Bocsárdi Lászlót életműdíjjal, az Interferenciák fesztivált kiválósági díjjal tünteti ki a Román Színházi Szövetség

Bocsárdi László Jászai Mari-díjas rendezőnek életműdíjat, a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválnak pedig Ion Caramitru Kiválósági Díjat ítélt oda a Román Színházi Szövetség (UNITER) szenátusa - közölte szerdán közösségi oldalán a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.

Mint írták, az intézményben 1995 óta főrendezőként dolgozó, jelenleg aligazgatói tisztséget betöltő Bocsárdi Lászlót - aki 16 éven keresztül igazgatója is volt a háromszéki színháznak - több alkalommal is jelölték a legjobb rendezőnek járó UNITER-díjra. A craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban készült Caliguláért és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban színre vitt Hamletért meg is kapta az elismerést, a Kolozsvári Román Nemzeti Színházban bemutatott rendezése, A mi osztályunk pedig a legjobb előadásnak járó UNITER-díjat nyerte el.

A Román Színházi Szövetség kedden tette közzé a 2022-es UNITER-díjakra jelöltek listáját. A kritikusokból és színházi alkotókból álló jelölőzsűri Imre Évát, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészét az Ifjú barbárok című előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért a legjobb női főszereplő díjára jelölte.

Az idei UNITER-életműdíjasok listáján Ida Jarcsek-Gaza színésznő, Alexandru Repan színész, Carmencita Brojboiu díszlettervező és Doru Mares színházkritikus, színháztörténész neve is szerepel.

Kapcsolódók

Kimaradt?