Regionális versmondó versenyt tartottak Varsolcon

Immár 24. alkalommal szervezték meg a Kányádi Sándor Versmondó Versenyt Varsolcon. A regionális megmérettetésen hét megye - Bihar, Beszterce, Kolozs, Szatmár, Maros, Máramaros és Szilágy - talpraesett versmondói vettek részt.

Dénes Irénke, az esemény szervezője elmondta, 23 évig országos jellegű volt a verseny, idéntől ez regionálissá alakult. Kányádi Sándor szavait idézve kiemelte: ,,Addig vagyunk magyarok, amíg magyarul beszélünk, magyarul gondolkodunk, magyarul tanulunk, …nem határon túli magyar vagyok, hanem határtalanul magyar” – mondta a költő, aki sajnos már nem lehet velünk, de addig, amíg olvassák, szavalják verseit, neve élni fog, fogalmazott.

Az idei megmérettetésen jelen volt Winkler Gyula európai parlamenti képviselő is, mondván, a szavalóverseny által Varsolc település a Partium, Erdély és Szilágyság fővárosa lett. Mint fogalmazott, az Európai Unióból, Brüsszelből is látszik a Szilágyság és azok a közösségek, amelyek tisztelik az örökségüket, szeretik az anyanyelvüket és harcolnak az identitásukért. „Nekünk, kisebbségnek, ebben az országban nem adatott meg, hogy mindent tálcán kapjunk, nekünk meg kell harcolni sok olyan dologért, amely másoknak természetes. Meg kell harcolni az iskoláért való jogért, az anyanyelvünkhöz való jogért, az identitásunkért, és mindezt meg kell alapozni az anyanyelvvel, a verssel, az odaadó pedagógusok, támogató szülők munkáján keresztül. Tovább kell vinni ezt a lángot, hogy a „csillagszemű fiatalok” unokái is el tudják majd mondani, hogy a mi anyanyelvünkön élünk, álmodunk, és a mi anyanyelvünk lesz az alapja a közösségnek nemzedékek múlva is” – fogalmazott.

A szerző felvételei

Bréda Lajos polgármester is köszöntötte a jelenlévőket a hepehupás Szilágyságban, és röviden bemutatta a községet a távolról érkezett vendégeknek, versenyzőknek. A regionális döntő megnyitóján Thököly Vajk verseivel üdvözölte a közönséget, majd a szavalóversenyt követően Szabó Enikő mesemondó mesélt, amit alternatív programok, gálaműsor és Marosán Csaba színművész előadása követett.

Az előkészítő-II osztályos korcsoportban I. díjat ért el a nagyváradi Nagy Léda (II. osztály), II. díjjal jutalmazták a kalotaszentkirályi Pap Sárát (II. osztály), és III. díjjal térhetett haza a kolozsvári Farkas-Bocskai Kata (I. osztály). Dicséretben részesült a besztercei Aczél Péter, a kolozsvári Jakab-Mátyás Emma, a szilágycsehi Molnár Szintia-Emília, és a nagyváradi Várdai Péter. Ebben a korcsoportban a zsűri különdíját a sarmasági II. osztályos tanuló, Erdei Laura, a máramarosszigeti Balázs Raymond, a nagybányai Lais Petra és a szatmárnémeti Zsombori Gergő vehette át. A III-IV osztályosok körében I. díjban részesült a kökényesdi Tárkány Mira (III. osztály), II. helyezést ért el a szilágybagosi Szabó Szabolcs (IV. osztály) és harmadik helyezett lett a szatmárnémeti Balla Nóra (IV. osztály). Dicséretben részesült a tőzmiskei Kosztandi Zselyke és a kalotaszentkirályi Szőke-Okos-Rigó Kincső. A csoport különdíját a krasznai Valki Balázs, a nagybányai Tamás-Sajtos Annamária-Ida és a besztercei Pásztor Izolda vihette haza.

A zsűri tagja, Dr. Kovács Éva magyartanár a szavalóverseny kapcsán a Maszolnak elmondta, tartalmas és színvonalas volt a XXIV. Kányádi Sándor szavalóverseny regionális szakasza. “Öröm volt hallani a versmondó kisdiákok produkcióit, akik előadásukkal egyértelműen igazolták az idén is, hogy talentumaik méltó módon juttatták el a verseny ezen szakaszára. Olyan verskedvelő tanulók képviselték iskolájukat, megyéjüket, akik számára fontos az irodalom, s azáltal, hogy megtanultak egy Kányádi Sándor verset, nemcsak ők maguk lettek gazdagabbak, hanem a vershallgató közönséget, a zsűri tagjait is gazdagították.

A zsűri tagjainak nem volt könnyű dolga, hisz a legjobbak között kellett rangsort meghatároznia, a legjobbak közül kellett a legeslegjobbat megtalálnia. A helyezések megállapításakor több kritériumot vettünk figyelembe. Fontos figyelni a versválasztásra (a diák életkorának megfelelő legyen a vers, lényeges a terjedelem), az előadás során a természetességre, a megfelelő beszédtempóra, a hangszínnel való játékra, a szünetek megfelelő tartására, a hangok tisztán való ejtésére, a színpadon való megállásra (öltözet, megfelelő kezdés és zárás)” – mondta, végezetül minden versmondó kisdiáknak gratulált, és arra biztatta őket, hogy továbbra se hagyják abba a verstanulást és a versmondást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?