Szilágyság: Focikupát szerveztek Désházán

Szombat délelőtt a szilágysági Désházán rendezték meg a XX. Pünkösdi Focikupát a Szilágysági Öregfiúknak. A sporteseményen a szilágysági magyar 30 év feletti játékosok vettek részt, a vándorkupát ezúttal az utolsó torna győztese, Varsolc-Szilágyperecsen csapata vitte.

„20 éve született meg az ötlet, hogy évente négyszer old boys focitornát szervezzünk az idősebb korosztálynak. Ezáltal két évtizede minden magyar közösségnek lehetősége van ezen résztvenni, és általa a játékosok, a résztvevők megismerik egymást, a helyi közösségét, a településeket, és barátságok szövődnek” – fogalmazott Seres Dénes parlamenti képviselő, szervező, aki beszédében kiemelte, hogy nem szabad elfeledkezni a magyarság sorsáról, jövőjéről, különösen ebben az évben, amikor a magyar közösség egy nagy megpróbáltatás előtt áll. Olyan EU-t akarunk, mondta, amely háborús helyzetben sem feledkezik meg az alapvető emberi és kisebbségi jogokról: az anyanyelvhasználat, valamint az oktatási és kulturális jogok garantálásáról. Az RMDSZ-es önkormányzatok sikeresen végezték munkájukat még annak ellenére is, hogy folyamatosan magyarellenes támadásokkal vagy a kormány megszorításaival kellett szembenézniük. Megtanultunk viharban építkezni – hangsúlyozta.A Pünkösdi focikupát a Szent István focikupa követi augusztus 20-dika körül, ősszel a Szüreti kupát rendezik meg, majd év végén a Szilveszteri kupát. Minden alkalomkor népes csapat és közönség vesz részt a sporteseményen, a mérkőzések jó hangulatban zajlanak, annak ellenére, hogy a sportban mindenki a legjobb eredményt szeretné elérni. Ezúttal csaknem 200 játékos és szurkoló vett részt a sportrendezvényen.

A győztes csapat | A szerző fotói

Petkes András Szilágyszeg község polgármestere a nap folyamán elmondta, ez már a harmadik alkalom, amikor a désháziak otthont adnak ennek a népszerű eseménynek. „Ilyenkor a sport és a barátság összeköti a településeinket, és mindannyian játszva és küzdve bebizonyítjuk, hogy a sport nem csak egy játék, hanem egy eszköz is, mely révén barátságok születnek. Ez a focitorna nem csak a győzelemről, hanem arról is szól, hogy együtt ünnepeljük a magyar közösség erejét és összetartozását” – fogalmazott a polgármester.A versenyre 15 csapat jelentkezett, végül a mérkőzés napján 12 csapat jelent meg. A focitornán a désháziak is résztvettek. Petkes András elmesélte, a településnek két csapata és nagyon jó pályája van, ahol a helybéliek rendszeresen edzhetnek. „Van egy műfüves focipályánk, és letettük a projektet egy 180 férőhelyes sportcsarnokra is. A désházi csapat már a 2000-es években is játszott a negyedosztályban, megyei szinten” – mesélte, hozzátéve, egykoron aktív tagja volt a csapatnak, hiszen az első térdműtétéig csatár volt a megyei csapatban. Bár nagyon szeretne résztvenni a tornán, már nem könnyű felvenni a versenyt a 30-35 éves fiatalokkal. A désházi labdarúgásnak mint mesélte, lenne jövője, de ahhoz nagyon sok pénzre, támogatásra lenne szükség, amit nem engedhet meg az önkormányzat, ezért jelenleg önerőből űzik ezt a sportágat, hobbit. A műfüves focipályán hetente, pénteken délután 9 órától a fiatalok és az idősek rúgják egymás ellen a bőrt, ami többnyire a fiatalok győzelmével végződik.

A szinte késő délutánig tartó 20. Pünkösdi focikupát ezúttal Szilágyzovány csapata nyerte, és Deák Ferenc kapusuk személyében a legjobb kapus díját is ők vihették haza. Második helyezést értek el a vendégcsapat, a kolozsvári főkonzulátus játékosai, míg harmadik díjjal tért haza Szilágynagyfalu csapata. A nap folyamán 6-6 góllal három gólkirály is született: Szigyártó Zsolt (Kraszna), Crisan Roland (Szilágyzovány) és Nagy Levente (Szilágynagyfalu) személyében.A győztes csapat kapitányaA szilágyzoványi nyertes csapat csapatkapitánya a győzelem után elmondta: a szilágyzoványi fiúkat egy 20-25 éves barátság köti össze, hetente rendszeresen játszanak, és minden fociturnén résztvesznek.

„Erre az eredményre nagyon számítottunk, hiszen ezúttal teljes volt a csapat, mindenki itthon volt, mert az egyik legnagyobb problémánk, amikor valamelyikük külföldön van. Ezt az eredményt megérdemeltük, mert Szilágyzoványon tehetséges emberek fociznak. A fociszeretet buzdít, szeretjük, amit csinálunk, persze mindezt szórakozásból, és mert jó a baráti kör. A barátság összetartja a csapatot, és reméljük ennek az eredménynek nemcsak mi, hanem a falu és a polgármesterünk is örülni fog” – mondta meghatódva Egri Barna (Jackson) csapatkapitány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?