„Nekünk a Főtér a Grund!” – augusztusban ismét visszatér a Kolozsvári Magyar Napok

Ismét visszatér a Kolozsvári Magyar Napok (KMN), ezúttal remélhetőleg a koronavírus-járvány előtti megszokott módon szórakozhatnak az érdeklődők augusztus 13. és 21. között – hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön. A meghívottak között szerepel többek között a Bagossy Brothers Company, a Csík zenekar és Presser Gábor is.

A sajtótájékoztatón Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár egyesület elnöke, a Kolozsvári Magyar napok főszervezője, Szabó Lilla, a KMN programigazgatója, valamint Gerzsa Csaba, első beosztott konzul beszélt a több száz programos rendezvényről. 

Gergely Balázs, a KMN főszervezője elmondta, reméli, hogy ezúttal a fesztivál a már két évvel ezelőtti kerékvágásban zajlik majd. A szervezők munkájának lényege valójában az, hogy a közönségért dolgozzanak, örömet szerezzenek az embereknek. „Az elmúlt két év megviselte a rendezvényszervező szakmát, de ezt a megszorításokkal teli időszakot már a hátunk mögött hagytuk, és ezúttal is együtt ünnepelhetünk a 8 napos fesztiválon, amely augusztus 13-án a 0. nappal startol”  – tudatta Gergely Balázs.

Hozzátette, idén is Kolozsvár főtere lesz a legfontosabb helyszíne a rendezvénynek. A Főtéren naponta két koncerttel szórakoztatják a közönséget, színes könnyű- és komolyzenei palettát állítottak össze a szervezők. „Édeskeserű számunkra az, hogy a Farkas utca jelenleg felújítás alatt áll, hiszen ez okból nem használható ki az utca teljes egészében, de a református templom felőli utcarész használható majd a rendezvény ideje alatt” – emelte ki a főszervező.

Gergely Balázs, Szabó Lilla és Grezsa Csaba | A szerző felvétele

Többek között a Fogoly utcában található Borutca, a Szent György-szobor környéke, a magyar iskolák nagy része, a Bánffy-palota és Szentegyház utca ad helyet a fesztiválnak – részletezte Gergely Balázs, hozzáfűzve, a Szentegyház utca a fiatalok helyszíne lesz, esti bulikkal színesítve a Kolozsvári Magyar Napokat. A falumúzeumban és a Hója-erdőben vasárnap a hagyományos főzőversenyt és a Donaton versenyfutást tartják meg, valamint gyermekprogramokkal is készülnek. Ami a beltéri helyszíneket illeti, a Kincses Kolozsvár egyesület elnöke részletezte: a Néprajzi Múzeum előadótermében és koncerttermében, a Kolozsvári Magyar Színházban képzőművészeti programokat, előadásokat szerveznek. Az Emese park ezúttal is várja az érdeklődőket a Farkas utcai református templom romkertjében.

Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója hangsúlyozta, a program összeállítása folyamatban van. A KMN honlapját június elején teszik elérhetővé, és továbbra is használni lehet a rendezvény applikációját.

Jön a Republic, a Csík zenekar, Presser és Bagossyék is

A KMN augusztus 13-án a hagyományos ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd hétfőn a Kolozsvári Magyar Színház előadótermében a nyitógálával ténylegesen elstartol a fesztivál. Gergely Balázs ismertette a Kolozsvári Magyar Napok programjának egy részét: a Főtéren fellép többek között Varga Miklós és a Band, a Republic, a Budapest Klezmer Band, a Csík zenekar és Presser Gábor, a Vígszínház fiúegyüttese, a Grund. „Nekünk a Főtér a Grund” – emelte ki a főszervező, tehát egyértelmű, hogy az együttes a Pál utcai fiúk című musical dalait adják elő. A Főtéren fellép még a Pokolgép, valamint a Bagossy Brothers Company. A rendezvény az Operettszínház Csárdáskirálynőjének bemutatójával zárul vasárnap. Kolozsvár főterén naponta két koncerten bulizhatnak és szórakozhatnak a részvevők, az első koncert 19, a második 21 órakor kezdődik.

Gerzsa Csaba, első beosztott konzul elmondta, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa is programmal készül a Kolozsvári Magyar Napokon, a konzulátus udvarát kulturális térré alakítanák át a rendezvény idejére. Továbbá elmondta, fontosnak tartják bemutatni az ország sportkultúráját, a sport jelenét, ezért egy olimpiai bajnok meghívásával készülnek, bár kilétéről még nem tudhatunk információkat, ezt majd hamarosan közlik a szervezők.

(Nyitókép: Borsi Balázs)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?