UNITER-életműdíjat kapott Bocsárdi László sepsiszentgyörgyi színházrendező

Fotó: Facebook/Antal ÁrpádÉletműdíjjal tüntették ki Bocsárdi László sepsiszentgyörgyi színházrendezőt a magyar teátrum művészeti igazgatóját a Román Színházi Szövetség (UNITER) 31-ik díjátadó gáláján. A temesvári színház nagytermében megszervezett rendezvényen a legjobb díszlettervezői díjat a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színháznak ítélték és Oana Micut a román társulat igazgatója, Anna Maria Popa képviselte a rangos eseményen. Az UNITER ugyanakkor arról is döntött, hogy a jövő évi díjátadónak a zabolai kastély ad majd otthont.

Bocsárdi László nemcsak jó előadásokat, hanem erős csapatokat is alkotott

Az UNITER idei gáláján Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeti igazgatója átvette a neki ítélt rendezői életműdíjat. A kitüntetés átadása előtt Alice Georgescu bukaresti színházkritikus, fordító méltatta Bocsárdi László rendezői munkásságát.

A színházkritikus felidézte, hogy 1987-ben, egy nagyváradi fesztiválon találkozott először „Lacival”, aki egyik első előadását, az Übü királyt rendezte az általa létrehozott gyergyószentmiklósi Figura Stúdió amatőr színészeivel, akik mára a szakma élvonalába tartoznak. Alice Georgescu emlékeztetett, hogy Bocsárdi László eredetileg vegyészmérnöknek készült, de második egyetemként elvégezte Marosvásárhelyen a rendezői szakot, és rengeteg nagyszerű előadást rendezett nemcsak a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, hanem mindenfelé az országban román, magyar és német színházakban is.

Az egyik legnagyobb érdeme azonban – mondta a szakember – hogy Bocsárdi László nemcsak jó előadásokat hoz létre, hanem erős csapatokat is. Valamennyi színházban, ahol dolgozott, társulatépítő munkát is folytatott, és minden bizonnyal ezt teszi a színművészeti egyetemen is, ahol rendezőtanárként dolgozik. Érdemei sorában a sepsiszentgyörgyi Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált is megemlítette Alice Georgescu, majd így fogalmazott: a csapatformálás karakterformálást jelent, a karakterformálás pedig emberformálást, amiért Bocsárdi László méltán veheti át az UNITER életműdíját.

Köszönő beszédében Bocsárdi László előbb Tompa Gábor rendező kijelentésére reagált, elmesélve egy humoros történetet a kolozsvári rendezőhöz való hasonlóságáról, majd temesvári kötődéséről mesélt. Mint mondta, mindenekelőtt a sorsnak hálás azért, hogy vegyészmérnökből színházi emberré vált. Felidézte, hogy harmadéves mérnökként az egyik kurzusán rácsodálkozott arra, hogy mit is keres ő a mérnöki pályán, de befejezte az egyetemet, és kihelyezték Gyergyószentmiklósra, ahol a munkája mellett tanárokból, mérnökökből, informatikusokból hozta létre a Figura társulatát, és azóta csak színházzal foglalkozik.

Fotó: Barabás Zsolt/archívVégighallhatva Alice Georgescu méltatását, ugyanaz az érzés tört rá, mint néha a saját előadásai megtekintésekor – mondta Bocsárdi –, csodálkozik azon, hogy ő a felelős mindezekért. Mintha egy filmet nézne önmagáról, mintha nem ő lenne a kezdeményező, csupán végrehajtana egy ítéletet... Végezetül megköszönte azok munkáját, akik bármilyen formában segítették előadásai elkészítésében, őket is illeti ez a díj – fogalmazott Bocsárdi László.

Bocsárdi László rendező mellett Ida Jarcsek-Gaza színésznő, Carmencita Brojboiu látványtervező és Doru Mareş színházkritikus, színháztörténész kapott még UNITER életműdíjat, a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált pedig a híres színművészről, az UNITER néhai elnökéről Ion Caramitru Kiválósági Díjnak nevezett elismeréssel jutalmazták. Oana Micu a legjobb díszletért járó UNITER-díjat nyerte el a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu társulat által színpadra állított Blasted című előadással.

A zabolai kastélyban szervezik a jövő évi UNITER gálát

Jövő évben a zabolai kastélyban szervezik a hazai színházi világ legrangosabb díjátadóját, az UNITER-gálát. Az információt a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu színház igazgatója, Anna Maria Popa, valamint Vargha Fruzsina, sepsiszentgyörgyi alpolgármester tette közzé a közösségi oldalán, majd a zabolai kastély képviselői is megerősítették.

„Örömmel jelentjük be, hogy 2024-ben a rangos UNITER gála a zabolai Mikes Birtokon kerül megrendezésre. Köszönjük a megtisztelő lehetőséget” - olvasható a Zabola Estate Transilvania Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzésben. A 16. században épült zabolai kastélyt Mikes gróf leszármazottai igényelték vissza és luxus turisztikai rezidenciává alakították át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?