vizes vb-n, vasárnap a férfi 4x100-as gyorsváltó harmadik lett, hétfőn pedig Hosszú Katinka nyert 200 m vegyesen.

Eredmények, férfi 200 m pillangó

  • 1. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:53.33 perc
  • 2. Cseh László 1:53.72
  • 3. Szeto Daija (Japán) 1:54.21
  • 4. Kenderesi Tamás 1:54.73

Peaty "csak" minden idők második legjobb idejével nyert aranyat

A brit Adam Peaty az előfutamban és az elődöntőben is megdöntötte az 50 méteres mellúszás világcsúcsát, ezek után senkitr sem lepett meg, hogy az angol fiú az aranyérmet is megszerezte ezen a távon. Ez alkalommal nem sikerült megdöntenie a kedden felállított világcsúcsát, "csak" minden idők második legjobb idejével csapott célba.

Az ezüstérmes a brazil Joao Gomes Junior lett, a bronzérmes a dél-afrikai Cameron van den Burgh.

Hosszú és Szilágyi is döntős 200 méter pillangón

Hosszú Katinka a hatodik, Szilágyi Liliána pedig a hetedik idővel jutott döntőbe 200 méter pillangón. A két magyar egymás mellől, a 3-as és a 4-es pályáról indulhatott. Nagy kérdés volt, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszúból, aki ebben a számban 2009-ben és 2013-ben is vb-bronzérmet szerzett, mennyit vett ki kevesebb mint egy órával korábban a 200 méter gyors döntője, ahol a hetedik lett.

Az ebben a számban Eb-ezüstérmes Szilágyi, akárcsak a délelőtti előfutamban, erősen kezdett, féltávnál második volt, míg Hosszú egy rossz fordulót követően visszaesett. Emiatt csak negyedikként fordulhatott rá az utolsó 50 méterre, s nagy hajrával, éppen Szilágyit megelőzve a harmadik helyen ért célba. 

Szilágyi tovább javította délelőtti idejét, 2:07.67 perccel csapott be, míg Hosszú 12 századot rontott a 2:07.25-höz képest, ami elenyészőnek számít, tekintve a 200 méter gyors döntőjét.

A 200 méter pillangó fináléját csütörtökön rendezik.

___

A délelőtti előfutamokban Joó Sára, Bohus Richárd, Kozma Dominik, Hosszú Katinka, Szilágyi Liliána, Sós Dániel és a magyar vegyesváltó egyaránt vízbe csobbant.

A keddi versenynap után is Kína vezeti az éremtáblázatot, amelyen a magyarok egy-egy arannyal és bronzzal a 11. helyen állnak. Egy újabb arannyal máris előreugorhatnak az éremtáblázat első oldalára.

Kialakult a férfi vízilabdatorna elődöntőinek párosítása is: az egyik oldalon - reméljük, hogy nem szószerinti - vérre menő csatát várunk Szerbia és Horvátország között, a másik elődöntőben Magyarország és Görögország válogatottja küzd meg egymással a döntőbe jutásért. Mindkét alakulat az előzetesen vártnál könnyebben verte negyeddöntőbeli ellenfelét, a görögök a montenegróiakat ütötték ki 12-7-re, Magyaország pedig álomrajt után 14-5-re győzte le Oroszországot.

Joó, Bohus és Kozma elvérzett

Joó Sára, Bohus Richárd és Kozma Dominik sem jutott tovább a délelőtti előfutamokból. A 22 éves magyar lány egyéni csúcsot úszott 50 méter háton, de ez is csak a 33. helyre volt elég. "Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült így reggel megúsznom a legjobbamat, ez volt a célom" - értékelt Joó Sára, majd megjegyezte, a közönség és a hangulat pluszt adott az úszásához.

A férfi 100 méteres gyorsúszásban 12 futamot rendeztek. Az utolsó két menetben két magyar és egy román úszót is láthattuk. Előbb Bohus Richárd úszott 48.87-et, amivel az ideiglenes táblázaton a 12. helyet foglalta el.

"Jobb lett volna ez, csak a váltóban elért harmadik hellyel nem számoltam, talán túl nagy érzelmi többletet adott, ami miatt nem nagyon tudtam aludni az elmúlt napokban. Ez most ennyi volt, nagyon meghaltam a végére" - mondta Bohus Richárd.

Az utolsó, legerősebb futamban ugrott medencébe Kozma Dominik és Marius Radu, viszont mindketten elmaradtak kvalifikációs idejüktől. "Lerombolt a kétszáz gyors rendesen, de azért jöttem, hogy kiússzam magam, örülök annak az országos csúcsnak. Ha ott tartalékolok, ez most biztos jobb, de az nem én lettem volna" - nyilatkozott Kozma, majd hozzátette: a kétszázas ritmus volt benne, a gyorsaság hiányzott az úszásából.

A végelszámolásnál Bohus a 18. Kozma pedig a 22. helyen végzett.

Hosszú 1., Szilágyi az 5. helyen jutott tovább 200 pillangón

Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is megnyerte előfutamát 200 női pillangón.

Szilágyi Liliána már ötven méternél élre állt a 200 m pillangó előfutamában, amit végig vezetve nyert meg 2:07.73-as idővel.

"Örülök, ez egy nagyon jó idő így délelőtt. Kipróbáltam egy új technikát, ami jól sikerült, izgalmas lesz a döntő" - mondta Szilágyi.

Hosszú Katinak ötvennél még ugyan csak negyedikként fordult, féltávnál már vezetett, ahogy aztán 150-nél is. Előnyét már nem engedte ki a kezei közül, így ő is megnyerte a maga előfutamát, és ezzel továbbjutott az esti elődöntőbe 2:07.25-ös idővel.

Amerikai világcsúcs mix-vegyesben

Az úszóprogram egyik nemrég bevezetett számában, a 4x100-as mix vegyes (két női és 2 férfi úszó osztja el maga kö zött a négy úszónemet - szerk. megj) előfutamában az amerikai válogatott - Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell és Mallory Comerford - új világcsúcsot repesztett szerdán délelőtt.

A magyar négyes - Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána és jakabos Zsuzsanna - az utolsó előfutamban indult és 3. helyen csapott célba Ausztrália és Nagy-Britannia mögött, viszont hibás váltás miatt kizárták az esti döntőből.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?