Samfest Jazz&Wine – esett az első napon, ami jó jel!

Pénteken kezdetét vette Szatmárnémetiben a Samfest Jazz&Wine dzsesszfesztivál, amelyen, immár hagyományszerűen, némi eső és viharos erejű szél is tiszteletét tette. Ez pedig annak az előjele, hogy a következő két nap fergeteges siker lesz!

Fotó: A szerző felvétele

Nagy hagyománya van Szatmárnémetiben a dzsesszfesztiválnak, már a hetvenes években nagy sikernek örvendő, nemzetközi hírű fesztiválokat tartottak itt. Némi szünet után a 2000-es években újraindult a fesztiválok sora, három évvel ezelőtt pedig újjászületett a dzsesszfesztivál Samfest Jazz&Wine néven.

A változatos zenei különlegességek és a kiváló fellépők mellett a szervezők idén borkóstolóval és bakelit lemezek vásárával is várják az érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy a minőségi zenei kínálat mellett a szatmári borokat is megismertesse, népszerűsítse.

Fotó: A szerző felvétele

A borkóstoló alkalmával a résztvevők közelebbről és mélyrehatóbban megismerkedhetnek a bélteki Nachbil, a halmi Năstase illetve az avasújvárosi Ludróczki borászatok különlegességeivel és ízvilágával. Június 24-én, szombaton 17.30 órától magyar nyelven, június 25-én, vasárnap ugyancsak 17.30 órától pedig román nyelven fog zajlani a bemutatás.

A hagyományos dzsessz zenét játszó együttesek mellett az idei kiadás műsorában olyan formációk is színpadra lépnek, amelyek izgalmasan vegyítik a dzsessz hangzásvilágát más zenei elemekkel, stílusokkal.

Fotó: A szerző felvétele

A fesztivál első napján Szatmárnémetibe érkezett új zenei projektjével és új albumával Luiza Zan nemzetközileg is elismert dzsesszénekesnő és előtte az egyedi zenei élményt hozó 7th Sense melegítette be a közönséget, akik egyébként az egyik legfiatalabb és legelismertebb romániai dzsessz zenekar. Sajnos a Luiza Zan koncert végét már megzavarta a viharos szél, szerencsére csupán két dalt nem tudtak eljátszani a tervezett listáról.

Szombaton és vasárnap újabb izgalmas zenei élményekre számíthatnak az igényes zene rajongói. Fellép a dzsesszt a világzenével mesterien ötvöző Djabe együttes. izgalmas élményeket ígér a nagykárolyi Acoustic Station koncertje is, ők a zenei elemek harmonikus és könnyed összhatásával kápráztatják majd el a közönséget. A késő esti hangulatról szombaton a rögtönzött tánczenét játszó B.A.U. (Brigada Artistică Urbană) gondoskodik majd.

Fotó: A szerző felvétele

Vasárnap a fúziós jazz-hip hop-ot játszó trió, a Jazzbois lép majd szinpadra, a fesztivál egyik legfontosabb meghívottja pedig a Brooklynból Nat Osborn és zenekara – ők is a vasárnapi programot erősítik. A dzsesszfesztivál vasárnap a Hanging Around vinyl sessionnel ér véget, Mihu & Dudewithvinyl bakelit lemezekről biztosítja a talpalávalót. Ők péntek este is felléptek néhány perc erejére, őket már az eső „küldte le” a színpadról.

Fotó: A szerző felvétele

A fesztivált egyéb apróbb programok is színesítik a borkóstoláson túl is: a Samstudia diákszövetség például vakrandira invitálja az érdeklődőket egy-egy könyvvel, a Tűzoltótorony pedig a késő esti órákig látogatható a fesztivál ideje alatt.

Frissítve: „Az előrejelzések alapján a késő délutáni és az esti órákra szélsőséges időjárás várható. A dzsessz élményt ennek ellenére szeretnénk maximálisan átadni, ezért a ma (szerk. megjegyzés: szombat) esti koncertek, változatlan időpontban a Dinu Lipatti Állami Filharmónia koncerttermében lesznek megtartva. Várunk mindenkit sok szeretettel!” – írja közleményében a dzsesszfesztivált szervező G. M. Zamfirescu Kulturális Központ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?