banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nyelvtanulás, drámafoglalkozások és rengeteg tánctábor várja a gyerekeket Kolozs megyében

Kolozs megyében is számos lehetőség kínálkozik a gyermekeknek, hogy nyári táborokban vegyenek részt, miközben a szüleik a saját teendőikkel foglalkozhatnak, da ajánlunk olyan tábort is, ahová a szülőket is várják. A Musafir nyelviskola nyelvtábort, valamint napközis táborokat szervez, a Planetarium Kids négy táborral várja a gyerekeket, ahol a színjátszásé, meseszövésé és drámáé lesz a főszerep, a Tekergő Mesetábor Kalotaszentkirályon vár közös énekléssel, mesemondással, valamint népzene- és néptánctáborok és családi tábor is lesz idén nyáron Válaszúton és Györgyfalván.

A Musafir nyelviskola idén három táborral várja a gyerekeket, július 18–22. között a torockói nyári nyelvtáborba, Kolozsváron pedig augusztus 1­–5. között a LEGO napközis táborba, valamint augusztus 8–12. között barkácsolós napközis táborba várják a gyerekeket.

A júliusi táborba hétfőtől péntekig várják azokat, akik román, angol és német nyelvet tanulnának, kis létszámú csoportokban, emellett délután a gyermekek különböző kreatív műhelyekben vesznek részt, ahol az idegen nyelvet használva tanulnak. A táborban délelőtt különböző korosztályú csoportokban nyelvoktatás folyik, délután az idegen nyelvű műhelyeket tartják, este vacsora következik, majd közösségi játék, amelyen a gyerekek felhasználhatják az aznap tanultakat.

„Mi lesz a gyerekkel nyáron?” – kérdezik egymástól riadtan a szülők, ha beköszönt a vakáció, majd heves szervezésbe és gondolkodásba kezdenek, ami gyakran idegeskedéssel, kudarcélménnyel párosul. Hogy a szülők helyzetét megkönnyíthessük, Táborajánló sorozatot indítottunk, amelyben összegyűjtjük, hogy az erdélyi megyékben milyen nappali foglalkoztatókat és ottalvós táborokat hirdetnek, mennyibe kerül ezek részvételi díja, és milyen tevékenységeket kínálnak.

A táborozók Fotó és közösségi média műhelyen vehetnek részt Márkos Tamással és Ioana Savinnal, kipróbálhatják a fotózást, az internetes kommunikációt, írhatnak tábori újságot, készíthetnek fotóriportot vagy interjút. Emellett lesz Interkulturális főzés és csevegés műhely is Gyöngyösi Csillával, itt négy nemzet (magyar, román, angol, arab) ételeit készítik el vacsorára, és megtanulhatják az eszközök, összetevők neveit, több nyelven beszélgetve. A Tánc és sport-műhelyt Varga Boglárka és Emilia Dragomir vezeti, itt a gyerekek minden nap megtanulhatják egy-egy tánc alaplépéseit.

A Színház és érzelmi nevelés műhelyt Dimény Kristóf vezeti, ide olyan gyerekeket várnak, akik kényelmesen érzik magukat a színpadon, a tábor alatt pedig együtt megírnak és bemutatnak egy drámát. A Hasznos kézügyesség műhely Végh Éva vezetésével zajlik, olyan gyerekeket várnak, akik szeretnek barkácsolni, fúrni-faragni, tárgyakat készíteni. Az Irodalmi kreativitás műhely keretében pedig értelmező olvasást, kreatív szövegírást tanulhatnak idegen nyelven, valamint a szövegek hatását is megvizsgálják Ioana Hodârnău vezetésével. Ide olyan gyerekeket várnak, akik románul vagy angolul megfelelő szinten tudnak ahhoz, hogy szöveget olvassanak és írjanak. A tábor ára 1100 lej, ITT lehet jelentkezni.

A Musafir nyelviskola ugyanakkor az idén is megszervezi két napközis táborát augusztusban, a LEGO és a fúrás-faragás tematikával. „A táboroknak évek óta célja, hogy a román és magyar gyerekek találkozási pontja legyen, ahol felszabadult környezetben, iskolai stressz nélkül ismerkedhetnek, és a közös játék alatt barátságok alakulhassanak ki” – írják Facebook-oldalukon a szervezők. A napközis táborok programjában tematikus játékok szerepelnek idegen nyelven – román gyerekeknek angolul, magyar gyerekeknek románul –, a tábor ára 450 lej, testvéreknek 10 százalék kedvezményt nyújtanak. A jelentkezési űrlap ITT érhető el.

A Planetarium Kids is számos táborral vár a nyáron

A családi központ idén nyáron négy táborral várja a gyerekeket, óvodás kortól egészen a tinédzserekig. Az első tábort július 6–8. között szervezik, a Báb-mese tábor 5-7 éveseknek szól. A háromnapos, bejárós tábor során az önfeledt játék lesz a főszerepben, amelyet olyan technikák segítenek majd, mint a bábozás, a mesélés, és a naponta többszöri kézműves foglalkozásokat is tartanak, változatos technikákkal – írják az esemény Facebook-oldalán a szervezők. „A báb többek között azért fantasztikus, mert minden olyanra képes, amire a kis emberpalánták esetleg nem. A báb repülhet, pöröghet a feje tetején, kimondhat olyan dolgokat, amiket a mozgatója talán nem tudna” – részletezik. A tábor ára 400 lej, ez tartalmazza a napi háromszori étkezést is. Jelentkezni a csilla.e.nadasdi@gmail.com email címen vagy a 0741530472-es telefonszámon lehet.

Fotó: Tekergő Mesetábor/Facebook

A TiniDráma tábor idei tematikája az önbizalom lesz, a táborban július 18–22. között tanulhatnak a fiatalok az önbizalomról, „mélyreható beszélgetések” mellett játékokkal, improvizációs gyakorlatokkal is megismerkedhetnek. „Az önbizalom az a téma, amivel eltérő mértékben, de minden kamasz nap mint nap foglalkozik. Hatalmas változások mennek végbe az életükben és a testükben, amikhez alkalmazkodni nem kis energia szükségeltetik. Senkinek sincs befolyása arra, milyen hatások érik világban, az egyetlen, amire hatással lehetünk, az a helyzetekre adott reakcióink” – írják a tábor vezetői.

Mint fogalmaznak, olyan drámai helyzeteket szeretnének generálni, amelyekben a kamaszok maguknak vonhatják le a következtetéseiket, és akár egymásnak adhatnak tanácsokat. A tábort Nádasdi Csilla Emese, mese- és drámapedagógus és Bedő Hanna pszichológus vezetik, ide 12-16 éves kamaszokat várnak. A tábor ára 600 lej, ez tartalmazza az ebédet és az uzsonnát is, jelentkezni a csilla.e.nadasdi@gmail.com email címen vagy a 0741530472-es telefonszámon lehet.

Szintén a Planetarium Kidsben tartják Szín-játék tábort augusztus 22–26. között, Gregus László mesemondó, improvizációs színész és Nádasdi Csilla Emese mese- és drámapedagógus vezetésével. A tábor célja, hogy öt nap alatt előadást hozzanak létre, ugyanakkor „jégtörő, közösségépítő játékokkal” alkossanak csapatot. Mint írják, a tábor alatt megkeresik azokat a témákat, amikkel az egész csoport tud dolgozni, és különböző drámapedagógiai eszközökkel dolgoznak majd. A Szín-játék táborba a 12 évnél idősebbeket várják, a színházi előképzettség, drámában való jártasság nem feltétel. A tábor díja 600 lej, ebéddel, uzsonnával együtt, jelentkezni a csilla.e.nadasdi@gmail.com email címen vagy a 0741–530472-es telefonszámon lehet.

A Planetarium Kids idei utolsó tábora a Meseszövő tábor, azt augusztus 29-e és szeptember 2-a között szervezik meg, Nádasdi Csilla Emese, mese- és drámapedagógus vezetésével. A tábor témája idén szorosan összefügg a természetvédelemmel, a foglalkozások mese- és drámapedagógiai módszereken alapulnak, ezek közül a legfontosabb a meseszövés. „E technika során minden résztvevőnek, legyen az gyerek vagy felnőtt, ugyanakkora befolyása van a történet alakulására: előre meghatározott mértékben gördítjük előre a cselekményt, amely végül kerek, egész mesévé válik. Közösen létrehozott világunkba pedig kalandokra indulunk: illusztrációkat készítünk hozzá, epizódokat játszunk el a történeteinkből, és előadásként is életre keltjük” – olvasható az esemény Facebook-oldalán. A táborba a 7–12 éves korosztályt várják, a tábor ára 600 lej, ez tartalmazza az ebédet és az uzsonnát is. A táborvezető Nádasdi Csilla Emese, mese- és drámapedagógus, jelentkezni a csilla.e.nadasdi@gmail.com címen vagy a 0741530472 telefonszámon lehet.

Tekergő Mesetábor Kalotaszentkirályon

Július 24–29. között szervezik meg az idei Tekergő Mesetábort, ahol közös énekléssel, élőszavas mesemondással, táncos mulatságokkal, kézműves foglalkozásokkal, dráma- és improvizációs játékokkal, valamint ízes lakomákkal várják a gyerekeket, akik kipróbálhatják a mezítlábas fűben járások, a csoportos meseszövést, a nap végén pedig esti meséléseken vehetnek részt. A tábor a 8–12 éveseknek szól, 750 lejbe kerül, jelentkezni pedig ITT lehet.

Nyári népzene- és néptánctáborok, valamint családi táborba vár a Folkrádió

A Folkrádió Közhasznú Alapítvány a Mezőségi Ifjúsági Táborba várja a gyerekeket július 3–10. között, Válaszúton. Az ifjúsági tábor több mint 20 éves múltra tekint vissza, célja a mezőségi és kalotaszegi néptánc- és zenekultúra megismertetése a fiatal generációkkal. „Szakavatott táncoktatók és zenészek adják át tudásukat a résztvevőknek. A táncoktatás élő zenei kísérettel történik. Az oktatást különböző előadások, esti koncertek, programok, múzeumpedagógiai tevékenységek teszik színesebbé” – áll az esemény leírásában. Az idei táborban tánc- és hangszeroktatás is lesz, ide a 12–17 év közötti fiatalokat várják. Jelentkezni Kiss Zsuzsannánál, a kallosa.valaszut@gmail.com címen vagy a 0758–037808-as telefonszámon lehet.

Fotó: Folkrádió

A 10. Györgyfalvi Népzene- és Néptánctábort idén július 17–24. között tartják Györgyfalván. A táborban a györgyfalvi néptáncról, népdalokról és népzenéről tanulhatnak a fiatalok, napi két alkalommal részesülnek képzésben, az oktatás három – korosztály szerinti – csoportban zajlik. A táborba minden korosztályt várnak, lesz kézműves foglalkozás, múzeumlátogatás, túrázás és esti táncházak, szombat esti gálaműsor is. A részvételi díj 710 lej, jelentkezni Kun Istvánnál lehet a falukutja@gmail.com címen vagy a 0751–796487-es telefonszámon.

A válaszúti Családos tábort idén július 24–31. között lesz, ide szülőket és gyermeket is várnak, akik közösen vehetnek részt különböző kézműves foglalkozásokon, mindezek mellett népi játékokat tanulhatnak, néptánc- és népdaloktatáson, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt. Jelentkezni Balázs-Bécsi Orsolyánál lehet az orsolya@kallosalapitvany.ro címen, valamint a 0743–192931-es telefonszámon.  A részletes program a tábor honlapján olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?