,,A vers az, amit szeretni kell” – Kányádi Sándor szavalóverseny Varsolcon

Idén 23. alkalommal rendezték meg a szilágysági Varsolcon a Kányádi Sándor országos szavalóversenyt. Ezúttal az ország 15 megyéjéből – ahol magyar oktatás zajlik – 90-en jelentkeztek.

Zsúfolásig megtelt a varsolci kultúrotthon szombat délelőtt. Kisdiákok, szülők és pedagógusok izgatottan várták a megmérettetést, amely Bréda Lajos helyi polgármester és Faluvégi Ervin főtanfelügyelő-helyettes köszöntésével vette kezdetét. Ez utóbbi kiemelte, a Szilágyságban nagyon sok látnivaló, érték van, amiért érdemes eljönni. Egyik érték a Kányádi Sándor szavalóverseny, és a költészetet népszerűsítő rendezvények, melyben az elmúlt hetekben nem volt hiány a megyében. A múlt hétvégén Szilágysomlyón tartották meg az országos József Attila szavalóversenyt, nemrég Zilahon A Költészet Tavaszát, de az évente megtartott Ady szavalóverseny is a Szilágyságot teszi célponttá, mert már a nagyvilágból is érkeznek költészetkedvelők. Továbbá hangsúlyozta: nagy értékünk a vers, mert minden ünnepünkhöz fűződik vers, és minden alkalom, amikor verset mondunk, ünneppé válik. A vers és a versmondás hungarikummá vált, ezért a az mindannyiunk szívügye itt a Szilágyságban.

A szerző felvételei

Dr. Pető Csilla nyugdíjas tanfelügyelő, egyetemi tanár köszöntő beszédében elmondta, a 23 év nagyon hosszú idő egy szavalóverseny életében, és öröm megtapasztalni, hogy a pedagógusok és a szülők pozitívan reagálnak erre a rendezvényre, ami azt bizonyítja, hogy mindig szép emlékekkel, csordultig tele szívvel távoztak. A varsolci iskola kapcsán megfogalmazta, a tanintézményben komoly, rendszeres, pontos munka zajlik, és az iskolában szép anyanyelvünkre tanítják, oktatják a gyerekeket. A hungarikumra reflektálva kiemelte, a középkelet-európai régióban nincs még egy olyan nemzet, akik szavalóversenyt rendeznének. ,,Mi azért szavalunk, mert van mit, van kitől, és a versmondás nagyon pozitív hatású a gyermekek fejlődésére” – mondta.

A versenyt megelőzően a Báthory István Alapítvány keretén belül 2006-ban alakult Szederinda citeracsoport népdalokat adott elő, majd Thökölyi Vajk szilágysági magyar költő saját verseit szavalta, melyek „terápiával szolgálnak az emberi léleknek”, és bemutatta legújabb, hatodik kötetét.

A szavalóverseny egykori megálmodója, kezdeményezője, Dénes Irén tanítónő elmondta: először a harmadikos tanulóival, akik már 35 évesek, indította a versenyt osztályszinten, majd fokozatosan országos szintűvé nőtte ki magát 2009-ben. A versenyen nagy szeretettel zsűriztek költők, írók, színművészek. Ezúttal a bírálóbizottság elnöke dr. Pető Csilla, nagy tapasztalattal rendelkező nyugdíjas-pedagógus volt.

,,A névadó költő nagyon örült, amikor megtudta, hogy az ő nevével indult a verseny, így 2018-ban, amikor meglepetés-születésnapot szerveztek neki, meghívtak minket is a születésnapjára. Nagy öröm volt vele találkozni. Megkérdeztem tőle, mit üzen a varsolci szavalóknak. Sándor bácsi nem sokat gondolkodott, hiszen mindig a kisujjában volt a felelet, és azt válaszolta: mondják a verset, mindegy hogy ki írta azt. Hát mi ezt megfogadtuk, és azóta is mondjuk, mert szeretjük a verseket” – mesélte Dénes Irén.

A szavalóversenyt követő szünetben – a kézműves foglalkozások mellett – a krasznai Lelik Berta néptáncolni tanította a gyermekeket. A díjkiosztás előtt a 2007-ben alakult l’Adyk verséneklő együttes megzenésített verseket adott elő, majd a helyi kisiskolások Szőke Edith iskolaigazgatónő felkészítésével tangót táncoltak el.

A felemelő pillanatok után a díjkiosztás következett, mely főleg örömkönnyek, nagy ölelések közepette zajlott. A zsűri elnöke elmondta, sok szépen beszélő, ügyes, okos és szép megjelenésű gyermek vett részt a versenyen, melynek célja a tehetséges gyermekek felismerése, a tehetségnek a gondozása. Az idei verseny, melynek egyik főtámogatója a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ, nagyon magas szintű megmérettetés volt, hibátlanul, gyönyörűen szavaltak a kisdiákok, ezért nagyon szoros volt a mezőny.

A három kategóriában zajlott verseny eredményei:
Előkészítő – I. osztály csoportban I. helyezést ért el Darabont Dominik (előkészítő osztály, felkészítő tanítónő Király Enikő, Szilágyperecsen), II. díjat kapott Erdei Laura (első osztály, felkészítő tanítónő Kocsis Gabriella, Sarmaság), III. helyet Nagy Léda (első osztály, felkészítő tanítónő Rusz Csilla Mária, Nagyvárad). Dicséretben részesültek: Pap Mara Eszte, (előkészítő osztály, felkészítő tanítónő Egri Edit, Kraszna), Kolumbán Álmos Gergő (előkészítő osztály, felkészítő tanítónő Biró Kinga Amália, Barót) Szabó Gyergyai Dóra (első osztály, felkészítő tanítónő Kelemen Éva, Kézdivásárhely) és Kiss Erik Sebastian (első osztály, felkészítő tanítónő Kupás Enikő, Érkörtvélyes)
A II-III. osztályosok között I. helyezett lett Szász Blanka Ludovika        (II. osztály, felkészítő tanítónő Tóth Éva Andrea, Nagyszalonta), II. díjjal térhetett haza Szekrényes Előd (III. osztály, felkészítő tanítónő Domokos Melinda Zsuzsa, Sepsiszentgyörgy), III. díjas lett Molnos Abigél (II. osztály, felkészítő tanítónő Crepelca Kovács Beatrix, Temesvár). Dicséretben részesült: Tóthfalusi Máté (III. osztály, felkészítő tanítónők Bartha Magda, Kolvács Ildikó, Kolozsvár), Merker Kristóf (II. osztály, felkészítő tanítónő Kovács Éva Irén, Szatmárnémeti), Dorner Márk (III. osztály, felkészítő tanítónők Palkó Margit, Tamási Emese, Temesvár), Sára Cyntzia – Jázmin (III. osztály, felkészítő tanítónő Tóth Anita, Nagyszalonta), Seres Csenge (III. osztály, felkészítő tanítónő László Andrea, Kraszna), Kiss Hanna Boglárka (III. osztály, felkészítő tanítónő Gábor Lizetta, Marosvásárhely).
A harmadik korcsoportban I. díjazott lett Kovács Tamás (IV. osztály, felkészítő tanítónő Lázár Katalin, Csíkszereda), II. Bányai Erik (IV. osztály, felkészítő tanítónő Bálint Tünde Irma, Nagybánya), III. Göndör Nándor (IV. osztály, felkészítő tanítónő Tóth Tünde, Szentivánlaborfalva). Dicséretesek: Butuza Zsófia (IV. osztály, felkészítő tanítónők Dániel Melinda, Kis Angéla, Szamosújvár), Demes Judit (IV. osztály, felkészítő tanítónő Bagoly Antónia, Kovászna), Ardelean Ida (IV. osztály, felkészítő tanítónő Kassay Beáta, Máramarossziget) és Horváth Szilvia Viktória (IV. osztály, felkészítő tanítónő Viszhányó Aranka, Arad).

,,Az értékelő bizottság tagjaként elmondhatom, hogy az idei országos döntőre érkezett kisgyermekek szavalatait, színvonalas előadásmód, tiszta, helyes kiejtés jellemezte. A koruknak megfelelően választott verseket magabiztos kiállással mondták el, alátámasztva azt a gondolatot, miszerint a vers az, melyet mondani kell, a vers az, amit szeretni kell, mert a vers mindenkié” – fogalmazott Hari Tünde-Hajnalka, Szilágy megyei tanfelügyelő, aki megköszönte a szervezők munkáját, a támogatók hozzájárulását, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a nagyszabású rendezvény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?