Összzenei fesztivállal indítja az idei nyári szezont Csíkszereda

Egész Erdélynek szóló, majdnem minden zenei műfajt felvonultató nyárindító fesztivállal kíván hagyományt teremteni Csíkszereda önkormányzata idén. A NyárON Szereda elnevezésű fesztiválon a város eddig kevéssé látogatott helyszíneit is megnyitják a közönség előtt, és nemcsak a helyieket, hanem más térségek lakóit is szeretettel várják június közepén, az iskolai év utolsó hétvégéjén.

A négynapos rendezvénysorozatot június 9–12. között tartják, és az elképzelések szerint hagyományteremtő jelleggel a magyar zenei értéktárat vonultatnák fel. Egyúttal megnyitnák az erdélyi nyári fesztiválszezont, amelyet hagyományosan a Kolozsvári Magyar Napok és a Vásárhelyi Forgatag zár – jelentette be Korodi Attila polgármester. Megjegyezte, a NyárON Szereda nem helyettesíti a hagyományosan augusztus elején szervezett városnapokat, utóbbi ugyanis kifejezetten a megyeszékhely lakóit szólítja meg, miközben az összzenei fesztivál Erdély és a Kárpát-medence minden tájáról várja a vendégeket.

A polgármester hozzátette, azért tartották fontosnak már januárban bejelenteni a júniusi fesztivált, hogy a távoli vidékeken élő érdeklődőknek is legyen idejük megszervezni a nyári programjaikat, és beilleszteni közéjük a NyárON Szeredát. Megjegyezte, fontos szempont az is, hogy a fesztivál a csíksomlyói pünkösdi búcsú után egy héttel lesz, így várhatóan sokan töltenek el hosszabb időt a térségben, ami a helyi turizmusnak is kedvező lesz.

A fesztivál újdonsága, hogy olyan tereket is megnyitnak a közönség előtt, amelyeket eddig nem használtak. Ilyen lesz a Mikó-vár mögötti tágas udvar, valamint a Vákár Lajos Műjégpálya mögött található gyorskorcsolyapálya, illetve a zsögödi strand. De a hagyományos fesztiválhelyszíneken is lesznek események: a Csíki Játékszínnek és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek otthont adó művelődési házban, a Szakszervezetek Művelődési Házában, valamint a központi tereken és udvarokon.

„Négy nap, amikor a zene szól, a stílusok találkoznak. És az a négy nap, amikor a NyárON Szereda fesztiválon a Csűrdöngölőt és a Székelyföldi Operahetet is megtartjuk. Azt szeretnénk, hogy kicsik, nagyok, a komolyzenét, a könnyűzenét, a rockzenét vagy a népzenét kedvelők egyszerre lehessenek itt, egyszerre örülhessenek a zene és alkotóik által teremtett hangulatnak” – fogalmazott a polgármester.Várhatóan a művelődési ház lesz az egyik fesztiválhelyszín | Fotó: Gábos Albin

Prigye Kinga, a polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője, programfelelős hozzátette, hogy a meghívott előadók között nemcsak erdélyi és magyarországi zenészek, zenekarok lesznek, hanem a Vajdaságban és a Felvidéken tevékenykedő művészekkel is felvették a kapcsolatot. Könnyűzene, rock, alternatív, kísérleti, folk és minden, ami a népi hagyományok köré szerveződik, emellett színház meg kamaraelőadások tarkítják a fesztivált.  

A végleges fesztiválprogramot várhatóan március derekán ismertetik. Egyelőre a biztos fellépők között tudhatják Ákost, valamint a Kiscsillag, a Budapest Bár és a Magashegyi Underground zenekart. Rámutatott, a fesztivál nemcsak esti, hanem egész napos programokat kínál.

Korodi Attila azt is elmondta, hogy a tervek szerint nemcsak kifejezetten zenei programokkal, hanem más, minden korosztálynak izgalmas tevékenységekkel készülnek. Ennek érdekében több civil szervezettel is felvették a kapcsolatot, hogy javasoljanak és majd szervezzenek saját eseményeket.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondták, a fesztivál pontos költségvetése még nem ismert, ez annak függvényében változik, hogy milyen előadókat és további programokat hoznak be a rendezvénysorozatra. A Maszol kérdésére válaszolva pedig kifejtették, hogy egyelőre az sem tisztázott, hogy teljesen ingyenes vagy részben, esetleg teljesen fizetős lesz a fesztivál. Az azonban biztos, hogy karszalagos rendszerrel oldják meg a belépést annak érdekében is, hogy pontos képet kapjanak a résztvevők számáról. Végezetül megjegyezték, hogy a nyár elején aktuális járványügyi előírások figyelembevételével szervezik meg a fesztivált. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?