A már jól ismert programokkal és újdonságokkal is készül az idei Vásárhelyi Forgatag

Kilencedik alkalommal szervezik meg idén augusztus 23–28. között a Vásárhelyi Forgatagot Marosvásárhelyen. Az idei rendezvény központi helyszíne a marosvásárhelyi vár lesz, és a szokásos sztárfellépők és csaldábarát forgatagos rendezvények mellett idén még inkább a fiatalokra, kiemelten a tinédzserekre összpontosítanak.  

Molnár Imola programigazgató tájékoztatása szerint a rendezvénysorozatnak három fő pillére lesz idén, az első és egyben az idei újítás az, hogy megpróbálják közelebb hozni, megszólítani a nehezebben elérhető tinédzser korosztályt. Hozzátette, olyan zenei programokat igyekeznek kínálni, amelyekkel fel lehet kelteni az ő figyelmüket is, és ki lehet csalogatni őket a Vásárhelyi Forgatagra. Éppen ezért lesznek szabadtéri bulik, lesz egy Buli sátor is, de a napközbeni tevékenységekbe is próbálják őket bekapcsolni. Amint a főszervező elmondta, olyan témakörökben szerveznek beszélgetéseket, amelyek elsősorban őket is érdeklik, mint például a kábítószer-fogyasztás, a bullying, a globális felmelegedés, a fiatalok társadalmi felelősségvállalása, a közösségi szerepvállalás.

Fotó: Vásárhelyi Forgatag

A második pillérhez azok az általános programpontok tartoznak, amellyel igyekeznek mindenkit megszólítani. Idén is lesz Egészségforgatag, Sportforgatag, Csicsergő családi forgatag, amelyeken többek között olyan programokkal is várják az érdeklődőket, ahol a felnőttek gyermekek nélkül is részt vehetnek.

A Vásárhelyi Forgatag kultúrával kapcsolatos programjaira a marosvásárhelyi váron kívül, a város különböző részein, kulturális intézményeiben várják a városlakókat. Idén minden eddiginél több színházi programra lehet majd számítani, minden nap lesz színházi előadás a Spectrum Színház, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház programkínálata jóvoltából. Az Erdélyi Hagyományok Házának köszönhetően újra láthatjuk a Magyar Állami Népi Együttes kivételes tehetségű táncosait, akik ezúttal az Idesereglik, ami tovatűnt című, Tamási Áron műve nyomán készült népzenés-néptáncos színházi feldolgozást adják elő. A folkprogramokról a Maros Művészegyüttes gondoskodik.

A városi ünnep harmadik pillére a koncertek lesznek, amelyekre csütörtöktől vasárnapig várják a bulizni, kikapcsolódni vágyókat. A koncertek központi helyszíne is a vár lesz. A fellépők között szerepel a 4S Street, a Punnany Massif, Apostol, Compact. A vasárnapi zárónapon a főtéri nagyszínpadon a Beatrice és Ákos koncertezik – jelentette be Molnár Imola.Molnár Imola programigazgató, Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke és Jakab Orsolya főszervező | Fotó: Vásárhelyi Forgatag

Szente Katalin, a Forgatag szervezésében háttérintézményként résztvevő Marosvásárhelyért Egyesület elnöke kifejtette, hogy a rendezvénysorozaton több tízezer ember vesz részt évente, ami a programok bővülésével egyre nagyobb tömegeket vonz. Hangsúlyozta, szükség van továbbra is a Vásárhelyi Forgatagra, illetve annak továbbvitelére.

Jakab Orsolya főszervező a sajtó kérdésére válaszolva elmondta, ezúttal is lesznek kerekasztal-beszélgetések, amelyeken alapvetően marosvásárhelyi témákat fejtegetnek. Hozzátette azonban, hogy az idei beszélgetéseken nyitnak más irányba is, hiszen idén először nemcsak a Marosvásárhelyt érintő témákat ajánlják, hanem formabontó, elsősorban a fiatalokat is érintő, érdeklő témák is teret kapnak. Szakértőkkel, szülőkkel és fiatalokkal tartják ezeket a kerekasztal-beszélgetéseket, amelyeken remélhetőleg sokan részt vesznek majd – tette hozzá.

Jakab Orsolya végezetül elmondta, az idei rendezvény legfontosabb üzenete, hogy a Vásárhelyi Forgatag a családok, a közösség találkozóhelye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?