Erdélyi színházi produkciók is vannak az UNITER jelöltjei között

Közzétette életműdíjait és a színházi bemutatók szempontjából a járvány miatt szűkösre sikerült 2020-as évre szóló jelöléseit a Román Színházi Szövetség (UNITER). Több erdélyi magyar vonatkozású is van közöttük.

Az UNITER szenátusa úgy döntött, kiválósági díjat ebben az évben nem ad át, színészi életműdíjat kap Ileana Ploscaru és Marcel Iureș, post-mortem rendezői életműdíjjal ismerik el Alexandu Dariét, díszlettetvezői életműdíjat kap Geta Medinschi és kritikusi, színháztörténészi tevékenységéért méltatják Ion Parhont. Emellett különdíjaban részesül a nagyszebeni Radu Stanca Színház Digitális Színpad című online platformja és a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház, illetve a bukaresti Nottara Színház Teatrul Poesis című programja.

Az UNITER 2021-es jelöltjei között szerepel a legjobb tévészínház/teleplay kategóriában a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Shorts című Beckett-darabokat feldolgozó projektje Zakariás Zalán rendezésében, a legjobb díszlet kategóriájában Andu Dumitrescu, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház Pool (no water) című előadásán dolgozott, a legjobb főszereplő színésznő kategóriájában Kató Emőke, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja, akit ezúttal a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület projektjéért, a Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois című előadásban alakított Eszter Nagy szerepéért jelöltek. A jelöltek között egy másik Reactor-előadás is szerepel: az (In)corect, amelynek rendezője, Leta Popescu esélyes a legjobb rendezőnek járó UNITER-díjra.

A 2021-es UNITER-gála helyszínét és időpontját még nem jelentették be.

Kapcsolódók

Kimaradt?