Futballgenerációk a szélesvásznon: feledhetetlenek és bíráltak

Egy hét múlva kezdik el vetíteni A válogatott szívében – Az öltözőből Németországig (În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania) című filmet. Az előbemutatókat követően május 17-től már a nagyközönség is megtekintheti Radu Achim dokumentumfilmje révén Románia labdarúgó-válogatottjának útját a selejtezőkből az idei nyári Európa-bajnokságra.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) szerint az alkotás egyedi és autentikus perspektívát kínál a szurkolóknak a válogatott történetéről, kulisszatitkokat fedve fel az edzésekről és a meccsekről. „A film hűen mutatja be a csapat útját a kvalifikáció felé. Az izgalmakkal, a csalódásokkal, az örömökkel, a kifáradással és a kirobbanó energiákkal együtt” – vélik.

A beharangozó ugyanakkor külön kiemelte, hogy a legtöbbet bírált generáció történetét mutatja be az alkottás. „Egy olyan csapat története, amelyben szinte senki sem hitt” – vélekedtek. Achim az FRF hivatalos honlapján arról beszélt, hogy meglátása szerint sikerült bemutatni a játékosok valós személyiségét. Meggyőződése, hogy ez a dokumentumfilm „egy életre szóló lecke”, amelyből bárki példát meríthet. „Ez nem pusztán a kvalifikáció története és még csak nem is egy generáció története. Egy olyan egységet fedeztem fel, amelyről nem gondoltam, hogy létezhet egy csapaton belül. Valódi család. Ha arra számítasz, hogy látsz majd néhány tetovált, luxuséletet élő, felszínes és boldog játékost kvalifikációt ünnepelni, akkor csalódni fogsz” – mondta a rendező.

Emlékezetes, hogy a romániai labdarúgás aranygenerációjának tartott, Gheorghe Hagi, Gică Popescu vagy Ilie Dumitrescu nevei által fémjelzett válogatottról is épp idén készült dokumentumfilm – Gyerünk Románia! – az romániai labdarúgógás aranygenerációjának története címmel –, de amíg az aktuális generáció a „bíráltak” jelző terhe mellett kvalifikált az Eb-re, addig Jenei Imre és Aghel Iordănescu – fia, Edward Iordănescu ugye az aktuális szövetségi kapitány – szövetségi kapitányok irányítása mellett a 1980 és 2000 között „feledhetetlenként” írták be magukat a futballtörténelembe. Az aranygeneráció „búcsúmeccse” amúgy szintén közeleg, május 18-án lesz Bukarestben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?