Nem kell se az államnak, se Kolozsvárnak, így külföldi kézbe kerülhet az aranyműves háza

„Ha az intézmények tökéletesen működnének, akkor egy ilyen ingatlan soha nem lenne elérhető a piacon, mert az állam elővásárlási jogot gyakorolna” – mondta a ház egyik tulajdonosa, Lucian, aki nagyon szeretné, ha Kolozsvár egyik legépebben megmaradt barokk polgárházában kulturális intézmény működne, a közösség számára nyitott hely lenne. A háztulajdonost annak kapcsán kerestük meg, hogy nemrégiben addig soha nem látott képeket posztolt az ingatlan belső teréről.

A szemfülesek már tavaly augusztusban észrevehették, hogy egy óriási „Eladó” plakát jelent meg Kolozsváron a Minorita köz (Hermann Oberth) és Király (Ion I. C. Brătianu) utca sarkán álló aranyműves házán, amely az egyik legjobb állapotban fennmaradt barokk épület Kolozsváron, és Mátyás királyhoz köthető legendák is kapcsolódnak a ház elődjéhez, ahol bíró lakott.

Fotók: a tulajdonos személyes archívumából

A legenda szerint ugyanis, amikor a király álruhában Kolozsvárra látogatott, hogy saját szemével lássa, milyen népének sora, egy poroszló a bíró házába terelte be fát vágni. Amikor Mátyás a fizetségét kérte volna, a poroszló megverte, és a bíró pedig lehordta. Mátyás ekkor három hasáb fára ráírta a nevét krétával, majd, amikor később királyi ruhában jelent meg a városban, megkérdezve a bírót, hogy hogy sanyargatják-e a szegényeket, a hasábok bizonyították, hogy a bíró hazudik, akit fejvesztésre ítélt.

Az épület megérdemel egy „egységes jövőképet”

Lucian, a ház egyik tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, évente nagyon sok turista látogatja a házat, viszont mivel az magántulajdonban van, és több család birtokolja, nem lehet bemenni. „Én nagyon örülnék, ha múzeum vagy kulturális intézmény működhetne itt, de sajnos a román állam azt mondja, hogy nincs erre pénze, és úgy tűnik, hogy a kolozsvári városházának sincs erre elkülönített forrása. Így nem valószínű, hogy kulturális vagy közösségi célokat fog szolgálni az épület. Körülbelül hat hónapja áruljuk az ingatlant, és kellemesen meglepett bennünket az érdeklődés, több külföldi és belföldi érdeklődő is van, sőt, az Egyesült Államokból is kerestek” – mondta.

Kiemelte, a fatornácos ingatlan kilenc lakrésszel rendelkezik, van egy hatalmas padlása, pincéje és kis kertje is. A tulajdonos szerint egy-másfél évbe telik, mire el lehet adni, ám ők „nem sietnek”, szeretnék megtalálni a megfelelő vevőt, aki látja az értéket a házban. Az épület jó állapotban van, csak a homlokzat van leromolva, mondja, mert az évek során az arra járó gyerekek graffitivel teleírták, a közösség pedig nem tisztelte az épületet. Ők egy projekt keretében rehabilitálták a belső tereket, de úgy döntöttek, hogy mivel eladják az ingatlant, a vevőre bízzák, hogy kívülről is rendbehozza, saját ízlése szerint. „Itt lehet üzletet, szállodát, éttermet, múzeumot vagy bármilyen intézményt működtetni, népszerű lesz, hiszen már ismerik a turisták és helyiek is az aranyműves házát” – vélte.

Elmondta, azért is döntöttek az eladás mellett, mert most több tulajdonosa van a háznak, és mindenkinek más az elképzelése róla, az épület pedig megérdemel egy „egységes jövőképet”, és jót tenne az épületnek és a városnak is, hogy egy olyan tulajdonosa lenne, aki kezdene vele valamit. Elmondta, 2,1 millió euróért árulják a házat, és ami a potenciális vevőket illeti, van több jelentkező itthonról és külföldről is. „Még egy amerikai hölggyel is beszéltem, aki nagyon érdeklődik, úgyhogy jó esély van arra, hogy valaki külföldről vásárolja meg” – mondta.

Fontos épület a magyarság múltja szempontjából

A tulajdonos úgy vélte, a magyarság múltja szempontjából az épületnek nagy jelentősége van, és őt meg is lepte, hogy nem jelentkezett magyar befektető, vagy intézmény, és a magyar közösség nem mutatott szándékot a megvásárlásra. Ő örülne, hogyha, mint más műemléképületek Kolozsváron, ez is magyar kézbe kerülne, és látná, hogy felújítják, visszahelyezik eredeti állapotába.

Lucian kiemelte, kár lenne, ha nem helyi kézbe kerülne a ház, hiszen az egyike a legjobban megmaradt polgári épületeknek Kolozsváron, amelyet 1724-ben építtetett az aranyműves Újhelyi Gábor és felesége Szőlősi Anna. „Vannak olyan országok, amelyek nagyon jól élnek a turizmusból, és az ilyen épületek nagyon jó turisztikai célpontok. Ha itt egy szálloda működne étteremmel, akkor valószínűleg már a nyitást követően tele lenne, mert ki ne szeretne megszállni egy olyan házban, ami Mátyás királyhoz kötődik, és fantasztikus barokk és reneszánsz jegyeket hordoz? Ugyanakkor, mivel a város története szempontjából egy fontos épületről van szó, jó lenne, ha egy nyitott hely lenne a közösség számára is” – zárta gondolatait a tulajdonos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?