Minden korosztálynak készültek nyári táborokkal Szatmárnémetiben és környékén

A nyári vakációnak a gyerekek határtalanul örülnek, a szülőknek ugyanez gyakran fejtörést okoz. Egyrészt azért, mert azokban a családokban, ahol nem számíthatnak nagyszülői segítségre, nehéz a gyermek felügyeletének megszervezése, míg a szülők dolgoznak. Másrészt azért, mert a tanulós mindennapokból felszabadult gyermeknek programokat is kell szervezni: a lustálkodás vagy a számítógépen, táblagépen, telefonon játszás nem igazán jó nyári program.

Szatmárnémetiben nagy hagyományuk van a tematikus táboroknak, amelyek a koronavírusos időszakot követően új lendülettel indultak – illetve indulnak hamarosan. Arra, hogy igen nagy szükség van az ilyen programokra, bizonyíték az is, hogy sok táborba már alig van szabad hely, úgyhogy részvételi szándék esetén érdemes a megadott Facebook-oldalakon rákérdezni erre.

„Mi lesz a gyerekkel nyáron?” – kérdezik egymástól riadtan a szülők, ha beköszönt a vakáció, majd heves szervezésbe és gondolkodásba kezdenek, ami gyakran idegeskedéssel, kudarcélménnyel párosul. Hogy a szülők helyzetét megkönnyíthessük, Táborajánló sorozatot indítottunk, amelyben összegyűjtjük, hogy az erdélyi megyékben milyen nappali foglalkoztatókat és ottalvós táborokat hirdetnek, mennyibe kerül ezek részvételi díja, és milyen tevékenységeket kínálnak.

A Borókagyökér Hagyományőrző Egyesületnél a táborszezont a július 4. és 9. között tartott „bejárós” színjátszótábor indítja. Ezen Frumen Gergő, a Harag György Társulat színésze vezeti be a diákokat a színjátszás rejtelmeibe. Ide olyan VI.–VIII. osztályos fiatalok jelentkezését várják, akiket érdekel a színjátszás, a színház és szeretnének részt venni egy intenzív, közös alkotómunkában. A program ára 550 lej, ami a foglalkozást és a napi ebéd ellenértékét foglalja magában.Korongozás a Borókagyökér egyesületnél | Fotó: Facebook

Szintén az egyesület szervezésében kézműves alkotótáborok is lesznek a nyáron: július 10. és 16. között a 8-13 éves gyerekeket, július 24. és 30. között a nagyobbakat, „ifjakat” várják. A kisebbek táborában kosárfonás, fazekasság, szűrrátét, fafaragás, nemezelés, bútorfestés, bőrművesség, gyöngyfűzés és csipkeverés szerepel a programban. Megtanulják továbbá a gyerekek, hogyan kell kenyeret sütni vagy kovászos uborkát készíteni, illetve néptánc- és népdaloktatás is várja a gyerkőcöket. A nagyobb gyerekek táborában lesz magasabb szinten oktatott nemezelés, bútorfestés, batikolás, kosárfonás-képzés, süteménysütés – és a sort még hosszan sorolhatnánk. Ez esetben is 550 lej a részvételi díj, ám ez nem „bejárós”, hanem „ott alvós” nyári tábor. Mindhárom esetben a helyszín az egyesület székhelye, a Szatmárnémeti közelében található Szejke tanya.

Az Aranykapu Kulturális Egyesületnél is sűrű lesz a nyári program, egymást érik majd a napközis táborok és tematikus alkotóhetek, felsorolni is nehéz ezeket. Június 27. és július 1-je között tartják a III. Népzenei tábort 8 éven felüli gyerekek számára, majd július 4. és 8. között szervezik meg a 6-9 éves gyerekek kézműves alkotóhetét. A II. Természetismereti táborba 8 éven felüli gyerekeket várnak július 18. és 22. között, majd következik a hónap utolsó napjaiban a Tekergő mesehét – mesés foglalkozások 6-9 éveseknek. Az augusztus a IV. Képzőművészeti táborral folytatódik – ide 8 évnél idősebbeket várnak – augusztus 1-je és 5. között, majd 8. és 11. között Fafaragó tábort rendeznek.

Fafaragás az Aranykapu Egyesületnél | Fotó: Facebook

A román nyelv és kultúra áll az augusztus 15. és 19. között tartott, 8 évnél nagyobb gyerekeknek szervezett táborban és szintén ezt a korosztályt várják a Tekergő mesetáborba augusztus 22. és 26. között. A sort az augusztus végi Kézműves alkotóhét zárja, ez a rendezvény 6 és 9 év közötti gyerekeknek szól. A programokkal kapcsolatban jó tudni, a kisebb gyerekeknek szóló napközis táborokban 9 és 13 óra között, nagyobbaknak szóló táborokban 9 és 17 óra között biztosítanak programot. A táborok ára esettől függően 250 és 450 lej között változik, a helyek száma pedig már korlátozott.

A szatmárnémeti Boldog Scheffler János Központ július 25. és 29. között tartott Anya meg én nevet viselő táborába olyan szülő-gyerek párosok jelentkezését várják, akik szívesen részt vennének egy aktív/intenzív 5 napos táborban a természet közelében, ahol külön program várja a gyerekeket, külön program szórakoztatja majd a szülőket – de ugyanakkor egy csendes, természet közeli helyen van lehetőség együtt időt eltölteni, közösen játszani, beszélgetni és élményekben gazdagodni. Helyszín a Helga Winter ház a Szatmár megyei Erdődhegyen. A táborba való jelentkezés elfogadását egy közös, nyílt foglalkozás előzi meg július elején.

Anya meg én tábor | Fotó: Facebook

Augusztus 15. és 19. között pedig napközis tábort szerveznek a Boldog Scheffler János Központ épületében, minden nap 9-től 16 óráig. Az Itt a nyár – játssz, tanulj, okosodj tábor igazából fejlesztő élményprogramok sora ovisoknak, amelyben van interaktív kutyás foglalkozás, medencés-vizes játék, kézműves és zenés-táncos foglalkozás is.

A központ Mozgásra fel címmel három napközis tábort is tart, a július 18–22., július 25–29. és az augusztus 1–5. periódusokban. A napi három órás tevékenységre azon 9-12 éves gyerekek jelentkezését várják, akik szeretnek mozogni vagy épp túlsúllyal küzdenek. Az órák csoportban zajlanak majd, jókedvvel, zenével: lesz zumbázás és aquagym is.

Ismerkedés a terészettel a TIKK jóvoltából | Fotó: Facebook

Az E-Consult Egyesület is tábort szervez, ám a helyek már szinte be is teltek. A TIKK – Természetismereti Kalandok a Kossuth-kerben táborokba július 4. és 8. között 7–9 évesek vesznek majd részt, július 11. és 15. között pedig a 10-13 évesek ismerkedhetnek a természet csodáival. A napközis táborban természetesen nemcsak a Kossuth-kertben barangolnak majd a gyerekek, hanem ellátogatnak majd Szatmár megye különböző pontjaira is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?