Ismét a régi: a hétvégén kezdődik az Őszi Sokadalom Kézdivásárhelyen

Már e héten, csütörtökön kezdetét veszi Kézdiszék legjelentősebb rendezvénye, a kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom, amely 2022-ben a 32. kiadásához érkezett. Az értékszüret jelzőt viselő rendezvényen számos koncerten, sporteseményen lehet részt venni, de lesz Pityókafesztivál és a sokadalmi forgatagban kézművesek és helyi termelők portékái közül lehet válogatni.

Csütörtökön a Pro Urbe díjak ünnepélyes kiosztásával kezdődik a rendezvénysorozat, a rangos elismerést idén dr. Kelemen András nyugalmazott nőgyógyász-főorvos, dr. Erdély Csaba nyugalmazott belgyógyász-főorvos és Józsa Irén nyugalmazott tanár kapja meg a kézdivásárhelyi városvezetéstől.

Az értékszüret programját sajtótájékoztatón ismertette Bokor Tibor polgármester és Bartos-Ménessy Kinga Kitty, a szervezőcsapat vezetője.

A céhes város elöljárója kifejtette: bár elsősorban a helyi erőkre fektették a hangsúlyt, mégis a rendezvény büdzséje az infláció miatt duplája a 2019-esnek, ezelőtt három évvel szervezetek ugyanis hasonló méretű rendezvényt, hiszen 2020-ban elmaradt, míg 2021-ben visszafogottabb volt.

A főbb koncertek a nagyszínpadon kapnak helyet (2019-es felvételünkön a Bagossy Brothers Compay)

„Az idei városnapok a 2019-es felálláshoz hasonlóan a Petőfi Sándor utcától a Gábor Áron téren át egészen a Kaszárnya előtti térig terjed: összesen tíz helyszínen, közel 50 programponttal. Kiemelt szerepet kapnak ebben az évben a szabadtéri, ülős előadások: pénteken a Pesti Művész Színház Csárdáskirálynője lesz a vendégünk, majd szombaton a VigadóArt Koncertszínház kapja a főműsoridőt, amely egy ízig-vérig helyi tehetségeket felvonultató látványos színház- és koncertélmény lesz. A Csárdáskirálynőt mindenkinek ajánlom figyelmébe, én egyik testvértelepülésünkön láttam pár évvel ezelőtt a produkciót és azonnal a szívembe zártam” – hangsúlyozta Bokor Tibor, hozzátéve, a rendezvény két új helyszínnel bővül: a Vigadó udvarán könyvvásár lesz, a kaszárnya előtt pedig látványos amerikai, régi autók seregszemléje, mindkettő köré kulturális programot is szerveznek. Az amerikai klasszikus járművek a Hargita megyei, bögözi Jürgen Hausdorfnak, a Transylvanian Speedshop tulajdonosának köszönhetően érkeznek a céhes városba.

A Borudvarban idén is lesznek zenés produkciók

A könyvvásáron az Idea Könyvtér és a Pro Print kiadó lesz jelen, a meghívottak között jelen lesz Muszka Sándor, Sántha Attila és Dimény H. Árpád kézdivásárhelyi szerző. A kínálatot színesíti egy könyvbemutató is, Zilahi Csaba könyve, az Erdélyi MagyaRock ismertetése után a Bumeráng játszik a kisszínpadon. Pénteken szintén kisebb koncertek töltik meg a teret, illetve a gyermekváros egyórás szünetében, minden nap 14 és 15 óra között gyermekelőadás várja a kicsiket.

Az Őszi Sokadalom nyitóünnepsége augusztus 26-án lesz, amelyen a Tanulók Klubja mazsorettcsoportja és fúvószenekara lép fel. Bartos-Ménessy Kinga kifejtette: a mazsik ezúttal a Vigadó előtti téren lépnek fel, ugyanis a megnyitó idején már a nagyszínpadon fel lesz állítva a Csárdáskirálynő díszlete. Pénteken a nagyszínpadi fellépők sorát helyi zenekar nyitja (Káer ft. Kapriccio), akiket az erdélyi zenei paletta energikus színfoltja, a Koszika and the HotShots követ, a napot a már említett, minden idők legismertebb és legtöbbet játszott operettje, a Csárdáskirálynő zárja.

A hagyományos termékvásár helyszíne a Gábor Áron-tér | Fotó: Őszi Sokadalom/Facebook

Szombaton színpadra lép Pittyes 2es és Gyufa, a No Sugar zenekar, az estét a helyi tehetségeket felvonultató VigadóArt Felemel című koncertszínháza zárja, a darab zenei rendezője Nagy Szabolcs, rendezője pedig Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója. Az esemény zárónapján, vasárnap, a legkisebbek örömére, fellép az Égen-Földön zenekar, majd a magyarországi Tortuga, a jól ismert Kormorán együttes és végezetül a népszerű Hooligans zárja az idei kiadást – ismertette a városnapok részleteit, Bartos-Ménessy Kinga, a programok koordinátora.

A főszervező hozzátette: idén sem maradnak el a közkedvelt programok, mint a hagyománnyá vált Pityókafesztivál, Borudvar, de lesz utcazene, termék- és kézműves vásár, és a legkisebbekről sem feledkeznek meg, hiszen az általuk jól ismert Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek terére hívják önfeledt mókázásra. Az esti bulikról az Urbanizé Garden gondoskodik, ahol négy magyarországi és három helyi lemezlovas biztosítja a hangulatot. A különleges hang és fénytechnikát felvonultató Urbanizé ezúttal az ipari parkba költözik. Az idei rendezvényen ugyan más helyszínen, de rendhagyó módon, helyet kap az Ifjúsági tér is: tartalmas előadások, chill zone és csapatjátékok várják az odalátogatókat.

A rendezvényt a Tanulók Klubja mazsorettcsoportja és fúvószenekara nyitja meg | Fotó: Őszi Sokadalom/Facebook

Kézdivásárhely polgármestere kiemelte, a város idén három jeles évfordulót ünnepel: első okleveles említésének 615 éves évfordulója, városi rangra emelésének 595 éves évfordulója van, elnevezésének június 28-án pedig 460 éves évfordulója volt. Ezen jeles évfordulók tekintetében a város napja tulajdonképpen június 28-án van, ezért jövőre – más néven ugyan – de a városnapokat valószínű, hogy június 28. és július 2. között tartják.

A rendezvény programját a www.oszisokadalom.ro internetes oldalon lehet megtalálni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?