A Pro Urbe díjak kiosztásával kezdődött a kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom

A kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom, vagyis a városnapok első mozzanataként csütörtök délután kiosztották az idei Pro Urbe díjakat. A rendezvényt a Vigadó Művelődési Házban tartották, három személy részesült a rangos elismerésben.

Az idei Pro Urbe díjra öt személyt javasoltak, így Bajcsi Ildikó nyugalmazott tanár, Beke Ernő, a Gyűjtemények Háza vezetője, dr. Erdélyi Csaba nyugalmazott belgyógyász-főorvos, dr. Kelemen András nyugalmazott nőgyógyász főorvos és Józsa Irén nyugalmazott tanár neve merült fel javaslatként. A helyi tanács szabályzata értelmében azonban minden évben csak hárman kaphatják meg az elismerést, így végül titkos szavazással az utóbbi három személyt terjesztették elő a díjra.

A rendezvény elején hangoztak el a laudációk. Józsa Irén munkásságát Nagy Judit, a Nagy Mózes Líceum tanárja, dr. Erdélyi Csabát dr. Tarczali Mária gyermekgyógyász-főorvos, míg dr. Kelemen Andrást Bakk-Vitális Kinga Mária, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány elnöke, a Zarah Moden és New Fashion készruhagyár vezérigazgatója méltatta.

Bokor Tibor polgármester és a kitüntetett Józsa Irén tanár | Fotó: Nagy Imre

Dr. Erdélyi Csaba belgyógyász főorvos 1941-ben született. Miután Zsibón elvégezte elemi iskoláit, Kolozsvárra került, ahol a nagy múltú Református Kollégiumban tanult tovább. Tanulmányai után a kolozsvári orvosi és gyógyszerészeti egyetemre felvételizett 1959-ben. 1965-ben államvizsgázott általános orvosi karon. Döntését a belgyógyászati szak mellett Goia Ion professzor szaktudása befolyásolta, aki 1920-ban Iuliu Hațeganu professzorral megalapította a kolozsvári egyetem belgyógyászati klinikáját. 1968–1970 között a kovásznai szívgyógyászati kórház orvosaként ismerkedett Háromszékkel. Itt dr. Benedek Géza főorvos vezetése alatt a kardiológia iránti érdeklődése lépett előtérbe. 1970-ben belgyógyász szakorvos lett. Így kapott kinevezést a kézdivásárhelyi városi kórház belgyógyászati osztályra. 1992-től főorvosként, orvosigazgatóként és osztályvezetőként dolgozott egészen 2006-os nyugdíjazásáig, munkáját nyugdíjasként 2016-ig folytatta.

Józsa Irén pedagógus 1951. június 12-én született Marosvásárhelyen, ahol édesapja a művészeti líceum magyartanára, édesanyja pedig festőművész volt, ez az indíttatás határozta meg a pályáját és életét. A középiskolát Marosvásárhelyen végezte, majd Kolozsváron magyar–francia szakon diplomázott, ezt követően Kézdivásárhelyre, a Nagy Mózes Elméleti Líceumba került tanítani. Kézdivásárhely értelmiségi körében kiemelt helyet foglal el, a kulturális élet szervezésében központi szerepet tölt be.

Dr. Kelemen András szülész-nőgyógyász főorvos 1951. június 18-án született Kézdivásárhelyen. A marosvásárhelyi Képzőművészeti Gimnázium grafika szakának elvégzése után a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, 1977-ben szerzett általános orvosi diplomát. 1977. november 1-től a kézdivásárhelyi üzemi rendelőben általános orvosként dogozott. 1979-től, a sikeres rezidensvizsga után, a bukaresti Dr. Cantacuzino Klinika szülészeti-nőgyógyászat és sebészeti, majd a bukaresti CFR klinika urológiai osztályán volt rezidensorvos. A gyakornoki időszak után, az általános orvosi vizsgájához hasonlóan, jeles eredménnyel szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból. 1982-től a kézdivásárhelyi kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, 1992-től pedig. a sikeres a főorvosi vizsga után, nőgyógyász főorvosa. 1994-ben az osztályvezetői versenyvizsgát követően a szülészet vezetője lett. 2004-ben pedig a Kézdivásárhelyi Városi Kórház ideiglenes főigazgatójának nevezik ki. A 2006–2020 közötti időszakban, az egészségügyi menedzsment képesítés megszerzését követően, valamint országos versenyvizsga után az intézmény menedzsere lett.Dr. Erdélyi Csabának adja át az elismerést Bokor Tibor | Fotó: Nagy Imre

A laudációkat követően Bokor Tibor polgármester szólt a jelenlévőkhöz. „Nem is tudom, hogy voltál-e valaha szomorú, legalábbis az iskolában. Biztos igen, de jól palástoltad. Melletted valahogy mindig vidámabb lett a levegő, természetes kedvességed pedig nemcsak a diákokat derítette jobb hangulatra egy-egy általam tartott fizikaóra után, hanem a szünetekben a tanár kollégáidat is. Azt is mondhatnám, hogy hangulatformáló voltál, a szó pozitív értelmében. Így nem csoda, hogy örömmel töltött el, amikor meghallottam, hogy Pro Urbe díjra jelöltek. Minden egyes jelölt megérdemelte volna a díjat, szabályzatunk értelmében viszont minden évben csak három személy kaphatja meg. Én nem szavazhattam, a tanács titkos szavazással döntött, de itt, a közönség előtt bevallom: szorítottam, hogy a három személy között legyél, s lám, megtörtént, mi több, te kaptad a legtöbb szavazatot” – mondotta Józsa Irénhez fordulva az elöljáró.

„Tudom, hogy ön azt vallotta, hogy az orvosi foglalkozás a legszebb emberi hivatás, ami nem is véletlen, hiszen tudtom szerint már a gyermekkori körorvos és családjában a Kolozsváron élő nőgyógyász nagynéni és ortopéd professzor férje volt a követendő példakép serdülőkorában is. Ez azt bizonyítja, hogy a vérében van az orvosi szakma iránti elkötelezettség, az embertársai iránti tenni akarás. Önnek is voltak példaképei, én meg azt gondolom, hogy a doktor úr is példaképpé vált a kézdivásárhelyi egészségügyben dolgozók számára, legyenek azok doktorok, asszisztensek, vagy a kisegítő személyzet tagjai. A kézdivásárhelyieket szolgálta tisztességgel és becsülettel főorvosként, orvosigazgatóként és osztályvezetőként, nem csak a kórházban. Bár a kórház volt a második otthona, amelynek bővítéséhez Ön is hozzájárult, hiszen a belgyógyászaton koronária őrző részleget alakított. Nem kevésbé fontos az sem, hogy az Ön nevéhez kötődik a Kézdivásárhelyi Cukorbetegek Klubjának a megalakítása” – méltatta dr. Erdélyi Csabát a polgármester.

Bakk-Vitális Kinga, dr. Erdélyi Csaba, dr. Tarczali Mária, Bokor Tibor, Józsa Irén, dr. Kelemen András, Mocsáry G. Beáta és Nagy Judit | Fotó: Nagy Imre

„Kedves András, szülész-nőgyógyász főorvosként gyermekek ezreit segítetted világra, kismamák és súlyos betegek életét mentetted meg, ha úgy volt szükséges. Már ez önmagában elég lenne az elismerésre, hiszen semmi sem fontosabb a világon, mint az emberi élet. Néhai dr. Bíró Géza igazgatótól vetted át a kórház vezetésének stafétabotját, egyszerre kapva egy szép és ugyanakkor nehéz terhet a válladra. Szépet, hiszen a kórház célja az, hogy az embereken segítsen, nehezet azért, mert ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, sokszor emberfeletti munkára van szükség. Te mentél az utadon, kopogtattál a megfelelő ajtókon, győzködtél, panaszkodtál és kértél. Ha szükség volt, akkor félretetted büszkeséget, magadra öltötted a koldusruhát és támogatásért indultál annyiszor, ahányszor szükség volt arra. Tetted ezt a kórház érdekében. Műszaki emberként is ismerlek, otthonosan mozogsz a számítástechnika és a modern eszközök világában. Neked köszönhető, hogy kórházunk ma korszerű felszerelésekkel van ellátva, olyan eszközökkel, amelyeket nagyvárosok rokonintézményeiben is tágra nyitott ajtókkal fogadnának. Szintén neked köszönhető, hogy lehetőségeidhez mérten személyzetet csalogattál a városba, szakembereket, akik az esetleges karrierről mondtak le azért, hogy egy kisváros lakót szolgálhassák” – fogalmazott dr. Kelemen András kapcsán a céhes város vezetője, aki ezt követően át is adta a díjakat.

A rendezvény záró mozzanataként a kitüntetett személyek mondottak köszönetet, illetve osztottak meg néhány személyes gondolatot a jelenlévőkkel, a díjkiosztó pohárköszöntővel ért véget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?